Foto: Publicitātes foto
Katrs no mums vēlas veselīgus un stiprus zobus, kuri turklāt būtu arī balti. Diemžēl šādu efektu iegūt ir grūti, izmantojot tikai standarta manuālo zobu birsti. Par laimi ir pieejamas ierīces, kuras mūsu zobus notīrīs daudz labāk. Vai elektriskās zobu birstes patiešām ir tik efektīvas? Kādas ir to lietošanas priekšrocības un kādi ir trūkumi? Vai ar tām ir iespējams baltināt zobus?

Zobu birstu veidi – elektriskā un manuālā. Kura labāka?

Elektriskā zobu birste darbojas ar korpusā iebūvētu bateriju un ik pēc trīs mēnešiem tās uzgalis ir jāmaina. Savukārt manuālā zobu birste ir vienkārša, mums visiem zināma birstīte. Tai ir plastmasas rokturis un galviņa nav nomaināma. Šādai zobu birstei nav vajadzīga strāvas padeve un, ja mēs to vēlamies nomainīt, tad vienkārši to izmetam.

Pamatojoties uz klīniskajiem pētījumiem, varam apgalvot, ka oscilējoši-rotējošās elektriskās zobu birstes rūpējas par mutes veselību un zobiem labāk nekā standarta manuālās zobu birstes. Ja izvēlēsimies modeli ar oscilējoši-rotējošām kustībām un pulsāciju (3D tehnoloģija), tad varēsim notīrīt līdz pat 100% vairāk zobu aplikuma nekā ar manuālo zobu birsti. Elektriskās zobu birstes mazā, apaļā galviņa, kas izskatās gluži tāpat kā tā, ko esam redzējuši zobārsta kabinetā, kustas tā, kā cilvēka roka nekad nespētu, tāpēc tā nodrošina labāku tīrīšanu salīdzinājumā ar manuālo zobu birsti.

Turklāt daudziem zobu birstu modeļiem kā, piemēram, Oral-B, ir iestrādāts divu minūšu taimeris, kas ļauj ievērot zobārstu ieteikto tīrīšanas ilgumu.

Lietojot standarta zobu birsti, mēs bieži vien tīrām zobus pārāk īsu laiku un pielietojam nepareizu tīrīšanas paņēmienu. Pēc ilgāka laika mēs noteikti pamanīsim šādas zobu tīrīšanas negatīvās sekas – nepietiekami iztīrīti zobi vai aplikuma veidošanās.

Tas nenotiks, ja lietosiet ar baterijām darbināmu modeli. Labākās elektriskās zobu birstes mūs ik pēc 30 sekundēm informē, ka ir laiks pāriet uz nākamo mutes kvadrantu. Tādējādi tīrīšanas laikā mēs nepalaidīsim garām nevienu zoba virsmu.

Elektriskās zobu birstes ar skaņu un zobu birstes ar apaļu galviņu salīdzinājums.

Starp elektriskajām zobu birstēm mēs atradīsim ne vien zobu birstes ar apaļām galviņām, bet arī zobu birstes ar skaņu. Kā tās atšķiras? Pirmā lieta, ko mēs uzreiz pamanām, ir galviņas forma ar sariņiem, kuri tīra mūsu zobus.

  • Zobu birste ar skaņu ir ļoti līdzīga tradicionālajam manuālajam modelim; tai ir pagarināta forma un tā izmanto slaukošas kustības.

Savukārt elektriskā birste ar apaļu galviņu izskatās tieši kā profesionālais zobārstniecības rīks. Tā notīra zoba virsmu, pielāgojoties zoba formai, un tādējādi nodrošina saudzīgu un efektīvu tīrīšanu.

Zobu birste ar skaņu ir ieteicama cilvēkiem, kuriem ir jutīgas smaganas. Tā ir daudz efektīvāka par manuālo zobu birstu modeļiem, tomēr tā nevar sacensties ar elektriskajām zobu birstēm, kurām ir apaļas galviņas. Zobu birstes apaļā galviņa labāk piekļaujas zoba virsmai un tādējādi noņem vairāk aplikuma un ēdiena daļiņu. Tā arī notīra grūti aizsniedzamas vietas, piemēram, dzerokļu aizmugurējās virsmas, un tajā pašā laikā ir piemērota cilvēkiem ar jutīgām smaganām.

