Foto: Publicitātes foto
Lai gan ziemas prieki daudziem uzlabo noskaņojumu, tomēr šajā laikā liela uzmanība jāvelta arī savam uzturam. Kāpēc? Aukstajā gada laikā cilvēkam ir grūtāk iegūt nepieciešamās uzturvielas: uzņemam mazāk svaigu dārzeņu, augļu, ogu, gandrīz nesaņemam saules starus, mazāk kustamies, nemaz nerunājot par apkārt klīstošajiem vīrusiem.

Divi no cilvēkiem pazīstamākajiem vitamīniem – A un D. Kā ikdienā tos uzņemt ar uzturu pietiekamā daudzumā?

D vitamīns – par tā rezervēm jārūpējas apzināti

Latvijas iedzīvotājiem diezgan bieži tiek konstatēts D vitamīna trūkums. Ja agrāk par šo vitamīnu runāja ļoti maz (zināma bija tā funkcija – nodrošināt kalcija uzsūkšanos, šādi uzturot normālu kaulu un zobu stāvokli), tad šodien vairs netiek apšaubīts tā daudzpusīgums un svarīgums. Zinātnieki ir pierādījuši un apstiprinājuši, ka tieši šis vitamīns palīdz uzturēt cilvēka imūnsistēmu*.

Kā noskaidrot, vai organismā trūkst šī vitamīna? Mediķi uzsver, ka šādu aizdomu gadījumā jāvēršas pie sava ģimenes ārsta un tam jāizstāsta visi simptomi. Visdrīzāk jums tiks nozīmētas analīzes D vitamīna daudzuma pārbaudei asinīs. Tas palīdzēs uzzināt, vai jums tā trūkst. Uz D vitamīna trūkumu parasti norāda šādi simptomi: regulāras galvassāpes, vājums, nogurums, garastāvokļa svārstības, kaulu, muskuļu sāpes.

D vitamīna trūkums ir bīstams gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šis vitamīns piedalās kaulu vielmaiņā, savukārt viena no zināmākajām D vitamīna trūkuma izraisītajām slimībām ir osteoporoze, kuras rezultātā samazinās kaulu blīvums, tie kļūst trausli un vieglāk lūst.

A vitamīns: no acīm līdz ādai un zobiem

A vitamīns ir viens no svarīgākajiem antioksidantiem. Tā nozīmīgums attiecībā uz dažādu orgānu pareizu darbību jau sen ir pierādīts. Daudzi saka, ka A vitamīns ir būtiska laba izskata daļa. Tas ir svarīgs cilvēka redzei, acu veselībai, normālai bērna augšanai, piedalās kaulu un zobu veidošanās procesā, ietekmē to stiprību. Ne mazāk svarīgs šis vitamīns ir arī ādas skaistumam un veselībai. Nav nejaušība, ka šo vitamīnu bieži pievieno dažādiem sejas ādai paredzētiem kosmētikas līdzekļiem.

Ārsti piekrīt arī viedoklim, ka A vitamīna trūkums var būt komplekss vājas imunitātes vai pastāvīgi slikta garastāvokļa cēlonis. Tas saistīts arī ar cilvēka reproduktīvo veselību.

Kā uzņemt A un D vitamīnu?

Var izcelt divus galvenos veidus, kā varam uzņemt A un D vitamīnu. Ar uzturu (šos vitamīnus saturošu pārtikas produktu pareiza un regulāra lietošana) vai ar pārtikas piedevām. D vitamīnu teorētiski var uzņemt arī trešajā veidā – caur ādu ar saules stariem (pateicoties saules ultravioletā B starojuma iedarbībai, D vitamīns veidojas no ādā esošā holesterīna).

Tomēr jāņem vērā, ka Latvija nav tā valsts, kur D vitamīnu šādā veidā varētu saņemt dabiski cauru gadu. Tas ir ļoti aktuāli ziemā: ilgs tumšais diennakts laiks, retāk esam laukā, karantīnas situācija. Pat vasarā, lai izvairītos no ultravioletā starojuma radītā apdraudējuma, atklātās ādas vietas apstrādājam ar aizsargkrēmu, bet seju aizsedzam ar saulesbrillēm un cepuri.

Pārtikas produkti, kas satur A un D vitamīnu

Pirmajā vietā – treknas zivis, piemēram: lasis, siļķe, tuncis. Tāpat – liellopa aknas. D vitamīns atrodams olu dzeltenumā, sviestā, tumši zaļajos dārzeņos, dažos riekstos, ķirbju sēklās. Dabīgie A vitamīna avoti: saldie kartupeļi, spināti, olas, burkāni, piens.

Daži produkti var būt vairāku vitamīnu avots. Piemēram, "Pik-Nik Twiller" plēšamās siera desiņas. Vienā siera desiņā ir 16 % A vitamīna un 20 % D vitamīna diennakts normas. Tā ir uzkoda, kas nepavisam neatbilst "Fast food" jēdzienam, jo ir veselīga un sabalansēta (ražota tikai no svaiga, puscieta mocarellas tipa siera). Plēšamo svaigā siera desiņu "Pik-Nik Twiller" ražošanā netiek izmantoti nekādi konservanti, krāsvielas vai garšas pastiprinātāji. Tā ir veselīga uzkoda, kas dabīgi satur minerālvielas, olbaltumvielas un A un D vitamīnu. Tas ir neaizstājams ceļabiedrs ceļojumos un dodoties dabā.

Sabalansēts un veselīgs uzturs – viens no svarīgākajiem spēcīgas imunitātes, labas pašsajūtas un laba izskata nosacījumiem. Taču steidzīgais dzīvesveids bieži vien neļauj parūpēties par pareizu uzturu ikdienā. Tāpēc uzkoda "Pik-Nik Twiller" būs lielisks risinājums izsalkuma remdēšanai un iekšējam mieram, apzinoties, ka ar to uzņemat tik ļoti nepieciešamo A un D vitamīnu.

* https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489210000378

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!