Foto: Publicitātes foto
Augu valsts uzturs, tostarp arī vegānisms, viennozīmīgi ir aktuāla 21. gadsimta tendence, kas arī pārtikas industrijai liek pielāgoties. Šobrīd jau ne tikai vegāni un veģetārieši, bet ikviens cilvēks rūpīgāk plāno savu ēdienkarti, cenšoties to padarīt maksimāli veselīgu un dabai draudzīgu. Arī "Rēzeknes gaļas kombināts" ir spēris soli šajā virzienā, radot jaunu – "Vegan" – produktu līniju, kuras pamata sastāvdaļa ir zirņu olbaltumvielas.

Kāda ir vegānisma filozofija?

Kā skaidro uztura speciāliste Guna Bīlande, kura ir arī viena no zināmākajām vegāniska dzīvesveida piekopējām Latvijā, augu valsts uzturā ir maz piesātināto tauku, nav holesterīna un tas ir bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Pētījumi arī liecina, ka šāda veida uztura paradumu piekopšana samazina sirds un asinsvadu slimību, tai skaitā hipertensijas jeb augsta asinsspiediena risku.

Lai arī pasaulē veģetāriešu ir ap 6%, bet vegānu ap 4%, pieprasījums ik gadu pieaug, jo vegānos produktus izvēlās ne tikai vegāni, bet arī fleksitārieši, kas sava uztura pamatā izvēlas augu valsts uzturu, reizēm iekļaujot arī gaļu. Fleksitārisms ir vārdu "elastīgs" un "veģetārs" angliskais apvienojums, kas norāda uz sekotāju ne tik stingru uztura modeli, salīdzinot ar citām veģetārajām diētām. Dažos avotos minēts, ka šogad lielākais pieprasījums vegānisko pārtikas produktu grupā – ap 50% – vērojams tieši pēc gaļas alternatīvām un saldētām gatavām maltītēm.

Vai vegāni ēd cīsiņus?

Arvien plašāku popularitāti gūst dažāda veida klasisko produktu vegānās alternatīvas un pircēji ir arvien izglītotāki, pieprasot pārtikas produktus, kuros ir mazāk sastāvdaļu un tās ir vienkāršākas, kas ražotājam, protams, ne vienmēr ir viegls izaicinājums. 2020. gads ir bijis ražīgs Latvijas augu valsts produktu tirgū – veikalu plauktus papildinājuši daudzi jauni produkti.

"Rēzeknes gaļas kombināts", ņemot vērā šīs tendences, radījis produktu līniju "Vegan". Šobrīd Latvijā veikalos nopērkama šīs sērijas vārītā desa un vārītie cīsiņi, savukārt eksportētas tiek arī saldētas "Vegan" bumbiņas, pelmeņi un burgeru kotletes. Šo produktu būtiskākās priekšrocības ir, ka to sastāvā nav gaļas un nav sojas, bet pamata sastāvdaļa ir zirņu olbaltumvielas, tāpat arī nav pievienoti konservanti un garšas pastiprinātājs E621, abi produkti satur daudz proteīna un tiem ir samazināts cukura daudzums.

Komentējot "Rēzeknes gaļas kombināta" "Vegan" produktu līniju, Bīlande pozitīvi vērtē, ka zirņu olbaltumvielām ir daudzsološs potenciāls, jo tā nav alerģiska un attiecīgi ir piemērota arī tiem, kas nevar izmantot sojas saturošus produktus.

Kā dažādot vegāno ēdienkarti?

"Rēzeknes gaļas kombināta" tehnologi, sekojot līdzi aktuālajām uztura tendencēm pasaulē, jau pavasarī uzsāka produktu līnijas ražošana ar zīmolu "Rāznas", kas radās, vadoties pēc pasaules trenda – fleksitārisma – pamatprincipiem, gaļas produktiem pievienojot teksturētus pelēkos zirņus un tādējādi padarot šos produktus uzturvielām bagātīgākus. Tehnologi turpinājuši attīstīt šo virzienu un šovasar tika saražoti pirmie produkti "Vegan" produktu līnijā.

"Jaunu produktu līniju izstrāde allaž ir laikietilpīgs process, tā arī šoreiz – "Vegan" līnija tapa aptuveni gadu – nodegustēti daudzu Latvijas un citu Eiropas valstu ražotāju produkti, veikta rūpīga tirgus izpēte, meklējot ideālās receptes. Pirmie produkti nosūtīti degustēt vegāniem, kuri snieguši vērtīgus atzinumus par to, kā uzlabot šos produktus, lai mēs ar tiem patiešām varētu lepoties. Tā ir izdevies radīt produktus, kas garšo gan mūsu klientiem, gan mums pašiem," atklāj "Rēzeknes gaļas kombināts" pārdošanas nodaļas vadītāja Dina Freiberga.

Šobrīd gardēži jau atzinīgi novērtējuši unikālo garšu kombināciju. Tā ir iespēja spert soli pretī veselīgam un videi draudzīgam dzīvesveidam, ikdienā vai vismaz pāris reizes nedēļā ieviešot uzturā šos produktus.

Kā spert mazus solīšus vegānisma virzienā?

Lēmumam neēst gaļu nav jābūt no sērijas "visu vai neko". Veselībai draudzīgākais un emocionāli vienkāršākais ceļš ir uztura pakāpeniska pielāgošana. Nav pat būtiski, vai plāns ir nākotnē pilnībā kļūt par veģetārieti vai tikai samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu ikdienā. Pārejas periodā būs vienkāršāk, ja nebūs jāatsakās no mīļākajiem ēdieniem, bet tos varēs aizvietot ar veselīgākām alternatīvām, rosina uztura speciālisti.

Jaunos "Rēzeknes gaļas kombināta" "Vegan" produktus jau šobrīd var iegādāties "Nuko.lv", "Stockmann", TOP, "Lats" (Ropažu iela vai e-veikals) un citos Latvijas veikalos, kas būs labs sabiedrotais ceļā uz veselīgāku uzturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!