Foto: Publicitātes foto
Pirmais zobu implants cilvēkam tika ievietots tālajā 1967. gadā. Tagad nozare ir attīstījusies tiktāl, ka šo zobu atjaunošanas procedūru ik gadu izmanto vairāk nekā desmit miljoni cilvēku visā pasaulē. Arī Latvijā jau 20 gadus ir pieejami moderni implantēšanas pakalpojumi, taču daudzi iedzīvotāji līdz pat šim brīdim nezina, ka šī zobu atjaunošanas metode var būt īsts glābiņš, uzskata "Med Grupe" valdes priekšsēdētājs, zobu implantu ražotāja "Straumman" pārstāvis Baltijā Šarūnas Perminas.

Zoba implants ir zoba saknes aizvietotājs, ko izgatavo no ļoti stipra, viegla un ar kaulaudiem bioloģiski saderīga materiāla (titāna, cirkonija vai to sakausējuma). Ārsts žokļa kaulā ķirurģiski ievieto implantu, kas izskatās kā maza skrūvīte, pēc tam uz tā izveido kronīti (mākslīgo zobu). Tādējādi atjaunotais zobs ne ar ko neatšķiras no dabīgajiem zobiem. Ar implantu palīdzību var atjaunot vienu vai vairākus zobus, un pat visu zobu rindu. Protams, zobus var atjaunot arī ar citiem paņēmieniem, taču implanti ilgtermiņā ir daudz izdevīgāki nekā tradicionālie tiltiņi un progresīvāki nekā izņemamās platītes. Šodien tā ir vismodernākā un drošākā zobu atjaunošanas metode.

Kādēļ "Straumann" uzskata par implantu ražošanas līderi?

Patiešām, jau daudzus gadus pasaulē vispopulārākie ir tieši "Straumann" implanti. 80% globālā tirgus kontrolē pieci lieli ražotāji, pārējos 20% tirgus piepilda apmēram 2000 nelielu, plaši nezināmu kompāniju. "Straumann" daļa tirgū ir 25%. Latvijā "Straumann" aizņem apmēram 40% tirgus, taču izmantoto implantu skaits nav ļoti liels. Piemēram, Korejā gadā tiek ievietoti 620 implanti uz 10 000 iedzīvotāju, Izraēlā – 400, Spānijā – 271, Lietuvā – 179, Igaunijā – 111, bet Latvijā – tikai 68 implanti. 2017.gadā Latvijā tika ievietoti apmēram 13 000 implantu, katrs trešais no tiem – "Straumann" ražojums.

Kurās zobārstniecības klīnikās ir pieejami "Straumann" implanti?

"Straumann" ražotos implantus izmanto apmēram 100 no 700 Latvijas klīnikām. Mēs ceram, ka drīz tas būs iespējams katrā otrajā klīnikā. Zobu implantācija ir ātra, nesarežģīta procedūra, to apguvušo speciālistu skaits visu laiku palielinās. Mēs prognozējam, ka Latvijas tirgus desmit gadu laikā pieaugs vismaz divkārt – no 13 000 līdz 26 000 implantiem gadā. Ja Latvijā ievietoto implantu skaits pieaugs, tad jau nākamgad 50% tirgus aizņems "Straumann".

Ar ko "Straumann" implanti atšķiras no citu ražotāju piedāvātajiem?

Implanta ieaugšanas rādītājus ietekmē materiāls, no kura tas ir izgatavots, kā arī implanta virsma, forma un savienojums ar zobu kronīti. "Straumann" implanti ir izgatavoti no patentēta titāna - cirkonija sakausējuma Roxolid. Izmantojot šo sakausējumu, ieaugšanas rādītājs palielinās par teju diviem procentiem – līdz 98,4%. Tāpat ir patentēta implanta ķīmiski aktīvā virsma SLActive, kas intensīvi stimulē ieaugšanas procesu un uzlabo kaulaudu apasiņošanu, kā arī ir iegūts patents stabilam, precīzam implanta savienojumam ar zobu kronīti "CrossFit". "Straumann" implantus ražo Šveicē, reģionā, kur mīt arī izcilie pulksteņu ražotāji "Rolex" un "Longines".

