Foto: Publicitātes attēls
Tieši ar šādiem vārdiem sarunu iesāk Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centra, Rekrutēšanas un atlases daļas priekšnieks (NBS RAC), kapteinis Rihards Rozenbaums, komentējot Nacionālo bruņoto spēku uzsākto rekrutēšanas kampaņu "Esi viens no mums!". Kampaņa, kuras mērķis ir aicināt Latvijas jauniešus stāties profesionālajā dienestā, norisināsies no februāra līdz pat maijam, stāstot jauniešiem par profesionālā dienesta iespējām un izaicinājumiem. Kapteinis Rozenbaums, kurš ir tieši atbildīgs par rekrutēšanas jautājumiem bruņotajos spēkos, intervijā skaidro pašreizējo situāciju ar profesionālo dienestu un jaunu karavīru piesaisti.

- Kapteiņa kungs, kādi galvenie iemesli, kas varētu likt jaunajiem cilvēkiem izvēlēties tieši karavīra profesiju un profesionālo dienestu mūsu bruņotajos spēkos?
- Nenoliedzami, viens no vadmotīviem noteikti ir patriotisms un vēlme parādīt sevi sabiedrībā ļoti pozitīvi vērtētajā karavīra profesijā, ja cilvēkiem jautā, kā viņš raksturotu valsts drošību, personisko drošību un patriotismu, tad viena no pirmajām asociācijām ir tieši karavīrs un karavīra profesija. Protams, Mūsdienās ar vārdu "armija" jau sen vairs nesaistās iepriekšējo laiku stāsti par obligātajiem iesaukumiem, no kuriem liela daļa centās izvairīties. Tieši otrādi - profesionālais dienests ir kļuvis par prestižu lietu, kas sniedz stabilitāti darbā, labu atalgojumu, darba kvalitāti un paredzamību ikdienā, sociālās garantijas un faktiski - arī mūžizglītību un izaugsmes iespējas visu dienesta laiku.

- Jūs sakāt, ka patriotisms ir viens no vadmotīviem, taču, kā zināms, ne tikai ideāliem vien jābūt darba dzīves pamatā - galu galā, izvēloties dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos, cilvēks būtībā izvēlas profesiju visam mūžam. Vai konkretizēsiet ieguvumus no šādas profesijas izvēles?
- Galvenos iemeslus jau nosaucu. Stabils un sabiedrībā novērtēts darbs nozīmē, ka dienesta laikā bruņotie spēki nodrošinās gan darba pastāvīgumu, gan dienesta karjeras iespējas, gan, protams, arī paredzamu un stabilu darba vietu ilgākā laika periodā. Droši varu teikt, ka karavīri saņem visnotaļ konkurētspējīgu un, galvenais, augošu atalgojumu - ja 2015. gadā vidējais atalgojuma līmenis valstī bija 600 eiro, tad šogad, jau uzsākot dienestu, karavīra atalgojums būs 780 eiro pēc nodokļu nomaksas. Vai, kā parasti saka - uz rokas. Tālāk jau - atkarībā no nodienētā laika, dienesta pakāpes un tai atbilstošas militārās izglītības - atalgojums tikai pieaugs. Tikpat svarīgas ir arī izaugsmes iespējas - dienesta laikā jebkuram karavīram ir iespējas pilnveidot zināšanas, iegūt jaunas iemaņas un izglītību gan tepat, Latvijā, gan ārzemēs - mūsu NATO sabiedroto un partnervalstīs. Lieki piebilst, ka iegūtās zināšanas ļauj veidot stabilu militāro karjeru. Vēl viena būtiska lieta - sociālās garantijas, kas nozīmē saņemt gan valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus, gan pēc noteikta nodienētā laika atvaļināties no dienesta un saņemt izdienas pensiju.

- Kādi ir galvenie noteikumi, lai jaunietis varētu aizpildīt pieteikšanās anketu par vēlmi stāties profesionālajā dienestā?
- Pamata prasības, lai iestātos profesionālajā dienestā, ir ļoti vienkāršas: ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim vecumā no 18 līdz 40 gadiem un jābūt valsts valodas prasmei; kandidāts nedrīkst būt ar sodāmību par noziedzīgu nodarījumu. Un, protams, ir jābūt fiziski un garīgi veselam. Ja visas šīs prasības izpildītas, tad pēc pieteikuma anketas aizpildīšanas, kandidāts piedalās atlases procesā, kas ietver sevī veselības un fiziskās sagatavotības pārbaudi, kā arī iziet psihodiagnostiku. Pats galvenais, protams, ir arī paša kandidāta vēlme dienēt bruņotajos spēkos.

