Foto: Publicitātes foto
Ielu vingrotājs, ūdens sporta veidu instruktors, mūziķis Kaspars Zlidnis vienmēr ir nemitīgā kustībā. Viņš ir viens no projekta "Mangaļi Dižvietas" vēstnešiem, kas aicina palūkoties uz Latvijas ūdens dižvietām citādāk.

"Tās ir pavisam citas sajūtas, kad apskati dižvietas no ūdens. Klintis un ieži izskatās daudz majestātiskāk, ainavas – interesantākas, pilsdrupas – daudz pieejamākas. Izmantojiet aktīvās atpūtas iespējas visai ģimenei un uzkavējieties dižvietās ilgāk, piemēram, izbraucot ar SUP dēļiem vai ar laivu," norāda Kaspars Zlidnis.

Viņš kā savu ūdens dižvietu izvēlējās svētā Meinarda salu Daugavā pie Ikšķiles, uz kuras atrodas pirmās Latvijā kristīgās baznīcas drupas. Mūsdienās salu no visām pusēm apskalo Daugava, tādēļ baznīcas drupas var apskatīt no krasta.

Kaspars Zlidnis nokļūšanai līdz salai un baznīcas drupām ir izvēlējies aktīvāku veidu – ar SUP dēli. Viņš atzīst, ka tā ir lieliska iespēja piepeldēt salai klāt un uz mirkli izkāpt uz tās, lai apskatītu drupas tuvumā.

Šo vietu ir iecienījuši daudzi Latvijas apceļotāji, jo vieta ir liecība mūsu vēsturei. Līdz ar Sv. Meinarda baznīcas uzcelšanu pirms 800 gadiem sākās kristietības izplatīšanās Latvijā. Romas Katoļu baznīcas svētais Meinards bija katoļu misionārs un pirmais Ikšķiles bīskaps, kas ieradās sludināt kristietību Līvzemē. Sākotnēji viņš licis uzcelt koka kapellu, bet vēlāk tapa pirmā mūra baznīca un vienlaikus arī mūra celtne Baltijā. Tolaik mūsu reģionā nepazina akmens celtniecību, tāpēc Meinards uzaicināja meistarus no Gotlandes. Mūsdienās no baznīcas ir saglabājušās tikai tās mūra sienas.

Saplāno brīvdienas un apceļo Latviju ar Mangaļi dižvietām

"Mangaļi dižvietas" ir viens no Latvijas simtgades projektiem, kas apkopojis un izveidojis ceļvedi www.mangalidizvietas.lv ar 100 ūdens dižvietām Latvijā, ar kurām mēs varam lepoties.

Apskaties tās visas un saplāno brīvdienas visai ģimenei, nesteidzīgi baudot un iepazīstot Latviju. Projekta "Mangaļi ūdens dižvietas" mērķis ir izpildīts – līdz Latvijas simtgadei izveidota dāvana Latvijai– unikāla karte jeb dižceļvedis www.mangalidizvietas.lv ar 100 dižvietām Latvijas apceļošanai un iepazīšanai. Tās visas ir vietas ar stāstiem par Latvijas ūdens vietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturo Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem, un iedvesmo iedzīvotājus vēl vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Jāmin, ka kartes veidošanā piedalījās gan iedzīvotāji, gan pašvaldības, gan tūrisma centri.

Projekta iniciators ir dabīgais minerālūdens "Mangaļi", kuru uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka iegūtais minerālūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus (ledus laikmetā), kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam un ir īpaši vērtīgs tā sastāva dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!