Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētku ēdiena gatavošana katrā mājā ir gaidīts brīdis. Mājoklis pieplūst ar neatkārtojamu cepeša smaržu, fonā skan mūzika, deg sveces un valda priecīgs satraukums. Ir tik svarīgi, lai viss sanāktu nevainojami. Lai tas patiešām izdotos, "Rēzeknes gaļas kombināts" apkopojis svarīgāko par svētku maltītes TOP produktiem un to, kā piešķirt tradicionāliem svētku ēdieniem nedaudz jaunas garšas nianses.

Nevainojamais rasols

Mēdz teikt, ka laba rasola trīs galvenās sastāvdaļas ir kartupeļi, olas un burkāni, taču teju katrs gardēdis piekritīs, ka bez labas doktordesas īsts rasols nesanāks. Patērētāju izvēle ir par labu Rēzeknes gaļas kombināta augstākā labuma doktordesai, kas pieejama gandrīz katrā Latvijas veikalā un kuras pārdošanas dati svētku laikā dubultojas.

Doktordesas vietā varat pievienot rasolam arī Rēzeknes gaļas kombināta kūpinātu vistiņu, kūpinātu-marinētu vistas girosu "Mājas", cūku mēles vai alkšņu šķiņķi, kas nav klasiska rasola sastāvdaļa, bet piešķirs salātiem citu raksturu.

Citas garšas nianses iegūsiet, pievienojot arī smalki sakapātus kaperus, tie dos patīkamu asumu un tik tradicionālajam Ziemassvētku ēdienam liks garšot neierasti. Ja kaperi nav jūsu gaumē, taču gribas ēdienu ar jaunām niansēm, pievienojiet smalki sagrieztu skābu ābolu, marinētus šampinjonus vai dilles.

Sulīgais cepetis

Labs cepetis sākas ar "pareizas" gaļas izvēli. Jo kvalitatīvāka būs gaļa, jo gardāks izdosies cepetis. Vislabāk izvēlēties iespējami svaigu un kvalitatīvu gaļu no vietējā ražotāja. Ja neatliek laika gaļu iemarinēt pašiem, tad droša izvēle būs kāds no gatavajiem "Rēzeknes gaļas kombināta" produktiem – cūkas krūtiņas cepetis, kakla karbonādes cepetis ar ķiplokiem vai cūkgaļas rulete "Mājas gaumē" – šie visi produkti ir jau cepammaisā un folija traukā, ko mājās atliks vien iešaut krāsnī, izcept un celt galdā.

Nevajag baidīties gaļai pievienot arī netradicionālas garšas, piemēram, hurmu. Cepamajā traukā blakus cepetim liekot sīpolus un sagrieztu hurmu, gaļa iegūs jaunas nianses – būs nedaudz saldāka, sulīgāka, arī pēc tam uz šķīvja apceptie hurmas gabaliņi rosinās apetīti.

"Rēzeknes gaļas kombināta" īpašā mērces recepte cepešiem:

250 g saldais krējums

1 tējk. klasisko sinepju

1 tējk. angļu sinepju

1 tējk. graudu sinepju

1 tējk. cukura

Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana: krāsnī liek cepties RGK cepeti pēc norādītās instrukcijas uz iepakojuma. Pa to laiku pagatavo mērcīti. Visas mērces sastāvdaļas liek kopā katliņā (izņemot cukuru). Vāra. Kad uzvārās, tad pievieno cukuru un turpina vārīt uz lēnas uguns vēl 10min. Mērcei ļauj atpūsties 5-7min. Pasniedz kopā ar cepeti un sev vēlamajām piedevām.


Asinsdesa ar kraukšķīgu garoziņu

Tradicionāls ziemas ēdiens latviešiem allaž bijusi arī asinsdesa, jo tā satur mūsu organismam ziemā tik nepieciešamo dzelzi un sniedz sāta sajūtu. Lai gan vairs reti kurās mājās šobrīd šo produktu gatavo pašu spēkiem, to var iegādāties jau gatavu veikalos.

"Rēzeknes gaļas kombināta" asinsdesas tiek pagatavotas no Latvijā audzētas cūkgaļas, tām netiek pievienotas E vielas, tās ir pildītas dabīgā apvalkā un satur daudz proteīna. Asinsdesu sastāvā ir pērļu grūbas no zemnieku saimniecības "Kotiņi". Šogad tā iepakota skaistā kartona kastītē, kas būs oriģināls ciema kukulis vai dāvana kādam gardēdim.

Tradicionāli, protams, asinsdesa pirms pasniegšanas tiek apcepta uz pannas. Liekot lietā iztēli, asinsdesa iederēsies arī aukstajā un uzkodu galdā. Pamēģiniet desu sagriezt resnās šķēlēs un labi no visām pusēm apcept uz pannas. Tikmēr sāļajos groziņos pamatnē pildiet brūkleņu ievārījumu vai kādu atsvaidzinošu čatniju, virsū lieciet asinsdesas gabaliņu un neparasta svētku uzkoda ir gatava.

Rēzeknes gaļas kombināts novēl garšīgus svētkus jūsmājās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!