Foto: Publicitātes foto

No 2018. gada 7. līdz 8. martam Vācijas pilsētā Nirnbergā jau otro reizi noritēs U.T.SEC izstāde, kas ir veltīta bezpilota tehnoloģiju izmantošanai drošības nodrošināšanas sakarā. Šī ir pasaulē pirmā izstāde, kas ir veltīta šādam tematam, galvenā uzmanība tiek veltīta tehniskajiem un tiesiskajiem aspektiem, kas ir saistīti ar bezpilota lidaparātu un pašgājēju nelidojošu aparātu izmantošanai, un vienlaicīgi – aizsardzībai no tiem sabiedriskajās vietās un ražošanas zonās.

U.T.SEC 2017. gada debiju augsti novērtēja Eiropas drošības dienestu profesionāļi un dažādu ražošanas jomu avārijas dienestu speciālisti. Un šīs tēmas svarīgums un aktualitāte modernajā pasaulē liecina, ka ideālā gadījumā šāda veida izstādēm būtu jānorit daudz biežāk nekā vienu reizi gadā.

Informācijas tehnoloģijas, ar ko bezpilota ierīču nozare ir cieši saistīta, regulāri piegādā dzīvībai svarīgas novitātes. U.T.SEC 2017. gada izstāde bija veltīta tam, kā šāda veida tehnoloģijas palīdz uzraudzīt un pārvaldīt infrastruktūras un rūpnieciskos, konkrēti, enerģētikas objektus. Kā tos var izmantot policijas darbinieki, ugunsdzēsēji, ārkārtas palīdzības dienesta darbinieki un aģentūras cīņai ar dabas stihijām.

Kompānijas, kas tiks pārstāvētas U.T.SEC ekspozīcijā, – tie ir līderi komerciālo dronu un bezpilota lidaparātu tirgus izpētē un analītikā. Tādēļ būtu vērts gaidīt, ka izstādē tiks apskatīti visi aktuālie, šāda veida aparāti, drošas ekspluatācijas aspekti, tostarp, arī normatīvi – tiesiskie aspekti.

Paralēli ar izstādi noritēs U.T.SEC konference, kuras darbs ieplānots divos virzienos. Viena diskusijas daļa tiks veltīta priekšrocībām, ko dod dronu izmantošana, otra – šajā sakarā izrietošajiem apdraudējumiem un veidiem, kā varētu nodrošināties pret šāda veida apdraudējumiem. Ziņojumu sarakstā ir tādas aktuālas tēmas, kā drošības nodrošināšana – pateicoties bezpilota lidaparātiem vai neraugoties uz tiem, to izmantošana glābšanai uz ūdens, arktiskajos reģionos, dronu izmantošanas pieredze no Šveices dzelzceļa kompāniju puses un citas lietas.

Mūsdienu bezpilota lidaparāti ir lietotājiem ne tikai elastīgs, bet arī ekonomisks risinājums. Jo tie iespēj aizstāt cilvēkus bīstamos sektoros – tie var būt noderīgi ikdienas, tiesībsargājošo institūciju darbinieku nodarbēs, palīdzēt neatliekamās palīdzības ārstiem un ugunsdzēsējiem, kā arī kardināli mainīt drošības stratēģijas tādās svarīgās jomās, kā vēstniecību, elektrostaciju, izpētes centru un lielo kompāniju aizsardzībā.

Taču, neskatoties uz to, dronu un bezpilota lidaparātu izmantošanas sakarā esošie plusi viegli var nomainīties uz mīnusiem, ja vien to operatoru nodomi nav visnotaļ cēli. Ir saprotams, ka realitātē kaitīgās ielaušanās nebūt nenozīmē uzbrukumu elektrostacijai, vēstniecībai vai militāra rakstura objektam. Taču ar bezpilota lidaparātu palīdzību ir iespējams, piemēram, viegli izsekot rūpniecības un izpētes objektu darbību, vienkārši skenējot to logus vai nolaižot uz to jumtiem Wi-Fi "snīferus".

Tādēļ iepriekšējā U.T.SEC jau tika demonstrēti līdzekļi, kas palīdz aizsargāties pret krimināla rakstura droniem. Atklāt tos, identificēt, lokalizēt un izmantot aktīvus pretpasākumus.

