Foto: Publicitātes foto
Pandēmijas radīto ierobežojumu laikā zāļu meklētāja lietošanas biežums "Mēness aptieka" mājaslapā un mobilajā lietotnē ir apliecinājis vajadzību pēc šāda pakalpojuma.

Katrs aptiekas apmeklējums pašlaik saistīts ar vēl lielāku plānošanu un mērķtiecību nekā iepriekš. Kā rīkoties, lai bez liekas meklēšanas saņemtu vajadzīgo medikamentu vai citu aptiekas produktu iespējami ātrāk? Pirms doties uz aptieku, svarīgi sagatavoties – pārdomāt vajadzīgo pirkumu sarakstu un farmaceitam adresējamos jautājumus, lai aptiekā lieki nekavētos. Un vēl – uzzināt, vai nepieciešamā prece ir tieši tajā aptiekā, uz kuru plānots doties.

Būt visam visur nav iespējams

Varam tikai iztēloties, cik plašām būtu jābūt it visām Latvijas aptiekām un cik lielas izmaksas mums visiem tās būtu, ja kādudien nepārdomāti izlemtu – katrā aptiekā jābūt visām iespējamajām Latvijā pieejamām zālēm un citiem aptiekas produktiem. Nedz ērti, nedz izdevīgi tas vairs nebūtu nevienam. Taču ir atrodami citi ceļi, kā rīkoties, lai zāles kļūtu pieejamākas un iedzīvotājiem iepirkšanās aptiekā būtu arvien ērtāku.

Ir zāļu meklētājs!

Viens no mūsdienīgiem risinājumiem ir elektroniskais zāļu meklētājs, ko izstrādājusi "Mēness aptieka". Izmantojot šo rīku, var viegli noskaidrot aptiekas, kurās ir nepieciešamais medikaments, uzzināt šo aptieku adreses un, lietojot aplikāciju, arī rezervēt vajadzīgo medikamentu.

Mājaslapas www.menessaptieka.lv sadaļā "Preču meklētājs", izvēles logā "Preču meklēšana aptiekās" ierakstot vajadzīgā medikamenta nosaukumu, var aplūkot preces pieejamību. Lietojot funkciju "Filtrs" – var izvēlēties gan vēlamo pilsētu, gan apkaimi.

Ar zāļu meklētāja palīdzību "Mēness aptieku" sienas kļuvušas it kā caurspīdīgas un pacients virtuāli var ieskatīties dažādu aptieku krājumos, lai redzētu, vai vajadzīgie medikamenti ir pieejami un cik iepakojumu aptiekā ir. Vispirms, ierakstot meklētājā vajadzīgo zāļu nosaukumu, var noskaidrot visas "Mēness aptiekas" Latvijā, kurās nepieciešamās zāles ir pieejamas. Tiek uzrādītas aptiekas, kurās vajadzīgā prece ir, kā arī katrā aptiekā pieejamais atlikums. Pacients vai viņa tuvinieks var doties uz kādu no aptiekām. Taču, ja redzams, ka aptiekā ir, piemēram, viens vajadzīgo zāļu iepakojums, nav drošas garantijas, ka pēc pāris stundām vai dienu vēlāk šīs zāles tur patiešām vēl būs. Ir jārēķinās, ka preču atlikumi var būt mainīgi, tādēļ, pirms došanās zāles vai kādu citu aptiekas produktu iegādāties, ir ieteicams sazināties ar izvēlēto aptieku un pārliecināties par šīs preces pieejamību. Preču meklētājs var uzrādīt, ka jums tuvākajā aptiekā vajadzīgā medikamenta nav, taču tas ir kādā citā aptiekā. Turpat ir iegūstama informācija par aptiekas darbalaiku, ir aptiekas tālruņa numurs saziņai un var uzzināt, vai šī aptieka pieņem medikamentus utilizēšanai.

Īpaši ērta ir mobilā lietotne

Īpašai ērtībai izmantojama "Mēness aptiekas" mobilā tālruņa lietotne jeb aplikācija. Lietotnē var izvēlēties sev ērtāko zāļu iegādes vietu un vajadzīgās zāles rezervēt, aizpildot pavisam vienkāršu anketu, kurā norādāms pacienta vārds un kontakti saziņai, kā arī nepieciešamais preces daudzums. Norādīts arī tālruņa numurs, lai sazinātos ar aptieku.

Varētu būt visām aptiekām...

"Šis ir risinājums ir pacienta ērtībām. Latvijas iedzīvotāju interesēs būtu, ja šāds zāļu meklētājs būtu visām Latvijā strādājošām aptiekām, tā nodrošinot caurspīdīgumu par aptiekās pieejamajiem medikamentiem un to krājumiem," teic "Mēness aptieka" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs.

Krīzes laikā apstiprinājies, ka visbiežāk Latvijas iedzīvotāji zāļu meklētāju izmanto, lai izvēlētos sev tuvāko un ērtāko aptieku nepieciešamā medikamenta iegādei. Iespēju rezervēt preci iedzīvotāji pagaidām izmanto retāk, galvenokārt gadījumos, ja konkrētās aptiekas krājumos tā ir pāris eksemplāros.

Pieejamību var noskaidrot visās aptiekas preču kategorijās – recepšu, bezrecepšu, kompensējamām un nekompensējamām zālēm, uztura bagātinātājiem, kosmētikai un citām precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!