Foto: Shutterstock

Ikviens, kuram pieder īpašums Latvijā, zina, ka nepieciešamības gadījumā pilnu informāciju ir iespējams atrast portālā www.zemesgramata.lv, kas glabā ziņas par aptuveni 1,2 miljoniem nekustamo īpašumu. Šīs milzīgās datubāzes uzturēšana un apkalpošana nozīmē ik dienu apstrādāt liela apjoma datus, tādējādi apkalpojot gan iedzīvotājus, gan profesionāļus, piemēram, tiesnešus, notārus, juridiskās personas. Pēdējo gadu statistika pierāda, ka iedzīvotāju vidū arvien populārāki kļūst e-pakalpojumi, arī Zemesgrāmatas izmantošana attālināti.

Tiesu administrācija kā vienotās datorizētās zemesgrāmatas turētāja pastāvīgi veic sistēmas uzlabojumus. Tā ir salāgota ar vairākām citām valsts nozīmes informācijas sistēmām, piemēram, Uzņēmumu reģistru, Iedzīvotāju reģistru, Adrešu reģistru, Valsts kasi, Tiesu informatīvo sistēmu, Izpildu lietu reģistru, Valsts Ieņēmumu dienesta informatīvo sistēmu u. c., kas atvieglo nekustamo īpašumu ierakstīšanas un lietu tiesību nostiprināšanas procesu ne tikai tiesai, bet arī iedzīvotājiem, jo dažāda veida lietas materiālus, piemēram, pašvaldības izziņas, izziņas par nekustamā īpašuma nodokļa samaksu, bankas dokumentus, būvvaldes izziņas u. c., iespējams izgūt bez iedzīvotāju iesaistes, pateicoties šo sistēmu salāgojumiem.

2020.gada martā Tiesu administrācija kopā ar Austrijas, Igaunijas, Spānijas, Ungārijas un Portugāles atbildīgajām institūcijām uzsāka projekta "Dalībvalstu zemesgrāmatu starpsavienojuma platformas savienojums 2 – centrālās zemesgrāmatu savienojuma (LRI) platformas izstrāde papildu dalībvalstīm" īstenošanu, lai nodrošinātu centralizētu piekļuvi Eiropas Savienības dalībvalstu informācijai, kas saistīta ar nekustamo īpašumu.

Turpinot attīstīt sistēmu, kļuva nepieciešams nodrošināt pieeju arī nerezidentiem par zemesgrāmatā ierakstītiem nekustamiem īpašumiem, jo arī tā ir vērā ņemama zemesgrāmatā ierakstīto nekustamo īpašumu īpašnieku un lietās iesaistīto personu daļa. Tāpat jāņem vērā apstāklis, ka nerezidentiem ir palielinājusies interese par nekustamo īpašumu iegādi Latvijā.

Otrs svarīgs aspekts bija nepieciešamība Latvijas notāriem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un dažādām valsts iestādēm atvieglot darbu gadījumos, kad ir nepieciešama informācija par nekustamiem īpašumiem, kas atrodas kādā citā Eiropas valstī. Projekta laikā testa vidē ir izveidots standartizēts savienojums starp dažādām Eiropas Savienības zemesgrāmatu informācijas sistēmām vienotajā portālā https://e-justice.europa.eu, kas produkcijas vidē tiks ieviests pēc Eiropas Komisijas gala akcepta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!