Foto: Publicitātes attēli
Nav brīnums, ka viena no aizraujošākajām bērnu grāmatām - Eno Rauda "Naksitrallīši" - ir radīta Igaunijā. Šajā zeme mīl bērnus un ik uz soļa prot uzburt piedzīvojumiem pārbagātas izklaides.

Ja vēlaties atpūsties, gūt jaunas emocijas un iepriecināt savus bērnus, Igaunija ir īstā vieta, kurp doties. Kaimiņu zeme atrodas pavisam tuvu, un brauciens vai lidojums nav ilgs, tādēļ droši var ceļojumā ņemt arī mazus bērnus. Taču pats galvenais - nav jābaidās, ka bērni varētu garlaikoties. Igaunijā bez saistošām izstādēm, mājīgām kafejnīcām un skaistām promenādēm, atrodamas arī daudz neparastākas un bērniem draudzīgākas izklades vietas. Pastāstīsim par dažām no tām.

Skolas vecuma bērniem pavisam noteikti patiks tik izdaudzinātais Tartu zinātniskais izklaižu centrs "AHHAA" Ja tur jau paspēts būt un visu izpētīt, tad noteikti ir vērts apmeklēt citus brīnišķīgus muzejus, piemēram laika centru "Wittenstein" , kas ierīkots 42 metrus augstā Livonijas ordeņa nocietinājuma tornī Paidē, Igaunijas vidienē. Tornī atrodas multimediāls vēstures muzejs, kurā ar liftu iespējams braukāt pa laikmetiem, vērot vēsturi un tajā iesaistīties.

Izcili pavadīts laiks garantēts arī, apmeklējot aizraujošo Tartu Rotaļlietu muzeju , "Miia - Milla - Manda" muzeju Tallinā , kā arī Tallinas Leļļu muzeju "NUKU" , kur lelles satiekas ar multimedijiem. 

Tallinā atrodas arī Igaunijas Jūras muzejs , kas ierīkots hidroplānu ostā "Lennusadam". Muzejā var uzrāpties uz zemūdenes, aplūkot hidroplānu, iepazīt dažādus vēsturiskus ūdens transporta līdzekļus un izmēģināt hidroplāna simulatoru un niršanu.

Tematiskie parki un pasaku varoņi

Ģimenēm ar mazākiem bērniem noteikti patiks "Vembu-Tembumā" - izklaides parks, kas atrodas tikai pusstundas braucienā no Tallinas un kurā pieejama kartingu trase, ATV trase, silti baseini un daudz citu izklaides iespēju.

Tiem, kas dod priekšroku aktīvai atpūtai, brīvdienu plānā jāiekļauj kāds no Igaunijas daudzajiem pārsteigumu parkiem, kur sev piemērotas atrakcijas atradīs visu vecumu apmeklētāji - ir iespēja kāpelēt, nodoties gariem nobraucieniem lejup un pārbaudīt savu veiklību. Lielākais no šādiem parkiem atrodas Otepē, taču vienlīdz aizraujoši piedzīvojumu parki atrodas arī Pērnavas apriņķa Valgerannas ciemā un Tallinas Nemmes rajonā. Igaunijā atrodas arī vairāki lieliski tematiskie parki.

Aizraujošs un Latvijas tūristiem mazāk pazīstams galamērķis ir mums ģeogrāfiski tik tuvā Dienvidigaunija, īpaši reģions ap Urvastes senleju un Uhtjerves ezeru. Šajā apvidū ir ārkārtīgi daudz neparastu vietu - gan gleznainas ainavas, gan atrakcijas un izklaides, kas īpaši patiks bērniem. Tematiskais dabas parks "Poķu zeme" ir veidots pēc mākslinieka Edgara Valtera "Poķu grāmatas" motīviem. Parkā ir pārsteigumu pilna māja un divas izklaidējošas takas.

Turpat netālu atrodas arī Raganu taka, uz kuras apmeklētājus sagaida divas stundas ilgs pārgājiens ar dažādiem šķēršļiem, slotu mešanas sacensībām, raganu dejām un burvestībām. Bērni par šo vietu būs sajūsmā.

Šajā pašā apkaimē atrodas arī pasaulē mazākā satiksmes pilsēta, kur speciāli iekārtotās iekštelpās iepazīstama ceļu satiksme. Bērni šeit var braukt ar dažādām automašīnām, piedalīties satiksmes iemaņu treniņos un izklaides braucienos, savukārt pieaugušie var pieteikties uz ralliju pa satiksmes pilsētas ceļiem. Arī gājējiem šajā pilsētā ir sava vieta un izklaides iespējas.

Lindgrēnas valstība un rotaļlaukumi

Savukārt mierīgākas un sirsnīgākas atpūtas cienītāji priecāsies par kāda no Igaunijas zoodārzu apmeklējumiem. Lielākais zvērudārzs atrodas Tallinā,  tajā sastopamas daudzas retas putnu un dzīvnieku sugas. Vēl jo īpašākas emocijas jaunākajiem apmeklētājiem radīs iespēja doties uz bērnu zooloģiskajā dārzā sektoru, kur dzīvnieciņus var aplūkot pavisam tuvu, turklāt paši tos drīkst arī barot un pat paglaudīt.

Arī Elistveres dzīvnieku parks ir īpaša vieta, kas atrodas pie Tartu un savulaik ticis izveidots kā dzīvnieku patversme. Parkā tika nogādāti ievainotie savvaļas dzīvnieki, lai šeit viņus ārstētu iespējami dabiskākos apstākļos.

Ja gribat savus bērnus pārsteigt ar gleznainiem, elpu aizraujošiem skatiem, tad noteikti uzbrauciet atjaunotajā Tallinas televīzijas tornī, savukārt teiksmainu stāstu, bērnu literatūras un fantāzijas mīļotājiem noteikti jāapmeklē Astrīdas Lindgrēnas varoņu valstība grāmatu ilustratores Ilonas Viklandes bērnības pilsētā Hāpsalu. "Ilonas Brīnumzemē" bērni var zīmēt, skatīties filmas, rakstīt vēstuli Karlsonam, darināt rokdarbus, staigāt ar kārtīm, skatīties bērnu izrādes un rosīties virtuvē.


Ikvienā Igaunijas pilsētā - parkos, lielveikalos un pludmalēs - pieejami arī bezmaksas rotaļlaukumi, tādēļ varat būt droši, ka bērni ceļojuma laikā būs priecīgi, atpūtušies, izdauzījušies, uzzinājuši daudz jauna un piedzīvojuši jaunas emocijas.

Liela daļa minēto izklaižu ir pieejamas visa gada garumā, tādēļ ģimenes brīvdienas Igaunijā droši varat ieplānot jebkurā gadalaikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!