Foto: DELFI
Līdz šim saistībā ar 10. maija notikumiem sākti trīs kriminālprocesi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP). No tiem divi ir par kara noziegumu attaisnošanu, bet viens par pretošanos varas pārstāvim.

Tāpat līdz šim sākti 20 administratīvā pārkāpuma procesi. No tiem deviņi par noteiktās sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu jeb par pulcēšanās organizēšanu, seši par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā, trīs par sīko huligānismu un divi par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu.

Papildu ir uzsāktas vairākas resoriskās pārbaudes, kā arī tiek vērtēts ar policijas tehniskajiem līdzekļiem iegūtais un internetā vidē pieejamais materiāls, skaidroja policijā.

Likumsargi uzsvēra, ka turpinās aktīvs darbs.

VP arī atgādināja, ka nebūs nekādas tolerances pret jebkāda veida pārkāpumiem un personām, kas attaisno, slavē militāro agresiju Ukrainā, padomju okupāciju un veic citus līdzīgus pārkāpumus.

Šīm personām ir jārēķinās ar atbildību.

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar ekskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" ziedus no pieminekļa pakājes novāca, jo pirmdien, dienas laikā, tie novītuši, bet naktī apsaluši. Uzņēmums skaidro, ka līdzīga kārtība piekopta arī citus gadus.

Pēc tam, otrdienas garumā, cilvēki atkal devās pie pieminekļa nolikt ziedus. Šajā laikā tikušas atskaņotas arī, piemēram, padomju laiku dziesmas, kā arī manīta Krievijas un Padomju Savienības simbolika. Otrdienas vakarā ap pulksten 22.30 Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos.

Šie notikumi izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, polarizējot un veicinot neapmierinātību gan šādas rīcības pretinieku, gan atbalstītāju vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!