Foto: Publicitātes foto
Lai veicinātu zaļā publiskā iepirkuma izmantošanu valsts un pašvaldību institūciju rīkotajos konkursos, šī gada 13. novembrī Rīgā notiks bezmaksas seminārs "Zaļā iepirkuma piemērošana pašvaldību publiskajos iepirkumos", kuros ikviens varēs iegūt praktiskus ieteikumus iepirkumu dokumentācijas sagatavošanā un atbilstošu Zaļā publiskā iepirkuma kritēriju izstrādē. Tajā aicinātas piedalīties pašvaldības, to iestādes un uzņēmumi, kā arī ikviens interesents.

Seminārā praktisko darbu tēmas tiks veltītas pārtikas un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem ar uzņēmēju pieredzes stāstiem, kā arī tiks apskatīti jautājumi, kā sagatavot dokumentāciju un izvēlēties kritērijus būvniecība sun apgaismojuma iepirkumiem. Tajā būs iespēja iepazīties ar jaunumiem tiesību aktu un metodisko materiālu izstrādē, kā arī iegūt pieredzi zaļā iepirkuma piemērošanā un kopīgi ar ekspertiem izstrādāt iepirkumu dokumentāciju zaļā iepirkuma piemērošanai, lai tie atbilstu noramtīvo aktu regulējumam.

Seminārs notiek semināru cikla ietvaros, ko rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minsitrija (VARAM) sadarbībā ar projektu "GreenS" un Rīgas plānošanas reģionu (RPR) un Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas enerģētikas aģentūra", kā arī citiem piesaistītajiem ekspertiem.

Jāmin, ka, sākot ar 2017. gada 1. jūliju Zaļais publiskais iepirkums ir obligāti jāpiemēro noteiktām preču un pakalpojumu grupām kā biroja papīram, drukas iekārtām, datortehnikai, ēdināšanas pakalpojumiem, tīrīšanas līdzekļiem, iekštelpu un ielu apgaismojumam, kā arī satiksmes signāliem. To paredz Ministru Kabineta noteikumi par Zaļo publisko iepirkumu.

Lai iedrošinātu publiskajos iepirkumos vairāk izmantot videi draudzīgus pakalpojumus un preces, Rīgas plānošanas reģiona (RPR) eksperti Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta "GreenS" ietvaros izstrādājuši standartizētu Zaļā publiskā iepirkuma dokumentāciju. Izstrādātie dokumentu paraugi būtiski atvieglos iepirkumu speciālistiem konkursu nolikumu sagatavošanu.

Kopā ar vietējiem un ārvalstu ekspertiem šobrīd speciālisti izstrādājuši tehniskās specifikācijas un vērtēšanas kritērijus noteiktām produktu grupām – ielu apgaismošanā izmantojamajiem gaismas ķermeņiem, datoriem un datorekrāniem ar zemu ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī transportlīdzekļiem ar zemu ietekmi uz apkārtējo vidi. Dokumentu paraugi ir pieejami http://greensproject.eu/lv/atbalsts-zpi/iepirkumu-specialistiem/. Par šo dokumentu paraugu izmantošanu arī tiks stāstīts seminārā.

Vietu skaits semināram ir ierobežots. Lūdzam semināram reģistrēties šeit.

Zaļais publiskais iepirkums ir iepirkums, kurā tiek izmantots vismaz viens Zaļā publiskā iepirkuma kritērijs, kā arī tas veido vismaz 5% finansiālā izteiksmē no kopējās līguma summas. Zaļā publiskā iepirkuma mērķis ir veicināt videi draudzīgas politikas veidošanu pasaulē, samazinot darbības ietekmi uz vidi un veicinot videi draudzīgus un ilgtspējīgus uzlabojumus sabiedrības dzīves apstākļos. Viens no instrumentiem, kā veicināt šādas atbildīgas politikas veidošanu, ir atbilstošu vides un energoefektivitātes prasību iekļaušana valsts un pašvaldību iepirkumos. Tas ļauj ne tikai videi draudzīgu produktu un pakalpojumu īpatsvara pieaugumu, bet sekmē finansiālus un sociālus uzlabojumus pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!