- Kampaņā "Esi viens no mums!" tiks uzsvērtas visas militārā dienesta priekšrocības. Bet te neviļus rodas jautājums - ja jau Nacionālie bruņotie spēki rīko šādu kampaņu, tad, acīmredzot, pašlaik bruņotajos spēkos trūkst jaunu karavīru. Kāpēc šāda kampaņa vajadzīga?
- Pirmkārt, šogad bruņotajiem spēkiem ir patiešām liels izaicinājums: dienestā mums jāpieņem 700 jauni karavīri. Ņemot vērā aizsardzības jomu un valsts drošību kā vienu no galvenajām prioritātēm, arī bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgi atbilstošas sagatavotības karavīri. Salīdzinājumam varu teikt, ka pērn militārajā dienestā tika uzņemti 334 jaunieši, bet vēl 115 uzsāka mācības Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsniekiem. Šogad mums ir divkārt jāpalielina personālsastāvs. Jāatzīst, ka ne visi, kas piesakās dienestam, arī atbilst vajadzīgajām prasībām - katru gadu pieteikšanās anketas aizpildījušo skaits ir dažāds, bet vidēji šis skaitlis svārstās ap 1000. Lielākā daļa iztur pamatpārbaudījumus, taču uzņemam dienestā mēs tos, kuru uzrādītie rezultāti ir augstāki - tātad ir konkurss, un tas dod iesēju izvēlēties labākos. Abi šie iemesli liek bruņotajiem spēkiem ar kampaņas palīdzību uzrunāt pēc iespējas plašāku auditoriju - lai ieinteresētu jauniešus par dienestu un tādējādi mums būtu iespēja veikt nopietnu kandidātu atlasi.

- Ar kādām galvenajām problēmām nākas saskarties kandidātiem, stājoties profesionālajā dienestā?
- Ir divas pamata lietas - fiziskā sagatavotība un veselība. Kaut arī jaunietim no 18 līdz 27 gadu vecumam sākotnējās minimālās prasības fiziskajā sagatavotībā nav visai augstas (roku saliekšana - 33 reizes, vēderprese - 43 reizes, bet 3 kilometru krosa distancē jāiekļaujas 14 minūtēs 29 sekundēs), tomēr vairāk nekā ceturtdaļa jauniešu šīs prasības nokārtot nevar. Protams, ir dotas iespējas fiziskās sagatavotības pārbaudījumus kārtot atkārtoti, pēc zināma sagatavošanās perioda, tad rezultāti uzlabojas. Savukārt par veselības stāvokli jauniešiem noteikti būtu jāsāk domāt jau pirms dokumentu iesniegšanas un pieteikumu aizpildīšanas. Jauniešu zemais veselības stāvoklis ir tās sekas sabiedrībā, ar kurām bruņotie spēki saskaras visvairāk.

Veicot veselības pārbaudes, jauniešiem tiek atklātas ļoti ielaistas kaites un slimības, kas liek veikt papildus izmeklēšanas un ārstēšanu, tādējādi kavējot uzsākt dienesta gaitas.

- Kādu jūs vēlētos redzēt Latvijas armiju tuvākajā nākotnē?
- Mūsu bruņoto spēku izveides un eksistences pamats ir viens - nodrošināt valsts un katra indivīda drošību pret ārējiem draudiem, bet ārkārtas situācijās arī pret iekšējiem apdraudējumiem, tāpēc gribētos, lai bruņotie spēki kļūtu arvien profesionālāki, kaujas spējīgāki un sabiedrībā baudītu pelnītu prestižu. Domāju, ka mēs esam uz pareizā ceļa. Sabiedrībai jālepojas ar karavīru paveikto gan ikdienas darbā, gan mācībās un starptautiskajās operācijās.

Informācijai:
Rekrutēšanas kampaņas "Esi viens no mums!" mērķis ir nodrošināt vienotu informāciju par profesionālā dienesta iespējām Nacionālajos bruņotajos spēkos, veicināt sabiedrības izpratni par bruņotajiem spēkiem un militāro dienestu, aizsardzības jomu kopumā, īpašu uzsvaru liekot uz cilvēkiem rekrutēšanas vecumā, iesaistot viņus kampaņas aktivitātēs. Ar kampaņas materiāliem jau var iepazīties Latvijas armijas sociālo tīklu kontos. Kampaņa ilgs līdz 2016. gada maijam, rīkojot gan sabiedriskus pasākumus, gan izvietojot audio, video un vides materiālus Rīgā un Latvijas reģionos.

Informācijai:
Pieteikties profesionālajam dienestam var www.mil.lv/Rekrutesana
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!