Foto: Publicitātes foto
Nevis primāri domāt par ādas skaistumu, bet gan par ādas veselību, jo veselība nozīmē skaistumu. Pirmais un svarīgākais pareizas ādas kopšanas princips ir ādas aizsargbarjeras stiprināšana. Ādas virsējo slāni jeb epidermu veido blīvs olbaltumvielu un lipīdu slānis, kas pasargā ķermeni no ārēja kaitējuma – patogēniem, tostarp vīrusiem, infekcijām, baktērijām un sēnītēm, kā arī palīdz saglabāt ķermeņa mitrumu. Tajā atrodas arīdzan pigments melanīns, kas absorbē saules ultravioletos starus un pasargā ķermeni no to kaitīgās iedarbības.

Tādēļ ādas aizsargbarjeras stiprināšana visupirms nozīmē gādāt par šī olbaltumvielu un lipīdu slāņa līdzsvaru. Bieži izplatīta ādas kopšanas kļūda, kuras dēļ paši novājinām ādas aizsargspējas un veicinām pataloģisku ādas stāvokļu attīstību, ir nepiemērotu vai kairinošu kosmētisko līdzekļu lietošana. Piemēram, sintētiskā jeb konvencionālā kosmētika, kuras sastāvā esošā mikroplastmasa piesārņo mūsu ādu vai tajā esošie šķīdinātāji un konservanti šķīdina taukskābes, burtiski noņemot ādas aizsargslāni, iekļūstot mikroplastmasai tajā un atstājot to pilnībā atvērtu apkārtējās vides kairinājumiem.

Lai palīdzētu risināt dažādas ādas problēmas un ilgtermiņā to uzturētu veselīgu, vides speciāliste un ķīmiķe Dr.oec. Līga Brūniņa kopā ar savu ilggadējo biznesa partneri Dr.oec. Elīnu Konstantinovu, laikā, kad viņu vēlmes un vajadzības savienojās ar iespējām, radīja "Labrains" – Latvijā ražotu dabisku dermokosmētiku normālai, jutīgai un problemātiskai sejas ādai.

Āda ir pirmā, kas signalizē par organisma veselības stāvokli, tādēļ rūpes par to nav iedomājamas bez kvalitatīviem kopšanas līdzekļiem. Jo īpaši, ja ādai jau dabiski ir kādas īpatnības, kam nepieciešama īpaša kopšana. Kādi ir veselas ādas pamatkritēriji un pareiza tās kopšana – par to sarunā ar dabiskās dermokosmētikas zīmola "Labrains" radītāju, vides speciālisti un ķīmiķi Dr.oec. Līgu Brūniņu. Kosmētika, kas piemērota jutīgai ādai ir jāuztver kā luksus klases automobilis – ar to var braukt visi, bet vienmēr būs sabiedrības daļa, kas kvalitātes un drošuma vietā izvēlas lētāku risinājumu šodien, pie tam dažādu apsvērumu dēļ.

Ādas slimības kā, piemēram, rozācija, dermatīts vai akne ir ģenētiski predisponētas, proti, tās ir iedzimts vispārējs organisma stāvoklis, ko no savas brīvas gribas neizvēlamies, taču neapzināti varam to negatīvi ietekmēt – ar neatbilstošu kosmētiku, dzīvesstilu, pārmērīgu slodzi, uzturu, klimatu u.c. Tāpēc pilnībā izārstēt tās nav iespējams, taču ar pareizu un saudzīgu ādas kopšanu tās var veiksmīgi kontrolēt, skaidro Līga Brūniņa.

Atkarībā no ādas tipa un struktūras tā attiecīgi reaģē jeb saplaisā un, cenšoties aizsargāties, pastiprināti izstrādā taukus, kas savukārt ir laba augsne baktērijām. Kā stiprināt aizsargbarjeru, lai tas nenotiktu? Uzturot ādas mikrobiomas līdzsvaru (visas baktērijas, kas dzīvo uz ādas) un pH līmeni. Piemēram, sausas ādas gadījumā savairojas Staphylococcus aureus (Zeltainais stafilokoks), ko konstatē pie psoriāzes, dermatīta, tas rada iekaisumus un plaisas. Īstermiņā to var iznīcināt ar agresīviem farmaceitiskiem līdzekļiem, taču pēc to lietošanas pārtraukšanas baktērijas atkal atjaunojas, jo ir bojāti ādas dabiskie aizsargprocesi un laika gaitā ir izveidojusies šīm baktērijām labvēlīga vide.

