Foto: Publicitātes foto
Paslēpti muzejos, laboratorijās un novietnēs visā pasaulē, šie ir daži no fascinējošākajiem un noslēpumainākajiem objektiem uz Zemes. Ar jaunām pētījumu un izzināšanas metodēm, tostarp 3D, varam šos priekšmetus izzināt kā vēl nekad.

"Dīvainākie priekšmeti" ir stāsts 10 daļās, kura pirmizrāde kanālā "Viasat History" notiks 19. aprīlī, pulksten 21.05. Izmantojot jaunākās 3D grafikas iespējas, dažādi priekšmeti tiek izārdīti un analizēti – šie artefakti var tikt sadalīti, mazākās detaļas var tikt palielinātas, vai, ja tās trūkst, tikt aizvietotas, tādā veidā ļaujot uzzināt par noslēpumiem, ko mēs līdz šim nespējām atklāt. Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem no šiem dārgumiem.

Vai sarūsējis bronzas gabals no jūras dzelmes patiesi ir 2000 gadus sens dators?

Viens no šādiem neparastiem priekšmetiem ir dīvainas formas korodējušas bronzas gabals. Visā arheoloģijas vēsturē nav atrasts otrs līdzīgs priekšmets. Tas licis mums apšaubīt visas idejas par seno pasauli. Šis priekšmets ir zināms kā Antikitiras mehānisms. 2000 gadu sena ierīce, kas ir vien 33 cm augsta. Tās iekšpusē ir apbrīnojams savstarpēji savienotu zobratu un ciparnīcu tīkls, kas veidots ar izcilu precizitāti. Šajā priekšmetā iebūvētas visas senās Grieķijas zināšanas par visumu. Kopš tā atklāšanas pirms 100 gadiem arheologi mēģinājuši izzināt tā vēsturi. Kas šo priekšmetu radījis? No kurienes tas nācis? Kā tas strādā? Un kas īsti tas ir? Jaunākie pētījumi sniegs atbildes uz šiem jautājumiem!

Vai 500 gadus senai metāla protēzei strādāt kā robotizētai rokai?

Vienā no Vācijas Jagsthausenas pils stendiem iespējams atrast ko patiesi aizraujošu – priekšmetu, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc metāla cimda. Īstenībā tas ir patiess brīnums. Modernākās tehnoloģijas ļāvušas mums saprast, ka patiesībā tā ir 500 gadus sena, sarežģīta robotizēta roka, kuras iekšienē ir sarežģīts stieņu un atsperu mehānisms. Tā vienīgais īpašnieks mēdzis lielīties, ka tas ļāvis viņam savaldīt zobenu. Bet vai viņš runāja patiesību?

Gotzs Berlihingens (dzimis 1480. g.) bija viduslaiku bruņinieks, kura labo roku norāva lielgabals. Tajos laikos protēzes nebija plaši izplatītas, bet Gotzam roku neaizstāja ar vienkāršu āķi. Viņš vēlējās strādājošu metāla roku. Ar 3D tehnoloģijām mums ir rasta iespēja rekonstruēt šo roku un tās mehānismu – pirksti strādāja kā roku dzelži, jo vairāk viņš tos locīja ar kreiso roku, jo stingrāk viņš satvēra objektus ar labo roku. Tas viss pateicoties sarežģītam ratu mehānismam. Satvērienu atlaist varēja ar pogas spiedienu. Izrādās, Gotzs runājis patiesību – viņa rīcībā tiešām bija funkcionāla metāla roka, kas bija tiem laikiem neredzēts jaunievedums.

Vai 11 tūkstošus gadu sens brieža galvaskauss ir pierādījums senākajai zināmajai reliģijai?

Vējains lauks Jorkšīras ziemeļos varētu neizklausīties pēc ideālas vietas zudušai pasaulei, bet Stārkarra atvērusi durvis uz 11 tūkstošus gadus senu pasauli, kas uzskatāma par senāko britu zemi. Stārkarras skābajā kūdrā saglabājušies savdabīgi briežu galvaskausi. Tuvāk apskatot, atklājas, ka tie tikuši apstrādāti – viņu ragi tikuši samazināti, kauls no iekšpuses ir izgrebts, un galvaskausā izurbti vairāki caurumi. Arheologi uzskata, ka tās bijušas galvas rotas dažiem no Zemes senākajiem zināmajiem šamaņiem. Šis ir pierādījums nevis mednieku un krājēju tautai, bet sarežģītai sabiedrībai ar daudzslāņainu ticības sistēmu. Šis patiesi ir logs uz zudušu seno pasauli – tik senu, ka tā ir vairāk nekā divas reizes senāka par Ēģiptes piramīdām.

Modernas tehnoloģijas reizēm mums var sniegt vienkāršas atbildes trakākajām teorijām vai vissarežģītākajiem galvas mežģiem. Raidījumā "Dīvainākie priekšmeti" iespējams ir it viss, un uz visu būs pieejamas atbildes – tikai kanālā "Viasat History", darba dienās no 19. aprīļa, pulksten 21.05.

Seko līdzi jaunumiem arī Facebook.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!