Tiek uzskatīts, ka 99 procentos gadījumu pret nesankcionētu bezpilota lidaparātu iekļūšanu vājas aizsardzības un lieguma zonās, nodrošina, ja to operatoriem un nepieciešamās licences, identifikācijas un ģeoaizsardzības funkcijas.

Taču, runājot par cīņu pret agresīvajiem pašgājējiem robotiem, nākas izskatīt arī vissliktākos scenārijus. Neraugoties uz pesimismu, šī pieeja tiek uzskatīta par attaisnojamu, jo runa ir par jauna veida apdraudējumu, kas potenciāli var nodarīt milzīgus kaitējumus gan cilvēkiem, gan infrastruktūrai, gan arī sabiedrībai kopumā. Jo izaicinājumi kļūst par abstraktiem tikai tik ilgi, iekams nenotiek pirmais reālais uzbrukums. Par laimi, jāteic, ka šajā sakarā mūsdienās jau pastāv daudz dažādu aizsardzības veidu.

Līdzās radiolokatoriem, optiskajiem un akustiskajiem sensoriem, elektromagnētiskajiem impulsiem un tamlīdzīgām lietām, būtībā arī paši bezpilota lidaparāti spēj palīdzēt drošas vides izveides sakarā. Gluži tāpat kā arī citas ierīces, kas sākotnēji bija tikušas izstrādātas militāru mērķu labad, nokļūstot oficiālo struktūru redzeslokā, un, izejot nepieciešamos valdības legalizācijas posmus, droni ir kļuvuši par biznesa modeļu elementiem. Un šajā spēlē jau ir iesaistījušies vispopulārākie ražotāji.

Mēdz teikt, ka paši par sevi aparāti, gan lidojoši, gan peldoši vai lodājoši, bez cilvēka – operatora līdzdalības, saskaņā ar iepriekšēji ieprogrammētu vai autonomu shēmu, nav nedz labi, nedz arī slikti. Tie gluži vienkārši pastāv. Un ar tiem ir ne tikai jārēķinās, bet arī jāmācās sadarboties. Tā ir jaunā realitāte, kurā orientēties palīdz šāda veida forumi, kā, piemēram, Nirnbergas U.T.SEC izstāde.

Līdztekus bezpilota sistēmām, gan lidojošām, gan arī sauszemes, ūdens un citu, U.T.SEC ekspozīcijā ietilpst arī sakaru un datu pārraides ierīces, elektroniskie norobežojumi, optika, optonika, apgaismojums, tehniskās sistēmas krīzes pārvaldībai, analītiskais aprīkojums, visi aksesuāru veidi un tehniskās informācijas visi veidi.

Kompānija "NürnbergMesse", kas ir atbildīga par izstādes norises gaitu, ir pierādījusi savu kompetenci pasākumu jomā, kas ir veltīti drošības tēmai. Konkrēti, U.T.SEC notiek Nirnbergā paralēli starptautiskajam gadatirgum, kas ir domāts tiesībsargājošajām institūcijām "EnforceTac", kur ir sagaidāmi vēl 200 eksponenti un 3800 apmeklētāji – speciālisti. Turklāt "Nirnbergas Messe" portfelī ir iekļauta IT drošībai veltītā "FeuerTrutz", preventīvai ugunsdrošības aizsardzībai un "Perimeter Protection" – perimetru, nožogojuma sistēmu un ēku drošības izstāde.

Saistībā ar visiem jautājumiem, attiecībā par piedalīšanos izstādē un konferencē, lūdzu, vērsieties "Nurnbergmesse" pārstāvniecībā Baltijas valstīs, Baltkrievijā, Ukrainā un Gruzijā

SDC LT (Viļņa)
Tālrunis: 370 5 233 45 36 / 370 670 650 01
E-pasts: info@sdc.lt

"Astra tūre", tālr. 371 67358699, info@astrature.lv, www.astrature.lv
Aviobiļetes no Rīgas lētāk var iegādāties interneta vietnē: www.aviokases.lv, vai arī zvanot pa tālruni: 67222811.

"AvioKases.lv" – Latvijā populāra aviobiļešu tirdzniecības interneta vietne, kur ir iespējams sameklēt un iegādāties lētas aviobiļetes un īpašos piedāvājumus no aviokompānijām. Īpašie piedāvājumi dod iespēju jau savlaicīgi izdevīgi rezervēt ceļojumus vai arī atrast pēdējā brīža piedāvājumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!