Psihodrāma? Publiskā telpā, ārpus drošās psihoterapeitiskās grupas vides? Bet kāpēc gan ne – jo psihodrāma taču ir tikai tehnika! To, kas „iekšā”, tā sola uznest uz skatuves un padarīt redzamu, apdomājamu un apzināmu.
Krēsli? Kāpēc krēsli? Bet kāpēc gan ne – krēslam ir priekšpuse un pakaļpuse, gluži kā cilvēkam. Un krēsls spēj būt gana stabils, lai apturētu mirkli un vēstītu. Mums visiem piemīt spēja iedomāties sevi tā (krēsla) vietā. Varētu jau izmantot arī aktierus vai skatītājus, bet – jo anonīmāks, bezpersoniskāks un līdz ar to drošāks ir tas, kas notiek uz skatuves, jo individualizētāks un personiskāks solās būt skatītāja līdzpārdzīvojums.

Dejas? Bet vai gan var atrast pilnīgāku metaforu cilvēku un ģimenes attiecību musturiem? Deja visprecīzāk spēj vizualizēt šos musturus un to veidošanos. Mūžīgā, mainīgā deja. Deja dzimstot, deja satiekoties un deja attālinoties, deja mīlestībā un deja sāpēs.

Izrāde? Laikam šis vārds būs vidējais starp visaptverošo „notikums” un šauro „konsultācija” – svarīga ir telpa starp plašo un šauro, kur katram ir brīvība atrast savu vietu. Šīs dejas organizētās auditorijās (uzņēmumos, skolās...) ir risinājušās jau vairākus gadus, un tajās vienmēr ir veidojies kontakts starp vadītāju un dalībniekiem. Cilvēkiem patīk jautāt, reflektēt, dalīties, komentēt, iesaistīties... Tādēļ neviena izrāde neatkārtojas, tās visas ir dažādas.

Un tālāk? Ja ir vēlēšanās, jūs varat atnākt arī pēc nedēļas. Tad būs izrādes turpinājums, kurā piedalīsies tikai tie, kas piedalījušies iepriekšējā nedēļā (jau iepazītie), un kurā tiks dejots tālāk un dziļāk.

Viesturs Rudzītis? Dzimis 1960. gadā, ārsts. Strādājis kā iekšķīgo slimību speciālists (1984 – 1987), tad kā narkologs (1987 – 1994), kopš 1995. gada – privāti praktizējošs ārsts un psihoterapeits, izglītība psihodrāmā, sociometrijā un grupu psihoterapijā, kā arī sistēmiskajā ģimenes psihoterapijā. Grāmatu „Bendes meitiņa un viņas tēvs” (2002, 2004) un „Dejas uz palodzes pie atvērta loga” (2004) autors.

Norise: 10. un 24. novembrī, plkst.19.00. Reiterna namā, Mārstaļu ielā 2, Rīgā.

Pieteikšanās uz izrādi? Sazinieties pa e-pasta adresi rudzisa_prakse@apollo.lv vai tel. 6 480 737 (Vietu skaits un telpu iespējas ir ierobežotas.) Biļetes cena – 9 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!