Jāsaprot, ka ādas stāvoklis ir iekšējās veselības spogulis, ja jums ir iekaisums organismā, tad tas arī atspoguļojas individuālā problemātikā uz ādas. Ja es teikšu, ka organisma imunitāti var izveidot nedēļas laikā – vai jūs tam ticēsiet? Tāpat arī ir jāskata āda, ja tā tiek ārīgi apārstēta ar medicīnu, nedomājot par cēloni, tad mēs visu mūžu darbosimies pēc "ugunsgrēka dzēšanas" principa. Ir jāatcenšas atjaunot dabiski ādas līdzsvaru, lai gan tas nav viegli, it sevišķi gadījumos, kad esi jau pieradis pie steroīdiem, hormonālām ziedēm vai antibiotiķiem.

Veids, kā nosargāt ādas mikrobiomas balansu, ir gādāt par labvēlīgu augsni Staphylococcus epidermidis, kas iznīcina nevēlamās baktērijas. Kā? Uzturot ādai veselīgu pH līmeni (veselas ādas pH ir 5,0-5,2), lietojot saudzīgu un dabisku kosmētiku – tādā veidā tiek aktivizēta ādas dabiskā vielmaiņa ilgtermiņā. Pēdējo gadu pētījumi apliecina, ka tiem rozācijas pacientiem, kuri pēc ārstnieciskajām lāzerterapijas procedūrām lieto dabiskus sejas ādas kopšanas līdzekļus, uzlabojumi ir par 36 %, bet tiem, kuri lieto mākslīgi sintezētos – tikai par 12 %.

Tāpēc apsārtušas un kuperozas sejas ādas kopšanai vajadzētu izvēlēties tikai dabisko kosmētiku, kas nesatur "vecās paaudzes" kairinošās vielas, piemēram, konservantus un šķīdinātājus – phenoxyethanol, benzoātus (Sodium benzoate, Benzoic acid), alcohol, benzyl alcohol, mazgājošās vielas ar sulfātiem – sulphates (Sodium laureth sulphate, sodium Coco sulphate), ēteriskās eļļas, alergēnus – limonene, linalool, geraniol. Tāpat nav vēlams lietot krēmus ar mikroplastmasu (nedrīkst būt šādas izejvielas krēmā: EDTA, PEG, ACRYLATES, Paraffin, Dimethicone) – tā ne tikai uzkrājas organismā, un rada pastāvīgu iekaisumu, bet šobrīd ir pat atzīta par kancerogēnām vielām, kuru klātbūtne šobrīd ir atrodama ne tikai cilvēka asinīs, bet arī mātes pienā un pat augļūdeņos.

Defektu pārvērš efektā

Nekas nerodas no zila gaisa un bez iemesla, un arīdzan "Labrains" Latvijā radītās dabiskās dermokosmētikas zīmola rašanās stāsts ir sācies personīgās pieredzes dēļ. Līga pati ilglaicīgi ir saskārusies ar smagu rozāciju (skat. attēlus), kas būtiski ietekmējusi arīdzan viņas garīgo stāvokli – katra iziešana no mājas cilvēkos sagādājusi lielu sagatavošanos un stresu. Periodiski slimību bijis iespējams apārstēt ar medikamentiem un terapiju, taču kosmētikas tirgū tobrīd nebija pieejami saudzīgi kosmētiskie kopšanas līdzekļi, kas ilgtermiņā nekairinātu un saudzīgi koptu ādu. It sevišķi, ja ir vēlme lietot pretnovecošanās kosmētiku, tad ir jāņem vērā, ka standarta "anti-ageing" krēmi sakairina vēl vairāk problemātisku ādu un saasina slimības simptomus. Ņemot vērā viņas izglītību, tika pieņemts drosmīgs lēmums radīt pašām savu dabiskās dermokosmētikas zīmolu.