Taču var izmantot arī citas zaudētu zobu atjaunošanas metodes. Kādi ir to trūkumi?

Vēl izmanto zobu tiltiņu un izņemamas protēzes. Zobu tiltiņš ir mākslīgu kronīšu savienojums, kurus uzliek uz blakusesošiem zobiem. Tiltiņš nav vislabākais risinājums, jo nostiprināšanai ir jānovīlē blakus esošie veselie zobi, kas samazina to izturību un palielina kariesa risku. Turklāt tiltiņš ir īslaicīgs risinājums, proti, tas ir regulāri jāmaina. Tad nākas izraut arī bijušos atbalsta zobus, kuri vairs nespēj pildīt savas funkcijas. Jo tiltiņš ir garāks, jo ir tehnoloģiski grūtāk to izgatavot un jo sliktāk tas turas.

Un kādi ir izņemamo protēžu (platīšu) lietošanas trūkumi?

Latvijā ir daudz cilvēku, kuriem trūkst vairāku vai ļoti daudz zobu un kuri pat nespēj iedomāties, ka var dzīvot citādi. Iedzīvotāji samierinās ar to, ka protēze berzīs un spiedīs, jo nav iespējams izgatavot platīti, kura ideāli derēs ilgu laiku. Turklāt ar izņemamu protēzi ir ļoti grūti kost un košļāt cietu barību. Neaizmirsīsim arī par psiholoģisko diskomfortu, jo platīte var izkrist visnepiemērotākajā brīdī.

Cik liela ir atšķirība starp tiltiņa, platītes un implanta cenu?

Maksa būs atkarīga no tā, cik daudz zobu ir jāatjauno. Tiltiņš un viena zoba atjaunošana vidēji maksā aptuveni 700-800 eiro, platīte, kas atjauno visu zobu rindu, apmēram 500-600 eiro, bet implants viena zoba atjaunošanai – 1000-1200 eiro. Ja ir jāatjauno zobu rinda, tad var būt nepieciešami divi implanti un pacientam tas izmaksās aptuveni 2000-2100 eiro.

Vai Latvijā ir daudz ārstu, kuri liek implantus?

Jā, Latvijā strādā lieliski ārsti, kurus zina visā Baltijā. Katrs šāds speciālists ievieto līdz 500 implantiem gadā. Pieredze krājas, arī kursu ir daudz. Kompānija "Med Grupe" zobārstiem organizē aptuveni 25 kursus gadā.

Cik dārgi ārstiem izmaksā šādu kursu apmeklējums?

Tāpat kā jebkurā citā jomā, arī zobārstniecības speciālistiem ir svarīgi investēt savā attīstībā. Labam ārstam ir jāmācās, lai pastāvīgi būtu lietas kursā par aktuālajām tendencēm, apgūtu jaunākās tehnoloģijas. Vienlaikus pacientiem jāņem vērā, ka labs speciālists, kas iegulda līdzekļus savā izglītībā, izmanto labus materiālus un aprīkojumu, par saviem pakalpojumiem prasīs augstāku cenu.

Kas vēl jāzina pacientiem par implantāciju?

Pirmkārt, tā ir ātra – procedūra ilgst tikai 30-60 minūtes. Otrkārt, tas nav sāpīgi, jo tiek izmantota vietējā anestēzija. Treškārt, implantāta forma katram pacientam tiek piemeklēta individuāli. Ceturtkārt, ja izvēlēsieties Straumann implantu, tad tā ieaugšanas rādītājs ir 99-100%. Un, visbeidzot, – implantētu zobu no dabīga spēs atšķirt tikai ārsts, un arī tikai apskatot pacienta mutes dobumu. Tādēļ smaidiet no sirds!

"Straumann" pārstāvji Latvijā:
Tālr.: +371 66100840
info@straumann.lv
http://straumann.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!