Foto: Publicitātes foto

Savulaik Rūta Dvinska LNT brīvdienu rīta raidījumā ne vienam vien palīdzēja saplānot brīvdienas ar saviem ieteikumiem – kur doties un ko apskatīt. Arī šobrīd bērna ienākšana ģimenē nav iemesls, lai atteiktos no Latvijas apceļošanas. Viņa piekrita kļūt par projekta "Mangaļi Dižvietas" vēstnesi, lai iedrošinātu citas jaunās ģimenes apceļot Latviju.

"Gatavojot sižetus LNT raidījumam, man bija iespēja iepazīt dažādas vietas Latvijā. Katra no tām bija ar savu rozīnīti, kas padarīja brīvdienas interesantākas ikvienam Latvijas apceļotājam. Tajā laikā es sapratu, ka Latvija ir ļoti skaista, vēl līdz galam neiepazīta un nenovērtēta. Tāpēc "100 ūdens dižvietas Latvijas simtgadei" ir veids, kā iepazīt vietas, kurās līdz šim nav būts. Turklāt ceru, ka mans piemērs iedrošinās jaunās ģimenes ceļot, jo katrā vietā var atrast veidu, kā brīvdienas bagātināt ar jaunām sajūtām un pieredzi," stāsta Rūta Dvinska.

Viņa par savu "Mangaļi" dižvietu izvēlējās Zvārtes iezi. Tā ir ideāla vieta pastaigai gan ar maziem bērniem ratiņos, gan ar lielākiem bērniem, kas var doties ar riteni braucienā gar upes krastu. Turklāt var izvēlēties izstaigāt īso taku vai doties garākā pastaigā. "Patiesībā visas 100 ūdens dižvietas nodrošina lielisku atpūtu dabā. Tāpēc arī vienmēr var piemeklēt atbilstošu brīvā laika pavadīšanu kopā ar ģimeni un vēl ieplānot garšīgu pikniku," atzīst Rūta.

Zvārtes iezis ir viens no gleznainākajiem smilšakmens atsegumiem, kas atrodas Amatas upes krastā. Pie Zvārtes ieža ir uzņemtas vairākas latviešu mākslas filmas: "Salna pavasarī", "Latviešu strēlnieka stāsts" un "Agrā rūsa". Zvārtes ieža simbols ir raganiņa. Izrādās, ka šis simbols ir izvēlēts par godu leģendai, kas vēsta, ka savulaik naktīs raganas no Zilūžu un Vilkates mežiem devušās uz Zvārtes iezi, kas bija populāra pulcēšanās, dažādu velnišķīgu aktivitāšu un buršanās vieta.

Foto: Publicitātes foto

Saplāno brīvdienas un apceļo Latviju ar "Mangaļi" dižvietām

"Mangaļi" dižvietas ir viens no Latvijas simtgades projektiem, kas apkopojis un izveidojis ceļvedi www.mangalidizvietas.lv ar 100 ūdens dižvietām Latvijā, ar kurām mēs varam lepoties.

Apskaties tās visas un saplāno brīvdienas visai ģimenei, nesteidzīgi baudot un iepazīstot Latviju. Projekta "Mangaļi ūdens dižvietas" mērķis ir izpildīts – līdz Latvijas simtgadei izveidota dāvana Latvijai – unikāla karte jeb dižceļvedis www.mangalidizvietas.lv ar 100 dižvietām Latvijas apceļošanai un iepazīšanai. Tās visas ir vietas ar stāstiem par Latvijas ūdens vietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturo Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem, un iedvesmo iedzīvotājus vēl vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Jāmin, ka kartes veidošanā piedalījās gan iedzīvotāji, gan pašvaldības, gan tūrisma centri.

Projekta iniciators ir dabīgais minerālūdens "Mangaļi", kuru uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka iegūtais minerālūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus (leduslaikmetā), kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam un ir īpaši vērtīgs tā sastāva dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!