Foto: Kaspars Garda
Biroju centra "Skanstes City" ieguldījumu apjoms energoefektivitātē un CO2 samazināšanā līdz 2023. gada beigām veidos 3,4 miljonus eiro. Tas ietver lielāko saules paneļu elektrostacijas uzstādīšanu uz jumta Latvijā, e-auto uzlādes parku, divu ēku pilnīgu renovāciju un iekšpagalma autostāvvietas pilnīgu pārprojektēšanu ārpus "Skanstes City" teritorijas, tā vietā radot teritoriju "kabatas parkam" un brīvdabas pasākumu telpai. Uzlabojot energoefektivitāti, katru gadu "Skanstes City" kopumā samazinās vairāk nekā 400 tonnu CO2 emisiju.

Šobrīd ir jau pabeigts viens no iepriekš minētajiem ieguldījumu plāniem – "Skanstes City" ir izveidots lielākais Latvijā e-auto uzlādes parks ar 12 vidēji ātrās uzlādes vietām. Turpinot veidot "Skanstes City" kā zaļu, ilgtspējīgu, nomniekiem un videi draudzīgu biroju centru pilsētu, pašlaik ir sākta saules paneļu uzstādīšana uz Skanstes ielas 50B un 50C ēku jumtiem vairāk nekā 2 800 kvadrātmetru kopējā platībā ar jaudu gandrīz 300 kilovati (kW), kas nodrošinās zaļo enerģiju "Skanstes City" biroju centram un tā nomniekiem. Plānots, ka saules paneļu elektrostacija saražos līdz 230 megavatstundu (MWh) elektroenerģijas gadā, kas ir pielīdzināms 100 mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņam gada laikā.

2023. gada 1. ceturksnī tiks pabeigta divu ēku Skanstes ielas 54 un 54A pilnīga renovācija. Tās laikā ēkām tiks pilnībā renovēta fasāde, instalēti jauni inženiertīkli un iekārtas, ierīkoti jauni lifti, ventilācijas un dzesēšanas iekārtas, kā arī LED apgaismojums. Ēkas atbildīs A klases energoefektivitātei un BREEAM sertifikācijai "Very Good". BREEAM sertifikāciju var iegūt, ja ēka atbilst augstākiem energoefektivitātes un ilgtspējības standartiem, nodrošinot videi un iedzīvotajiem draudzīgākos risinājumus. Tāpat plānots, ka nomniekiem būs pieejamas jaunas biroju telpas divās ēkās 7000 kvadrātmetru platībā, kur ir iespējams izveidot tieši nomnieka vajadzībām un vēlmēm atbilstošu biroju.

Sadarbībā ar arhitektu biroju "ĒTER" ir uzsākta "Skanstes City" 2030 attīstības vīzijas izstrāde, kā rezultātā varēs sākties ēkām pieguļošo teritoriju attīstīšana. Jau 2023. gadā ir plānota "Skanstes City" iekšējā pagalma pārveide, kas paredz videi draudzīgu, jaunu zaļās teritorijas, "pop-up" laukuma un aktivitāšu zonu izveidi, ko šobrīd dēvējam par "kabatas parku". Savukārt auto novietošanai tiks būtiski paplašināta autostāvvieta Laktas ielā 16, nodrošinot vēl pieejamāku vietu autobraucējiem.

""Skanstes City" ir iespējams pārveidot par cilvēku tikšanās un mijiedarbības vietu. "Skanstes City" būs lielisks "urban mix" piemērs – vieta ne tikai darbam, bet arī ārpusdarba laika pavadīšanai. Būtu ieteicams pievienot arī dzīvojamās mājas, skolu, aprūpes pakalpojumus, lai piešķirtu "pilsēta pilsētā" sajūtu. Latvijā ir ļoti unikāla un skaita daba – daudz mežu, jūra un priežu smarža, un pilsētas to varētu "pārnest", ierīkojot parkus, skvērus un citas atpūtas zonas," par "Skanstes City" iekšpagalma vīziju savu viedokli pauž šveiciešu arhitekts un "Hosoya Schaefer Architects" partneris Markuss Šēfers (Markus Schaefer).


Par Skanstes City:

"Skanstes City" ir lielākais biroju parks Rīgas vēsturiskajā centrā un ikdienas darba vieta vairāk nekā četriem tūkstošiem cilvēku. Tas ietver astoņas ēkas Skanstes apkaimes jaunveidojamā dabas un atpūtas parka ziemeļu pusē, kur telpas nomā vairāk nekā 60 Latvijas un starptautiskie uzņēmumi.

"Skanstes City" pārvalda "SG Capital Partners AIFP" (SG Capital) – Baltijas komerciālā nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldnieks, kas fokusējas uz investīciju ilgtspēju. "SG Capital" klienti ir vieni no lielākajiem institucionālajiem investoriem (pensiju fondi, finanšu iestādes) reģionā. "SG Capital" tika izveidots 2015. gadā un pieder tā dibinātājiem. Uzņēmums šobrīd pārvalda "SG Capital Partners Fund I" un "Sustainable Forest and Land Fund".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!