Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu datorizētā vide, gaisa piesārņojums un citi kaitīgi faktori veicina sausās acs veidošanos.

Acs priekšējā virsma tiek vienmērīgi pārklāta ar asarām, veidojot asaru plēvīti, kas veic vairākas svarīgas funkcijas: acs mitrināšana, aizsargāšana, radzenes barošana, staru laušana. Ja asaru darbība nav pilnvērtīga, veidojas sausās acs sindroms, kura mehānismā var izšķirt divus procesus: mazināta sekrēcija un palielināta izgarošana.

Mazinātu asaru veidošanos novēro:

  • primāras, ar vecumu saistītas asaru sekrēcijas mazināšanās gadījumā;
  • autoimūnu slimību gadījumā, piemēram, sarkoidoze, reimatoīdais artrīts, sarkanā vilkēde utt.;
  • hormonālu pārmaiņu gadījumā;
  • ilgstošas medikamentu lietošanas gadījumā, piemēram, antihistamīna, antidepresantu, diurētisko vai nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošana utt.

Pastiprinātas izgarošanas iemesli var būt ilgstoša redzes koncentrēšana, neiroloģiskas slimības, gļotu slāņa mazināšanās, tauku slāņa mazināšanās.

Sausās acs veidošanās iemesls var būt arī ilgstoša kontaktlēcu lietošana.

Par sausās acs sindromu var liecināt: sausuma, svešķermeņa, graušanas sajūta, apsārtums, pastiprināta jutība pret gaismu, putekļiem, dūmiem, redzes miglošanās, gļotaini izdalījumi, grūtības nēsāt kontaktlēcas, pastiprināta asarošana. (*)

Strādājot ar datoru, redzes sasprindzinājumu un nogurumu izraisa:

  • nepietiekams telpas apgaismojums;
  • neatbilstoši noregulēts attēls uz monitora;
  • netīrs, putekļains monitors;
  • nepietiekoši vai pārmērīgi kontrastains attēls;
  • pārāk mazs zīmju izmērs;
  • sarežģīta burtu forma u.c.

Viena no pirmajām sūdzībām ir graušanas sajūta acīs un asarošana. Tiem, kuri ikdienā strādā ar datoru, ieteicams katru stundu ievērot 5 minūšu pārtraukumu, lai atpūtinātu acis.

Lai mazinātu sausās acs veidošanos, var izmantot dabiskus risinājumus - dažādus augu ekstraktus, kā piemēram - žibulīša, kliņģerītes, kumelītes un burvjlazdas. 

Žibulīši satur daudz fizioloģiski aktīvas vielas. Žibulīšu vielu kompleksam ir nomierinoša, antiseptiska, dezinficējoša, savelkoša darbība. (**) 
Kliņģerītei  piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, pretvīrusu iedarbība.
Burvjlazdai piemīt nomierinošas un savelkošas īpašības, kas mazina nogurušu acu simptomus.
Kumelītes un žibulīša ekstrakti palīdz atjaunot un stimulēt acs dabiskās aizsargspējas un asaru aparāta funkcijas.

NAVI VISION līnijas pamatā ir attīrīti augu ekstrakti acu pilienu formā. Tie novērš nepatīkamos simptomus, ko rada jutīgās acs virsmas kairinājums, ilgstoši uzturoties kondicionētā gaisā, strādājot ar datoru, smogs, ziedputekšņi vai kādi citi nepatoloģiski faktori.

NaviVision piedāvā dabiskus risinājumus visbiežāk sastopamajām acu problēmām: 

  • Acu pilieni NaviVision Nogurušām acīm ar alvejas ekstraktu un hialuronskābi - pastiprina virsmas viskozitāti un elastību, ir pretiekaisuma un dziedējošas īpašības;
  • Acu pilieni NaviVision Apsārtušām acīm ar kumelītes un žibulīša ekstraktu - antiseptiska, pretiekaisuma, pretvīrusu un dziedējošas īpašības, kas samazina acs iekaisumu, kairinājumu un apsārtumu;
  • Acu pilieni NaviVision Iekaisušām acīm ar kliņģerītes un burvjlazdas ekstraktiem - antiseptiska, pretiekaisuma, pretvīrusu īpašības, tonizējošs, viegla pretsāpju iedarbība. Mazina allerģijas radītu iekaisumu.
  • Acu pilieni NaviTae - Acu pilieni ar antioksidanta un mitrinošām īpašībām - satur hialuronskābi, vitamīnu A un vitamīnu E. Aizsargā, nomierina un atjauno acs virsmu.

* - "MaterialMedica", 10/2010, I. Strautmane Mākslīgās asaras - ko izvēlēties? 13. - 16.lpp.
** "Materiamedica", 12/2010 A. Liepiņa Acu zāle žibulītis 26. - 29. lpp.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!