Foto: Publicitātes foto
2022. gadā desmit Rīgas skolās ir ierīkotas dzeramā ūdens stacijas jeb brīvkrāni. Svarīgākais šī pilotprojekta ieguvums – iedzīvotāji aizvien vairāk apzinās to, ka Rīgas pilsētas ūdensvada jeb krāna ūdens ir lietošanai drošs un atbilst augstākajiem kvalitātes standartiem.

Skolu ūdens staciju ierīkošanā sadarbojās SIA "Rīgas ūdens", Rīgas domes Īpašuma departaments un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Ūdens ņemšanas stacijas jeb brīvkrāni tagad ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, Rīgas sākumskolā "Valodiņa", Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolā, Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas sākumskolā, Rīgas Franču liceja sākumskolā, Rīgas Angļu ģimnāzijā, Friča Brīvzemnieka pamatskolā, Rīgas Sarkandaugavas pamatskolā un Rīgas Čiekurkalna pamatskolā.

Sarkandaugavas pamatskolas direktors Guntars Jirgensons ir pateicīgs par uzstādīto brīvkrānu šajā skolā un saka: "Esam novērojuši, ka brīvkrānu ikdienā skolēni lieto bieži, uzpildot savas "Rīgas ūdens" dāvātās zilās pudelītes, turklāt tas ir ērti lietojams un uzstādīts izdevīgā un visiem pieejamā vietā. Skolotāji ikdienā regulāri atgādina bērniem par ūdens lomu veselības uzturēšanā un arī mācīšanās procesā."

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla: "Vaicāju Vidusskolēnu domei, kā viņi vērtē jauno ūdens staciju. Saņēmu atbildi - progresīvi un labi. Jo pieejamāks ir dzeramais ūdens ikdienā, jo labāk. Esmu novērojis, ka ikdienā un arī, nākot uz eksāmeniem, skolēni ņem līdzi savas uzpildāmās ūdens pudeles. Jārūpējas, ka tiek uzņemts nepieciešamais ūdens daudzums organismā. Skolās atbilstoši prasībām par ēdināšanas pakalpojumiem ir jābūt bezmaksas dzeramajam ūdenim, kas mūsu skolas ēdnīcā arī tiek nodrošināts. Taču kā papildu elements šis brīvkrāns ir ļoti noderīgs, jo pieejams arī laikā, kad ēdnīca darbu beigusi".

"Ar ūdens staciju uzstādīšanu Rīgas skolās ļoti ceram veicināt to, ka gan skolēni, gan skolotāji tiešāk un ērtāk saņems kvalitatīvu ūdeni un veidosies paradums regulāri padzerties un izmantot krāna ūdeni, kas ir tīrs, drošs un veselīgs, jo satur daudz cilvēkam noderīgu minerālvielu. Ikdienā pat neievērojam tik ierastu lietu kā ūdeni, jo tas vienmēr ir blakus, vienmēr pieejams. Tas ir tik saprotami, kā gaiss. Tīrs un dzidrs ūdens ir veselības, dzīvības, sakoptības un dzīves kvalitātes simbols. Novērtēsim to, ka tas ir droši un ērti pieejams," aicina Krišjānis Krūmiņš, SIA "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētājs.

Nākamā gada laikā tiks vērtēti pilotprojekta rezultāti. Tiks skaidrots, kā skolēni ikdienā izmanto dzeramā ūdens stacijas, vai veidojas paradumi regulāri padzerties, vai ūdens garšo, kā arī, kādi iekārtu modeļi ir vislabāk piemēroti tieši skolām. Brīvkrānu ierīkošanas programma skolās pakāpeniski tiks turpināta, ar mērķi popularizēt krāna ūdens dzeršanu un jau tuvākajā laikā samazināt plastmasas pudeļu nonākšanu vidē.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājas vietniece Mairita Lūse: "Svarīgākais šī pilotprojekta ieguvums, manuprāt, ir krāna ūdens dzeršanas normalizēšana. Ar to mēs pasakām, ka krāna ūdeni var droši dzert visur – gan skolā, gan arī mājās. Tādējādi mēs vēlamies sekmēt ne tikai skolēnu, bet arī vecāku paradumus ikdienā lietot ūdeni no krāna. Strādāsim pie tā, lai šī ideja par brīvkrānu ierīkošanu gūtu atbalstu arī citās Rīgas valstpilsētas pašvaldības iestādēs".

SIA "Rīgas ūdens" sabiedrības informēšanas pasākumi "Misija: Mans ūdens" aicina aizdomāties, cik daudz un kādu ūdeni ikdienā patērējam, kā to lietojam un kādus ieguvumus tas sniedz veselībai. Šo pasākumu mērķis ir arī veicināt sabiedrības izpratni par ūdenssaimniecības nozari un par ilgtspējīgu ūdens resursa izmantošanu.

Vairāk par Rīgas dzeramā ūdens kvalitāti un tajā esošajām dzīvībai svarīgajām minerālvielām: https://www.rigasudens.lv/lv/cik-daudz-noderigu-mineralvielu-ir-rigas-dzeramaja-udeni

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!