Kāpēc man būtu jāiegādājas elektriskā zobu birste? Priekšrocības un trūkumi.

Elektriskās zobu birstes sniedz daudzas priekšrocības. Labākie modeļi noņem līdz pat 100% vairāk zobu aplikuma nekā standarta manuālās zobu birstes. Tādējādi mutes dobums ir tīrs ilgāku laiku un elpa ir svaiga. Efektīvāka zobu aplikuma noņemšana veicina smaganu un periodontālo veselību. Vēl viena priekšrocība ir lielāks kustību skaits salīdzinājumā ar standarta zobu birstēm. Labākie modeļi veic līdz pat 48 800 kustību minūtē, bet ar manuālajām zobu birstēm var veikt no 300 līdz 600 kustībām minūtē.

Visieteicamākā ir 3D tehnoloģija, jo tā piedāvā vienā minūtē 10 500 oscilējoši-rotējošas kustības un 48 800 pulsācijas. Ja mēs lietojam šādu zobu birsti, tad nav jāizmanto sarežģītā pareizas zobu tīrīšanas tehnika, kādu mēs izmantotu manuālās vai zobu birstes ar skaņu gadījumā. Viss, kas mums jādara – viegli jāpieliek birstes galviņa pie zobu virsmas un ik pēc 2-3 sekundēm jāpāriet uz nākamo virsmu.

Jāņem vērā arī parocīgā baterija. Vismodernākās litija jonu baterijas ar vienu uzlādes reizi var darboties līdz pat 14 dienām. Turklāt divu minūšu taimeris, kurš ik pēc 30 sekundēm pulsē un informē, kad mums jāsāk tīrīt otrā mutes pusē, var mums piedāvāt pietiekami ilgu tīrīšanas laiku un vienādu visu zobu virsmu tīrīšanu.

Un tomēr vai šādām zobu birstēm ir kādi trūkumi?

Nē, ja tās lieto atbilstoši ieteikumiem.

Daudzi cilvēki baidās, ka elektriskās zobu birstes var bojāt zobu emalju. Tomēr modernākie zobu birstu modeļi ir aprīkoti ar spiediena sensoriem, kuri signalizē, ja mēs ierīci lietojam nepareizi, pārāk stipri spiežot to pie zobiem vai smaganām.

Cik maksā elektriskā zobu birste?

Daudzi cilvēki nepamatoti domā, ka elektriskās zobu birstes iegādāšanās nozīmē lielus izdevumus. Lētākas elektriskās zobu birstes maksā tikai 20-40 eiro. Protams, jo zobu birste ir tehnoloģiski modernāka, jo augstāka ir tās cena.

Pirmajā brīdī tā var šķist liela summa. Diemžēl mēs bieži vien neapzināmies tās priekšrocības, kuras mums var dot šādas zobu tīrīšanas ierīces. Pareizi tīrīti zobi un smaganas palīdz uzturēt mutes veselību, kā rezultātā mums ir retāk jāapmeklē zobārsts vai zobu higiēnists. Ar standarta manuālo zobu birsti ir ārkārtīgi grūti rūpīgi notīrīt aplikumu, kas ir galvenais iemesls daudzām mutes dobuma problēmām (zobu kariess, smaganu un periodontālais iekaisums, slikta elpa). Tāpēc ir labāk novērst mutes dobuma problēmas, ieguldot labākā tīrīšanas tehnoloģijā, nekā vēlāk izdot kaudzi naudas par ārstēšanos.

Varat izvēlēties:

  • modeļus ar skaņu (piemēram, "Oral-B Pulsonic Slim").
  • modeļus ar nelielu, apaļu galviņu (mēs noteikti iesakām "Oral-B Genius 10000N" modeli).

Atcerieties, ka zobu birstes cena ir atkarīga no tās funkcijām un aprīkojuma. Modeļi ar skaņu lielākoties ir dārgāki un mazāk efektīvi nekā tie, kuri ir aprīkoti ar 3D tehnoloģiju, proti, ar oscilējoši-rotējošām kustībām un pulsāciju.

Kuru elektrisko zobu birsti man izvēlēties? Kam pievērst uzmanību?

Izvēloties elektrisko zobu birsti, jāņem vērā vairāki svarīgi kritēriji.

