Foto: Publicitātes foto
Uz jautājumu, ar ko es nodarbojos, es atbildu: "Vadības konsultants". "Kādas vadības?" noskaidro sarunas biedrs.

Nākas paskaidrot, ka pastāv tāda specialitāte – vadība. Šī ir specializācija un precīzi instrumenti.

Ja vadība ir profesionāla, tā pārstāj būt nervoza. Pēc pieredzes varu teikt, ka vairumam vadītāju ir aptuvens priekšstats par saviem pārvaldības instrumentiem. Dažiem pret tiem ir alerģija. Līdz ar to rodas kļūdains novērtējums par situāciju un darbinieka aizvainojums, it kā viņi ir vainīgi, ka tur ir kļūdas, un viss iet greizi.

Mazas kokapstrādes rūpnīcas direktors mani pārsteidza ar paziņojumu: "Tas, kurš cik ir izdarījis, ir saprotams ātri – skatos grāmatvedības algas dokumentos". Diemžēl šī rūpnīca vairs nepastāv. Neskatoties uz to, ka viss apkārt pastāvīgi mainās, pamatlikumi un pārvaldības rīki paliek nemainīgi. Tāpat kā citās dzīves jomās.

Hubbard Management System tādi instrumenti ir pieci. Par vienu no tiem es pastāstīšu šodien.

Piemēram, pirms veiksmīgas būvniecības sākuma ir jāizstrādā arhitektūras plāns, kas ietver augstumus, inženiertīklus un daudz ko citu. Ir nepieciešams ņemt vērā visas nianses: vai ir iespējams brīvi tuvoties ēkai, vai ir pietiekami daudz logu, vai durvis ir atvērtas pareizajā virzienā, vai ir uzstādītas kontaktligzdas, vai strādā ventilācijas un vēl daudz kas cits. Pat dārza māju vai dzīvokļa labiekārtošanu jāveic atbilstoši rasējumiem un aprēķiniem.

Vai veidojot kompāniju jums ir atbildes uz sekojošiem jautājumiem:

  • Vai tiek ņemtas vērā visas nepieciešamās funkcijas?
  • Vai iespējams uzņēmumam attīstīties dubultā, neveicot nekādas pārbūves? Un desmitkārtīgi?
  • Vai ražošanas plūsma ir plānota bez sastrēgumiem, ja pasūtījumu skaits palielinās?
  • Vai jūs atteiksieties no ienākumiem tāpēc, ka kāds domā, ka uzņēmums nespēs tikt galā?

Vienas galvaspilsētas mērs nespēja saprast, ko no viņa gribēju, kad mēs sākām runāt par struktūru. Mēram nebija pilnīgi NEKĀDAS struktūras! Apmeklējot sanāksmes, es sapratu, ka galvenais mēra produkts ir prezidents. Man ir aizdomas, ka pilsētas iedzīvotājiem bija pilnīgi savādākas cerības.

Ir rīks, kas atrisina visas šīs problēmas. Tas saucas "organizācijas shēma" (saīsinājumā - orgshēma). Tā ir produkta ražošanas plūsma, ņemot vērā uzņēmuma pamatfunkcijas. Pat ja jūs strādājat viens, darbība ir sadalīta trīs galvenajās funkcijās:

  1. Administratīvā (reģistrācija, nodokļi, līgumi, algas utt.);
  2. Ražošana (izejvielu iegāde, ražošana, kvalitātes kontrole, uzglabāšana, nodošana klientam);
  3. Darbs ar sabiedrību un klientiem (reklāma, virzība, informēšana, Facebook, Instagram).

Vidējai kompānijai - tās jau ir septiņas galvenās nodaļas. Tās kontrolē trīs direktori: administratīvais, tehniskais un attīstības direktors. Tas ļauj jums attīstīt uzņēmumu no trim cilvēkiem līdz vairākiem simtiem, nepārveidojot vai reorganizējot darbības. Jūs vienkārši palieliniet resursus.

Orgshēmas plusi:

Pirmais: vadītāji nav pārslogoti (ja ir pārslogoti, to var mainīt).
Otrais: direktoru nav iespējams šantažēt ar neaizstājamību ("Es aiziešu, tad jūs uzzināsiet").
Tā nav vienkārši struktūra. Svarīga orgshēmas sastāvdaļa ir skaidri formulēti "produkti" no katras nodaļas un uzņēmumā kopumā.

Mani uzjautrina pašpārliecinātais vadītāju paziņojums: "Mūsu produkts ir apmierināts klients".

Ups, es esmu konditorejā vai bordelī? Protams, ka klientam ir jābūt apmierinātam. Bet tas nav tas, ko ražo firma. Klients būs apmierināts ar kvalitatīviem pakalpojumiem vai produktiem un ar to, kā tas viņam tiek piedāvāts. Kompānijai vai darbiniekam ir jāpiedāvā tieši tas, ko klients sagaida. Ēdnīcā, molekulārās virtuves restorānā vai Vecrīgas vēsturiskajā restorānā ir sagaidāmi dažādi produkti. Un darbiniekiem, sākot darbu, ir jāsaprot, kāds produkts tiek ražots viņu uzņēmumā un konkrētajā darba vietā. Tas attiecas tieši uz ražošanu, grāmatvedību un pat uz apsardzi (drošība un aizsardzība ir dažādi jēdzieni).

Sākotnējā posmā dibinātājs vai direktors pieņem darbā vadītājus un darbiniekus.

Paskatīsimies dažus variantus.

Pirmais variants: kandidāts - ambiciozs un azartisks cilvēks. Viņš veic maksimālu daudz darbus pats un palielina personālu. Viņam parādās resursi un vara. Tas noved pie nevienmērīgas attīstības un izkropļojumiem.

Otrais variants: kandidāts - nekompetents vai slinks cilvēks. Viņš izvēlas personālu, kas ir vājāks par sevi un profesionāļi - izdzīvo. Vienā jaunattīstības rūpnīcā bija problēmas ar noliktavas pārziņiem (augsts darbinieku mainības līmenis). Piezvanīja bijušajiem darbiniekiem, kuri pēc savas vēlmes aizgājuši no darba, lai tiktu skaidrībā. Saņēma atbildi: "Noliktavas vadītājs piespieda". Kā jūs saprotat, pārbaude atklāja šīs rīcības patiesos iemeslus.

Augstas kvalitātes "remontu" uzņēmumam var veikt ātri un droši, ja pieejams arhitektūras plāns - Orgshēma.

Pielietojuma diapozons ir neierobežots: bērnudārzs, aikido federācija, rūpnīca, komercbanka. No vienas puses - tas ir vienkārši, no otras puses - nepieciešams, ja vēlaties vadīt uzņēmējdarbību, nevis vārtīties problēmās.

Un tas ir tikai pirmais instruments.

Par pārējiem es labprāt izstāstīšu biznesa konferencē, kura notiks šī gada martā, Rīgā.

Autors: Andrey Kruglov

Interesanti fakti par ANDREY KRUGLOV:

  • Sertificēts WISE konsultants.
  • First Baltic Hubbard College of Administration licences turētājs.
  • Izmanto Hubbard Management System jau vairāk kā 20 gadus.

Vairāk par Hubbard Management System tehnoloģijas instrumentiem jūs varat uzzināt WISE Baltijas uzņēmēju klubā.

WISE Baltijas uzņēmēju klubs ikgadēji rīko konferenci, informāciju par to varat atrast mājas lapā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!