Foto: Publicitātes foto
Nereti, lietojot medikamentus, nemaz neaizdomājamies par faktoriem, kas ietekmē to efektivitāti, piemēram, to lietošanas laiks, vienlaikus uzņemtais uzturs un šķidrums. Turklāt noteikti medikamenti var radīt fotosensibilizāciju jeb palielināt ādas jutību pret saules stariem, kas vasarā ir īpaši aktuāli. Klīniskā farmaceite Ilze Priedniece skaidro būtiskākās nianses, kas jāņem vērā, lietojot medikamentus vasarā, un kāda nozīme medikamentu efektivitātē ir uzturam. Lai palīdzētu skaidrot šos un daudzus citus ar medikamentu lietošanu saistītus jautājumus, "Benu aptieka" ir ieviesusi bezmaksas klīnisko farmaceitu telefonkonsultācijas, lai ikviens var vērsties pēc padoma.

Ilze Priedniece studējusi Rīgas Stradiņa Universitātes Farmācijas fakultātē un turpinājusi studijas maģistrantūrā, klīniskās farmācijas jomā. Par farmaceitu aptiekā viņa strādā no 2006. gada, vēlāk iegūts arī farmaceita profesionālās kvalifikācijas sertifikāts. Darbā Ilze visvairāk novērtē iespēju palīdzēt un sniegt padomu cilvēkiem dažādu saslimšanu gadījumā.

Covid-19 krīze parādīja, ka ir jāmeklē citas iespējas, kā palīdzēt cilvēkiem, un viena no tām ir telefonkonsultācija – iespēja attālināti farmaceitam uzdot visus interesējošos jautājumus. Visaktuālāk tas ir gadījumos, kad radušies jebkādi jautājumi par medikamentiem, to pareizo lietošanas režīmu, uzglabāšanu, mijiedarbību, blaknēm, pieejamību, hronisku saslimšanu gadījumos, kā arī citos ar veselību un slimību profilaksi saistītos jautājumos. Pieejamas arī klātienes konsultācijas aptiekā, iepriekš piesakot vizīti.

Medikamenti un saule

Viens no aktuālajiem jautājumiem vasarā, par ko diemžēl daudzi piemirst, ir medikamentu un uztura bagātinātāju ietekme uz saules staru izraisītajām ādas reakcijām. Atsevišķi medikamenti var radīt nevēlamas ādas reakcijas, izraisīt fotosensibilizāciju, kā rezultātā āda kļūst uzņēmīgāka pret saules stariem un var rasties ādas apdegums, apsārtums, hiperpigmentācija.

Šādas blaknes var izraisīt gan ārīgi, gan iekšķīgi lietojami medikamenti – pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, antibiotikas, diurētiskie līdzekļi, kā arī citi medikamenti. Tādēļ vienmēr, pirms sākt lietot medikamentus, rūpīgi jāiepazīstas ar to lietošanas instrukciju. Fotosensibilizāciju var izraisīt arī ārstniecības augi, piemēram, asinszāle, kā arī kosmētiskie līdzekļi. Tādēļ, pirms doties ārpus telpām, ir jālieto saules aizsarglīdzekļi, jāvelk atbilstošs apģērbs un galvassega, jāizvairās no atrašanās saulē ārstēšanās laikā, nedrīkst apmeklēt arī solāriju. Tāpat jākonsultējas ar speciālistu par pareizu medikamentu un uztura bagātinātāju lietošanu – īpaši, ja nozīmēti jauni, iepriekš nelietoti medikamenti.

Medikamenti un uzturs

Lai medikamenti sniegtu nepieciešamo efektu, ir īpaši svarīgi tos lietot, kā norādīts lietošanas instrukcijā, – tukšā dūšā, ēdienreizēs laikā vai pēc ēšanas. Piemēram, ja instrukcijā norādīts, ka zāles jālieto 30 minūtes pirms ēšanas, tad, iespējams, ēdiens samazina zāļu uzsūkšanos.

Uzņemtais uzturs var gan palēnināt, gan samazināt vai paātrināt zāļu uzsūkšanos, tāpēc pareiza medikamentu lietošana ir ļoti būtiska.

Tāpat noteiktām zālēm ir mijiedarbība ar atsevišķiem pārtikas produktiem. Te var minēt piena produktus, greipfrūtu sulu, arī melno tēju un kafiju. Melnā tēja ar zāļu līdzekļiem var veidot mazšķīstošus savienojumus, tādēļ vienmēr jāpatur prātā, ka vislabākais šķidrums, ko lietot kopā ar medikamentiem, ir tīrs ūdens.

Farmaceite uzsver – situācijas un kombinācijas var būt dažādas, tādēļ vispareizāk un drošāk būtu vērsties pie speciālista un izrunāt, kā zāles lietot pareizi, droši un efektīvi.

Šos uz daudzus citus svarīgos jautājumus jūs varat izrunāt ar "Benu aptiekas" pieredzējušajiem klīniskajiem farmaceitiem, zvanot pa tālruni 62603478. Konsultācijas ir bezmaksas un pieejamas darba dienās no 9:00 līdz 17:00.

Rūpējieties par savu veselību un lietojiet medikamentus atbildīgi, atbilstoši norādījumiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!