1. Vispirms jāpārliecinās, ka izvēlētais modelis darbojas ar 3D tehnoloģiju, proti, birstes galviņa veic oscilējoši-rotējošas kustības un pulsāciju. 2D gadījumā galviņa veiks tikai oscilējoši-rotējošas kustības. 2D zobu birstes galviņa kustās uz labo un uz kreiso pusi 45 grādu ietvaros. 3D modeļi veic sariņu oscilējoši-rotējošas kustības, kā arī pulsāciju (kustoties uz priekšu un atpakaļ).

2. Nākamais svarīgais kritērijs ir izvēlēties pareizu zobu birstes uzgali. Zobu birstes un to uzgaļi ir pieejami daudzos dažādos izmēros ar dažādu sariņu izvietojumu. Jāatceras, ka uzgalim vienmēr ir jābūt savietojamam ar zobu birsti. Nelielas galviņas ir piemērotas cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama efektīva tīrīšana grūti aizsniedzamās vietās (piem. ar šādām galviņām ir vieglāk iztīrīt aiz dzerokļiem), vai bērniem. Lielākas galviņas ir ieteicamas cilvēkiem ar lielāku mutes dobumu vai arī tiem, kuriem zobu tīrīšana ar šāda tipa galviņu vienkārši ir ērtāka. Dažādie elektrisko zobu birstu uzgaļi apmierina to lietotāju dažādās vajadzības. Varam arī izvēlēties uzgaļus ar dažādu sariņu izvietojumu, piemēram, pareizā leņķī izvietoti sariņi var palīdzēt iekļūt dziļi starp zobiem, vai arī tādus uzgaļus, kuri ir paredzēti tīrīšanai starp zobiem un zobu skavām. Tomēr, ja jums ir jutīgi zobi vai smaganas, vajadzētu izvēlēties uzgali ar ultra mīkstiem sariņiem. Ja jūs vēlaties iegūt zobiem dabiski baltu nokrāsu, tad jums jāizvēlas baltinošais uzgalis. Vēlams, lai zobu birstes uzgalis veiktu tās pašas funkcijas kā zobārsta kabinetā izmantotais (piem. Oral-B 3D White).

3. Elektriskās zobu birstes piedāvā virkni ērtību, kas zobu tīrīšanu ikdienā padarīs patīkamu un vieglu. Spiediena kontroles funkcija (spiediena sensors), kas palīdz aizsargāt zobus un smaganas no pārāk stipras tīrīšanas, ir ļoti noderīga.

4. Svarīgi ir pārbaudīt, vai izvēlētais modelis ir aprīkots ar taimeri, kas palīdz tīrīt zobus pietiekami ilgi. Zobārsti iesaka tīrīt zobus divas reizes dienā vismaz divas minūtes.

5. Laba zobu birste ir aprīkota ar vairākiem tīrīšanas režīmiem (piem., režīms jutīgiem zobiem vai baltināšanai), un tai ir neslīdošs korpuss. Pozīcijas noteikšanas tehnoloģija ir parocīga, jo tā ļauj reāllaikā uzraudzīt to mutes zonu, kuru pašreiz tīrāt. Tādējādi netiks izlaists neviens zobs! Turklāt mēs arī varam uzlabot savus mutes kopšanas paradumus.

Vai elektriskā zobu birste patiešām baltina zobus?

Ja runājam par zobu baltināšanu, tad daudzi no mums iedomājas kino zvaigžņu sniegbalto smaidu. Diemžēl daudzi no mums nezina, ka šo efektu ir iespējams panākt tikai ar īpašām procedūrām, piemēram, ar baltinošiem līdzekļiem vai uz dabīgajiem zobiem uzliekot zobu kronīšus.

Vai ir iespējams, ka tikai zobu birste vien var mums palīdzēt? Atbilde ir jā! Šīs ierīces rūpīgi notīra zobus, noņemot ārējo iekrāsošanos, kas rodas no kafijas, vīna, cigaretēm un ēdiena, un veido uz zobiem pigmentāciju. Lietojot šādu zobu birsti, jūs varat baltināt zobus līdz dabīgajai jūsu zobu krāsai. Ja tas tomēr nav pietiekoši, tad jāapmeklē zobārsts. Tajā pašā laikā cilvēki, kuri vēlas uzturēt zobārsta kabinetā veiktās baltināšanas procedūras efektu, vai cilvēki, kuru zobu dabīgā krāsa ir gaiša, būs apmierināti ar rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!