Foto: Publicitātes attēls
ASV tiesa ir nolēmusi, ka Aizsardzības departaments nevarēs ierobežot ASV investīcijas tehnoloģiju milzi “Xiaomi”, kas darbojas Ķīnā. Uzņēmumu ir noteikts svītrot no valdības “melnā saraksta”. Atrašanās šajā sarakstā aizliedz amerikāņiem investēt “Xiaomi”.

Iepriekšējā gada nogalē Aizsardzības departaments iekļāva "Xiaomi" to kompāniju, kurām, iespējams, ir saistība ar Ķīnas militārajiem spēkiem, sarakstā. Vien nedēļu līdz lēmums stājās spēkā, tiesnesis Rūdolfs Kontreras nolēma īslaicīgi apturēt uzņēmumam noteiktos aizliegumus, sakot, ka šāds valsts solis bija "patvaļīgs un untumains".

Kamēr tiek risināti strīdi, tiesnesis ir pasludinājis sākotnējo lēmumu, kas ļaus Ķīnas kompānijai izvairīties no lieliem zaudējumiem. Pēc viņa teiktā, "Xiaomi" šajā lietā visdrīzāk uzvarēs. Pērn, pasludinot Aizsardzības departamenta aizliegumus, kompānijai draudēja izslēgšana no ASV biržām un pasaules fondu salīdzinošās novērtēšanas (angļu val. benchmark).

Savukārt "Xiaomi" lūdz tiesai uz visiem laikiem atsaukt izteikumus par saikni ar armiju un pasludināt šos apgalvojumus par nepamatotiem. Šis negatīvais "fons" ir radījis uzņēmumam lielus zaudējumus. Dažas stundas pēc sankciju pasludināšanas Honkongas biržā "Xiaomi" akciju vērtība samazinājās par 10 %. No vidēji aptuveni 30 ASV dolāriem par akciju vērtība pazeminājās līdz 28,50 ASV dolāriem.

Kad tika paziņots par ASV sankcijām pret "Xiaomi", izcēlās satraukums, ka uzņēmumu var piemeklēt tāds pats liktenis kā "Huawei" (tika aizliegts sadarboties ar "Google", "Qualcomm" u.tml.). "Xiaomi" netika iekļauta ASV Tirdzniecības departamenta subjektu sarakstā, kā tas notika ar konkurējošo uzņēmumu. "Xiaomi" noteiktās sankcijas bija saistītas ar aizliegumu ASV pilsoņiem un uzņēmumiem investēt šajā uzņēmumā.

Atgādinām, ka pēdējās savas kadences dienās ASV eksprezidents Donalds Tramps parakstīja pavēli, kas aizliedz investēt Ķīnas uzņēmumos, kuri ir saistīti ar valsts militārajiem spēkiem. Šo soli D. Tramps spēra, tiecoties radīt spiedienu Pekinai "ļaunprātīgas komercdarbības prakses izmantošanas" dēļ.

Nacionālās drošības vārdā ASV mēģināja arī aizliegt populāras Ķīnai piederošas sociālo tīklu platformas "WeChat" un "TikTok", ierobežot valsts naftas milža CNOOC intereses un darbības iespējas. Tomēr tiesnesis R. Kontreras vērtē skeptiski gan šos aizliegumus, gan lietotņu ietekmi uz nacionālo drošību.

"Xiaomi" ir trešā lielākā viedtālruņu ražotāja pasaulē, ar telefonu pārdošanas apjomiem 2020. gada trešajā ceturksnī apsteidzot "Apple".

Sagatavots saskaņā ar "Bloomberg" informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!