Foto: Publicitātes foto
Saspringti un vāji muguras muskuļi, stīvs kakls, nepareiza stāja, sāpes plecu joslā un muguras lejasdaļā, neskaidras izcelsmes galvassāpes un muskuļu sāpes... Ar šīm veselības problēmām agrāk saskārās gados vecāki cilvēki, bet tagad – arvien vairāk jaunu cilvēku. Nav nekāds jaunums, ka to izraisa izmainījies mūsdienu cilvēka dzīvesveids: ilgas stundas sēžot birojā, strādājot no mājām, mācoties vai beidzot sēžot mājās pēc nogurdinošas darba dienas. Šķiet pazīstami?

Plīvo sarkanais karogs

Fakts, ka ilgstoša sēdēšana kļūst (vai jau ir kļuvusi?) par vispāratzītu normu, kas vairs nevienu nepārsteidz un nesatrauc, pamana un ne pa jokam liek satraukties fizioterapeitiem un citiem veselīga dzīvesveida speciālistiem. "Egles sanatorijas" ārsti gada laikā konsultē tūkstošiem viesu, kuri šeit ierodas, un pamana, ka praktiski nav cilvēku, kam nebūtu ar muguras sāpēm saistītu veselības problēmu. "Gribas ņemt un plivināt sarkano karogu – cilvēki, klausieties, būt fiziski aktīvam ne tikai vēlams, bet vienkārši ir nepieciešams," stāsta vecākā fizioterapeite Lina Žukauskiene, kura "Egles sanatorijā" Lietuvā strādā jau 34 gadus.

Tiesa, lai arī vislielākā ietekme uz dažādu muguras sāpju rašanos ir sēdošam darbam un pārāk mazai fiziskajai aktivitātei, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka arī cilvēka piedzīvotam stresam šeit ir liela nozīme: "Stress kopumā pamazām sagrauj visu mūsu organismu no iekšpuses, tāpēc, jo mazāk to ielaidīsiet savā dzīvē, jo būs labāk jūsu vispārējai pašsajūtai", stāsta fizioterapeite.

Sanatorija kā impulss

Iekļaut aktīvas kustības savā dzīvē ne vienmēr ir viegli. It īpaši, ja apgrūtina sāpes vai diskomforts jebkurā ķermeņa daļā. Tāpēc visdrošākais un efektīvākais veids ir uzticēties profesionāļiem. "Pie mums nereti ierodas cilvēki, kuriem nav ļoti nopietnu veselības problēmu, bet organisms jau sūta trauksmes signālus, ka ir laiks pievērst uzmanību un parūpēties par sevi. Šāda cilvēku apzināšanās mūs ļoti iepriecina. Tomēr daudz labāk uz sanatoriju atbraukt tad, kad esi vesels vai gandrīz vesels, nekā tad, kad tevi nosūta uz rehabilitāciju pēc slimības, ko ļoti bieži izraisa mūsu nepietiekamā uzmanība veselībai," pieredzē dalās Žukauskiene.

Procedūras muguras muskuļu relaksācijai un stiprināšanai

Fizioterapija jeb, citiem vārdiem sakot, vingrošana ir neatņemama sanatorijas veselīguma programmu sastāvdaļa. Tā var notikt zālē vai ūdenī. Par sanatorijas pērli sauktās vertikālās vannas procedūras, kuru laikā tiek veikti mugurkaula un locītavu stiepšanās vingrinājumi siltā minerālūdens baseinā ar dziļu vidu. Vingrošanas laikā siltā ūdenī ātrāk atslābinās muskuļi, palielinās mugurkaula jostas daļas un kakla kustīgums, uzlabojas vielmaiņa, asinsrite un stāja, nostiprinās muskuļi. Procedūras laikā klienti mācās koncentrēties uz vingrošanu, vingrojumus veikt lēnām, precīzi, izjūtot savu ķermeni un skaidri saprotot veselīguma procesa ieguvumus. To sauc par apzinātu vingrošanu.

Vēl viena procedūru grupa, iespējams, ir sanatorijas viesu iecienītākā procedūra – ārstnieciskā masāža. To var mērķēt uz noteiktu ķermeņa daļu un tā tiek veikta, guļot uz masāžas galda. Masāža var būt arī zemūdens. Šīs procedūras laikā, ķermenim iegrimstot siltā ūdenī, un zemūdens masāžas speciālistam veicot masāžu ar ūdens strūklu, pulsējošā vibrācija tiek pārnesta uz ķermeni un izkustina dziļos audu slāņus.

Masāžu var veikt arī ar inovatīvu un inovatīvu risinājumu palīdzību – tam tika izveidots un sanatorijā kā alternatīva masāžai izmantots aparāts, ko sauc par sauso masāžas gultu. Un tā ir tikai neliela daļa no vairāk nekā 100 sanatorijā pieejamajām procedūrām.

Procedūras ir savstarpēji saistītas

Procedūras katram sanatorijas viesim tiek noteiktas individuāli, ņemot vērā esošās sūdzības. "Svarīgi apzināties, ka visas procedūru grupas – vingrošana, masāžas, kūdras dūņu un minerālūdens procedūras, relaksācijas – ir savstarpēji saistītas, tāpēc vislabāko pozitīvo ietekmi uz savu veselību var panākt, tikai tās apvienojot kopā. Sanatorijā klients apmeklē 3–6 procedūras dienā atkarībā no izvēlētās programmas. Tāpēc piecelieties no krēsliem un atbrauciet uz sanatoriju. Godīgi sakot, labāku vietu veselības nostiprināšanai pat nevaru iedomāties," smaida "Egles sanatorijas" vecākā fizioterapeite Žukauskiene.

"Egles sanatorija" – jau 50 gadus mēs rūpējamies par jūsu veselību!

Vairāk informācijas un rezervācija: +370 313 60 220 vai sanatorija.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!