Foto: Publicitātes foto
Dinamiska arhitektūra, elpu aizraujoši Rīgas skati aiz loga un zaļojoši jumta dārzi. Šādi īsumā varētu raksturot slavenā latviešu arhitekta Andra Kronberga projektētās divas biroja ēkas, kas atradīsies Rīgas centrā. Teritorijā, kura jau pēc dažiem gadiem var kļūt par vienu no jaunajiem Latvijas galvaspilsētas uzņēmējdarbības mikrorajoniem, tiks investēts vairāk par 60 miljoniem eiro.

Šeit atradīsies zaļākie A klases Rīgas biroji, kuru platība kopā ar pazemes autostāvvietu sasniegs 50 tūkstošus kvadrātmetru. Tā kā jaunie biroji atradīsies urbānistu rūpīgi sargājamā pilsētas daļā, ēku projektēšana ir uzticēta īstam savas jomas ekspertam – vienam no pazīstamākajiem Latvijas arhitektiem Andrim Kronbergam.

Viņa īstenoto arhitektūras objektu saraksts ir patiešām iespaidīgs: Rīgas lidostas rekonstrukcija, Latvijas Bankas ēkas Rīgā projekts un dažādas komerciālās ēkas. Kronberga nopelnus ir novērtējusi arī Latvijas valsts. 2009. gadā viņam tika pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis par devumu, popularizējot valsts arhitektūru ārvalstīs.

Stingrie noteikumi bija interesants izaicinājums

Kronbergs, kurš ir pieņēmis izaicinājumu radīt projektu, ir pārliecināts, ka šim darījumu centram ir liels potenciāls kļūt par magnētu, kas pēc dažiem gadiem šai teritorijai piesaistīs arī citus darījumu centru attīstītājus.

Pēc arhitekta teiktā, jaunais biroju komplekss piedāvās ne vienu vien priekšrocību, kuru dēļ projekts var kļūt par vienu no iekārojamākajiem Latvijas galvaspilsētā.

"Ēka ir projektēta 1,3 ha lielā gruntsgabalā, krustojumā starp Rīgas centru, kas ir slavens ar Art Nouveau stilu un kuru aizsargā UNESCO, kā arī jauno Rīgu. Tā kā gruntsgabals atrodas šo divu pilsētas daļu sadures zonā, pasaules mantojuma konvencijas prasības jaunceltnēm šeit ir ļoti stingras. Īpaši attiecībā uz ēku augstumu un teritorijas apbūvi. Šā iemesla dēļ mūsu kompleksam nedrīkstēja būt vairāk par 12 stāviem, vai lielāka platība. No arhitektūras viedokļa tas bija liels un ļoti interesants izaicinājums," stāsta Kronbergs.

Tiem, kuri vēlas atpūsties, – zaļā oāze

Jaunais darījumu centrs būs ne tikai ērtā un prestižā vietā, tajā īpaša uzmanība tiks pievērsta zaļajām idejām. Un runa ir ne tikai par enerģiju taupošiem risinājumiem ēkas iekšienē.

Kaut arī biroji tiks ierīkoti Rīgā, kuru bieži dēvē par Baltijas reģiona megapoli, biroju darbinieki un apmeklētāji varēs uz brīdi aizmirst, ka atrodas betona un stikla ielenkumā. Ikvienu ēku rotās lielas, zaļojošas platības, kas kļūs par atklātām terasēm.

"Uz vestibila jumta darbinieki varēs sajusties kā uz zaļa uzkalna esošā dārzā, šeit tiks iestādīti dažādi koki, krūmi un puķes, bet gada siltajā laikā darbosies kafejnīcas. Viss kopā kļūs par dzīvīgu zaļu telpu, kurā cilvēki varēs justies kā parkā. Zaļo zonu patiešām būs daudz, jo jumta dārzi tiks ierīkoti virs 5. un 11. ēkas stāva," klāsta latviešu arhitekts.

Ir piešķirts starptautisks ilgtspējības sertifikāts

Saskaņā ar Kronberga teikto jaunceļamās ēkas jau projektēšanas stadijā tika radītas, ņemot vērā visaugstākos kritērijus. Starptautiskie ilgtspējības eksperti, izvērtējot kompleksu projektēšanas posmā, piešķīra BREEAM "Excellent" sertifikātu, kas apliecina, ka "Verde" tiks būvēts, ievērojot visaugstākos ilgtspējības standartus. Pozitīvākos vērtējumus projekts saņēma ekoloģijas, zemes izmantošanas, ūdenssaimniecības, transporta, atkritumu apsaimniekošanas kategorijā.

Kompleksā tiks integrētas inovatīvas inženiersistēmas: paceļamās grīdas, dzesēšanai paredzēta moderna dzesēšanas siju sistēma. Tiks izmantoti arī atjaunojamie enerģijas avoti, kuri atbilst augstajām, modernām ēkām izvirzītajām prasībām un GNEĒ standartam.

"Ir būtiski pievērst uzmanību arī tam, ka ēku iekšējās telpas būs ļoti viegli modificēt. Pagaidām vēl nezinām, kas būs nomnieki un kādas būs viņu vajadzības, taču biroja telpas pēdējiem tiks sagatavotas un pielāgotas saskaņā ar individuālām vajadzībām ļoti raiti un ātri," saka A. Kronbergs.

Birojiem – sabalansēta saules gaisma

Ar jauno ēku ilgtspējību un nekaitīgumu videi saistās vēl divas to īpašības – darba vietu ergonomiskums un ērtums.

"Publiskajās telpās ir plānotas dažādas atpūtas zonas, savukārt atgriežoties no tām savās darba vietās, darbiniekus iedvesmos aiz loga redzamie skati. Ēkas ir plānotas tā, lai citas būves netraucētu baudīt skatu pa biroja logiem. Tieši tādēļ pirmos ēkas stāvus izlēmām būvēt uz kolonnām. Turklāt arī ēkas fasāde ir projektēta tā, lai dažādās ēkas pusēs saules aktivitāte un līdz ar to arī gūtais siltuma daudzums būtu vienāds. Piemēram, fasādes dienvidu daļa ir labāk aizsargāta pret pārkaršanu nekā ziemeļu," biroja ēkā izmantotos risinājumus atklāj arhitekts.

Oktobrī projekta attīstītājs "Capitalica Asset Management" parakstīja līgumu ar galveno projekta būvuzņēmēju Latvijas būvniecības uzņēmumu "Velve". Būvniecību ir plānots sākt jau šogad un pabeigt 2023. gadā. Kopā projektā tiks investēts vairāk par 65 milj. eiro.

Biroju kompleksa būvniecībai 22 miljonu eiro kredītu ir piešķīrusi Eiropas Investīciju banka (EIB), kas apstiprināja finansējumu no cīņai ar klimata pārmaiņām paredzēto investīciju paketes, jo darījumu centrs ir plānots kā gandrīz nulles enerģijas ēka (angļu val. "nearly zero-energy buildings").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!