Foto: Publicitātes foto
Maksājumu karte ir viens no labākajiem rīkiem, kas bērnam jau no mazotnes ļauj patstāvīgi apgūt finanšu pratību. Ieguvēji ir arī vecāki, jo atvases tēriņi ir ērti pārskatāmi un nauda paliks drošībā pat tad, ja bērnam gadīsies karti pazaudēt.

Bērna vajadzībām noformēta bankas karte ir tāda pati kā citas norēķinu kartes – ar to var iepirkties veikalos un internetā, kā arī izņemt vai iemaksāt sakrāto naudu bankomātā. Ja bērnam ir bankas karte, vecāki var ātrāk un ērtāk pārskaitīt viņam kabatas naudu ne tikai ikdienas tēriņiem, bet arī neparedzētiem izdevumiem.

Turklāt vecāki vienmēr var sekot savas atvases izdevumiem, kā arī vajadzības gadījumā noteikt limitu maksājumiem internetā vai atslēgt bezkontakta norēķinu iespēju. Vecāki var arī piesaistīt bērna kontu savai internetbankai, kur var ērti pārvaldīt atvases līdzekļus.

Piemērotākais brīdis pieteikties kartei

Atgriešanās skolas solā ir piemērotākais brīdis, lai bērns līdz ar mācību priekšmetiem apgūtu arī finanšu pratības prasmes, kas lieti noderēs visu dzīvi.

Tāpēc SEB banka visu septembri piedāvā īpašu bezmaksas juniora komplektu, kurā ietilpst gan konts un karte bez mēneša maksas, gan arī neierobežots skaits bezmaksas pārskaitījumu. Šīs priekšrocības bērns varēs izmantot līdz pat 18 gadu vecumam.

Bērnam – jauna pieredze un prasmes

Pašam sava karte ir pirmā patstāvīgā pieredze sadarbībā ar banku. Tā ir iespēja iemācīties rīkoties ar tehnoloģijām, kas noderēs nākotnē.

Bērnam bankas karte būs pirmie soļi arī naudas drošības pasaulē – viņam jāiemācās droši glabāt kartes informāciju, saprast, kur un kad to lietot ir noderīgi. Tas pats attiecas arī uz internetbankas lietošanu, ja esat vienojušies, ka bērns to izmantos.

Cilvēki bieži iepērkas internetā, un gandrīz vai katrā tirdzniecības vietā ir maksājumu karšu lasītājs. Tāpēc maksāšana ar karti kļūst par tikpat pašsaprotamu un nepieciešamu lietu kā viedtālrunis. Jo ātrāk bērns gūs šādu pieredzi, jo patstāvīgāks un atbildīgāks viņš būs savos finanšu lēmumos.

Vecākiem – drošība un iespēja neraizēties par kabatas naudu

Vecāki var neraizēties, ka bērns kādā svarīgā dzīves brīdī paliks bez naudas, jo vienmēr dažu sekunžu laikā varēs pārskaitīt nepieciešamos līdzekļus.

Atkarībā no bērna finanšu iemaņām vecāki var izlemt – atļaut vai atslēgt kartes bezkontakta funkciju. Iespējams noteikt arī maksājumu limitus, kurus bērns konkrētā laika posmā nevarēs pārsniegt. Savukārt sekošana līdzi bērna tēriņiem ļaus laikus pamanīt, ja atvase pusdienām doto naudu iztērē citiem nolūkiem.

Drošība pirmajā vietā

Maksājumu karti bērnam nēsāt līdzi noteikti ir drošāk nekā skaidru naudu. Ja jūsu atvase karti pazaudē, to var ātri bloķēt un kabatas nauda būs drošībā. Tikai neaizmirstiet pārrunāt ar bērnu galvenos drošības nosacījumus:

  • nevienam, pat labākajiem draugiem, nedrīkst atklāt savu PIN kodu (PIN kodu internetbankā un bankomātā ir iespējams bez maksas nomainīt pret tādu, ko vieglāk atcerēties);
  • nevajag izmantot bankomātu, ja tas izskatās bojāts vai tuvumā atrodas aizdomīgas personas.

Tāpat kā jebkuru jaunu pieredzi, arī naudas pārvaldīšanu bērni apgūst soli pa solim. Palīdziet bērnam apgūt bankas kartes izmantošanu, kā arī laika gaitā iepazīstiniet ar citiem finanšu pratības stūrakmeņiem, piemēram, izdevumu plānošanu un krāšanu. Nekādā gadījumā neaizmirstiet uzslavēt bērnu par viņa progresu, apgūstot rīkošanos ar naudu un savu pirmo maksājumu karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!