Šogad Eiropas Savienība (ES) atzīmē savu 50. dzimšanas dienu. Par godu šim notikumam 2007. gada 24.–25. martā Itālijas galvaspilsētā Romā uz
pirmo ES jaunatnes sammitu
pulcēsies vairāk nekā 200 jaunieši no 27 dalībvalstīm.

Sammitu rīko Eiropas Komisija sadarbībā ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteju un Reģionu komiteju un Eiropas Jaunatnes forumu. Sammits norisināsies tajā pašā Campidoglio ēkā, kurā sešas ES dibinātājas dalībvalstis (Itālija, Vācija, Francija, Luksemburga, Beļģija un Nīderlande) parakstīja Romas līgumus, kas kalpoja par atbalsta punktu turpmākajai Eiropas integrācijai un sadarbības paplašināšanai. Jaunatnes sammita mērķis ir runāt par Eiropas sasniegumiem, taču vēl svarīgāk ir lūkoties uz priekšu – uz rītdienas Eiropu.

Lai sagatavotos samitam, 90 jauniešiem no visas Latvijas marta sākumā piedalījās Latvijas Jaunatnes padomes (LJP) rīkotajās Nacionālajās debatēs par Eiropas Savienības nākotni un pauda savu viedokli un skatījumu par ES nākotni. Divu dienu garumā spraigu debašu rezultātā tika izstrādāta Latvijas jauniešu pozīcija par sešiem ar ES saistītiem jautājumiem kā ES Konstitūcija, Eiropas ekonomiskais un sociālais modelis, ES ilgtspējīga attīstība, u.c. Latvijas jauniešu debašu rezultātu var apskatīt LJP tīmekļa vietnē www.ljp.lv.

Latvijas jauniešu rezolūciju pārējiem ES jauniešiem un valstu līderiem Romā prezentēs četri Latvijas jaunieši - Dagnija Puķe, Inga Veisa, Māris Rjabiņins un Nora Baumane. Četri pārstāvji tika ievēlēti no 12 izvirzītājiem kandidātiem, balsojot visiem 90 debašu dalībniekiem aizklātās vēlēšanas. Viens no jauniešiem, kas dosies uz Romu – Māris atzina: "Mēs katrs esam Eiropas Savienības pilsonis, neatkarīgi vai nākam no Rīgas vai Limbažiem, vai Latvijas vai Francijas. Līdz ar to, jo ātrāk katrs no mums to sāks apzināsies, jo vienotāka kļūs Eiropa."

Novēlam jauniešiem godam aizstāvēt Latvijas jauniešu viedokli Romas samitā un izveidot kopīgu Eiropas jauniešu viedokli par ES nākotni!

Kamēr 4 jaunieši pārstāvēs Latvijas balsi Romā, un nodos savu ziņu ar teletilta palīdzību ES valstu vadītājiem Berlīnē, tepat Latvijā Eiropas Savienības mājā tiksies nacionālo debašu dalībnieki, lai tiešraidē vērotu Romas samita norisi. Samita norisi 25.martā tiešraidē būs iespējams vērot ikvienam interesantam tīmekļa vietnē http://europa.eu/50/index_en.htm

Informācija par samitu http://www.youthforum.org/youthsummit.htm

Vairāk informācijas par citiem Eiropas Savienības mājā notiekošajiem pasākumiem – www.esmaja.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!