Foto: Shutterstock

Ziema šogad mums Latvijā kavējas, tomēr savā ierašanās brīdī tā atkal mūs visus pārsteigs nesagatavotus. Lai slidenajiem laika apstākļiem sagatavotu vismaz autovadītājus, BALTIE.LV vēlējās rast atbildi uz mūžseno jautājumu – ko darīt, ja automašīna saslīd?

Sniegs, (melnais) ledus, lapas, dubļi vai smiltis uz ceļa - visi šie faktori var parūpēties par automašīnas saslīdēšanu un nepatīkamām izjūtām. Pamācības par to, kā rīkoties šādās situācijās, ir dažādas, tomēr liela daļa no tām ir sarakstītas pirms desmit vai pat vairāk gadiem, un tieši pēdējo 10-15 gadu laikā automašīnās ieviestas dažādas elektroniskās sistēmas (ESP u.tml.), kas palīdz novērst riteņu izspolēšanu un sānslīdes. Tādēļ, runājot par to, kā rīkoties gadījumā, ja automašīna sāk slīdēt, ir jāizšķir viena būtiska lieta - vai automašīna ir aprīkota ar elektroniskām palīgsistēmām vai nē. Jo rīcība automašīnas saslīdēšanas gadījumā spēkratiem ar elektroniku un bez elektronikas kardināli atšķiras.

Automašīnas ar elektronisko stabilitātes kontroli (ESP, DSC u.tml.)
Teju katrs auto ražotājs šo sistēmu sauc citādāk, tomēr pamatdoma ir viena - automašīna pēc dažādiem rādītājiem skatās, vai automašīnas kustības sakrīt ar to, ko vadītājs ar stūres kustībām ir iecerējis, un vai automašīna nespolē. Tiklīdz automašīna sāk slīdēt, sistēma iejaucas, piebremzējot atsevišķus riteņus, lai saglabātu vadītāja iecerēto kustību. Tādēļ, runājot par to, kā rīkoties gadījumā, ja automašīna sāk slīdēt, ir jāizšķir viena būtiska lieta - auto piedziņas tips, jo lielā mērā auto vadāmību nodrošina auto dzinēja radītā vilkme.

Priekšējās piedziņas auto
Visbiežāk priekšējo riteņu izslīdēšanu sajūt veicot strauju manevru. Šādā situācijā jāatlaiž gāzes pedālis un jāiztaisno stūre. Tad no jauna lēni jāgriež stūre nepieciešamajā virzienā, pakāpeniski spiežot gāzes pedāli. Nekādā gadījumā šādā situācija nevajadzētu bremzēt, jo praktiski viesiem auto priekšējās bremzes ir stiprākas par aizmugurējām, savukārt priekšējo riteņu bloķēsana, šādā gadījumā, var novest pie dzinēja noslāpšanas, kas auto padarīs pilnībā nevadāmu.

Aizmugurējās piedziņas auto
Ja saķeri ar ceļu zaudē aizmugurējie auto riteņi, tad jāatlaiž gāzes pedālis un jāgriež stūre slīdei pretējā virzienā. Kad auto sāk atgūt nepieciešamo braukšanas virzienu, stūre jāiztaisno un pakāpeniski jāspiež gāzes pedālis. Arī šajā gadījumā ir jābūt ārkārtīgi uzmanīgam ar gāzes pedāli, jo aizmugurējo riteņu bloķēšana novedīs auto vēl dziļākā nekontrolējamā slīdē.

Pilnpiedziņas auto
Valda uzskats, ka auto ar pilnpiedziņu ir zāles pret visām situācijām uz ziemota ceļa, taču šis uzskats ir stipri pārspīlēts. Pilnpiedziņas auto priekšrocības vadāmībā ir tikai tad, kad gāzes pedālis ir nospiest jeb, citiem vārdiem sakot, uzņemot ātrumu. Patiecoties tam, ātrumu strauji samazināt uz slidena ceļa būs daudz grūtāk. Priekšējie vai aizmugurējie riteņi pilnpiedziņas auto izslīd tieši tik pat bieži cik priekšējās vai aizmugurējās piedziņas auto. Šeit padoms ir viens - nekādā gadījumā neatlaist gāzes pedāli, jo tieši vilkme ir ļoti būtiska vadot pilnpiedziņas auto. Savukārt, stūre jāgriežiet vai nu pretēji slīdes virzienam vai arī virzienā, kurā vēlams, lai auto dodas.

Galvenais atcerēties, ka tad, kad sākas sānslīde, nekrist panikā un nesākt asi griezt stūri uz visām pusēm. Arī ja stūre teorētiski tiek griezta uz pareizo pusi, bet pārāk strauji, automašīnai saķere no tā neparādīsies. Jāgriež maigi un maz, liekot mašīnai saprast, uz kuru pusi tu gribi tikt. Pirmajai kustībai jābūt maigai, pēc tam var pielikt nedaudz vairāk spēka. Brauciet droši visos laika apstākļos.

Premium klases mazlietotas automašīnas, kas apveltītas ar jaunākajām elektroniskajām stabilitātes sistēmām, iespējams apskatīt un iegādāties BALTIE.LV salonā Rīgā, Skanstes ielā 33. Ja vēlamais automobilis nav pieejams uz vietas, tad sadarbībā ar mūsu auto ekspertiem ir iespējams veikt Jums atbilstošu pasūtījumu. Aizpildiet anketu BALTIE.LV tīmekļa vietnē, norādot kādu auto vēlaties un auto eksperti sazināsies ar jums, lai sagatavotu tieši jūsu prasībām atbilstošu piedāvājumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!