"Mēs ar manu biznesa partneri Elīnu Konstantinovu, kurai savukārt ir dermatīts, sākām kā nišas produktu ražotājas, taču drīz vien sapratām, ka niša patiesībā ir normāla āda. Mūsdienu sabiedrībā vidēji 40% cieš no aknes, 20% no dermatīta un 20% – no rozācijas," atklāj Līga.

Tāpēc "Labrains" produktos teju burtiski tiek likts iekšā labākais no labākā. "Neviena izejviela, kura ir radījusi kaut nelielu kairinājumu netiek akceptēta ražošanai. Es nevaru aizvietot izejvielu ar sliktāku tikai izmaksu samazināšanas dēļ, jo tas man palielinās ne tikai izdevumus nākotnē – ārstam, medikamentiem, bet arī radīs diskomfortu un tā mazināšanai patērētais laiks varēja tikt izmantots daudz produktīvāk vai man patīkamāk. Visiem produktiem no ražošanas brīža mēs dodam divu gadu derīguma termiņu, bet pēc atvēršanas – sešu mēnešu," skaidro Līga.

Uzņēmuma lepnums ir "Rosacea & Strike back" krēms rozācijas skartai ādai ar atjaunojošu iedarbību, kas ir pasaulē vienīgais dabiskais krēms, kas darbojas vienlaikus gan pret rozāciju, gan pret novecošanās pazīmēm. Kā skaidro Līga, parasti rozācija aktivizējas pēc 35-40 gadu vecuma, kad jau tiek lietoti līdzekļi pret novecošanās pazīmēm, kas savukārt neder rozācijai, jo ir kairinoši. Šī iemesla dēļ, "Labrains" ir radījis krēmu, kas darbojas abos gadījumos, nenodarot ādai pāri un uzlabojot to ilgtermiņā.

Inovatīvs ir arīdzan sejas ādas attīrīšanas gels ar sapropeli, kas maigi attīra un bagātīgi mitrina, aizsargājot un veicinot ādas dabiskās aizsargspējas, tādējādi aizkavējot arīdzan pāragru novecošanos. "Sapropeļa dziednieciskās īpašības jau sen ir labi zināmas, tāpēc tas plaši tiek iestrādāts dažādās maskās vai ziepēs, taču mēs esam vienīgie pasaulē, kas to ir iestrādājuši gelā ar stabilu pH 5.2," skaidro "Labrains" vadītāja.

"Mēs radām dabiskās dermokosmētikas līdzekļus īpaši jutīgai ādai, jo rūpīgi izmeklējam konservantus un šķīdinātājus, kas neizšķīdina dabisko aizsargslāni un nerada mikroplaisas. Salīdzinājumam – sintētiskās kosmētikas konservanti vidēji maksā 5 līdz 10 eiro kilogramā, savukārt mūsu konservanti maksā no 800 līdz 1500 eiro," atklāj Līga.

Tiesa, brīnumzāles neeksistē un vislabākie rezultāti sasniedzami ar kompleksu pieeju. "Nav vienas brīnumzālītes, tabletes vai krēma, ar kuru tu varētu izārstēt visu. Mēs piedāvājam vislabāko sagatavi, kā sev palīdzēt ilgtermiņā, bet ja tu naktīs negulēsi, ēdīsi visu kas pagadās un neatpūtīsies, tad ar dabiskiem kosmētikas līdzekļiem vien būs par maz.

Aicinot "Delfi" lasītājus iepazīties ar "Labrains" produktiem, esam sarūpējuši īpašu atlaižu kodu, kas dos iespēju iegādāties mūsu kosmētiku ar 20% atlaidi līdz pat 30. novembrim (ieskaitot)! Atlaižu kods darbojas, iepērkoties www.labrains.eu tiešsaistes veikalā. Atlaižu kods: DELFI2022

Piedāvājam bezmaksas konsultācijas, kuru laikā palīdzēsim noteikt jūsu sejas ādas tipu un izvēlēties jums piemērotākos "Labrains" produktus!

Telefons: +371 28 010 107

E-pasts: info@labrains.eu

Darba laiks: darba dienās no pulksten 10.00 līdz 17.00

Pirms ierašanās, lūdzu zvanīt uz tālruni: +371 28 010 107

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!