Foto: LETA
Partijas “Saskaņa” Saeimas frakcija vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu izpaušanu no Drošības policijas puses.

Kriminālprocesu lūgts sākt arī par neslavas celšanu, dokumentu viltošanu, personas uzdošanos par policijas darbinieku, un par liecinieku uzpirkšanu saistībā ar iespējamo balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās par labu partijas "Vienotība" biedram Dzintaram Zaķim, portālu "Delfi informēja "Saskaņa" frakcijas preses pārstāve Katrīna Iļjinska.

Kā paziņojumā presei norādījis "Saskaņas" partijas Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, viņa pārstāvētās partijas politiskie oponenti "ir spēruši vēl soli tālāk - sākuši algot recidīvistus un slepkavas, pirkt nomelnojošas liecības pret citiem politiķiem".

"Turklāt tas notiek ar valsts drošības dienestu līdzdalību, provokācijām un nesankcionētām, vien totalitārām policejiskām valstīm raksturīgām metodēm," norādījis Saeimas deputāts.
Preses paziņojumā minēts, ka tieši pret deputātu Elksniņu pamatā arī esot vērstas šīs provokācijas, piemēram, safabricējot it kā "skandalozas" publikācijas, kuras esot balstītas uz nepatiesiem faktiem. Tāpat pret Elksniņu notikusi nepamatota vēršanās Saeimas Ētikas komisijā.

Paziņojumā medijiem norādīts, ka provokācijas epizodes atkārtojoties regulāri un to skaits esot jau pārsniedzis visas iespējamās robežas, tāpēc Saeimas "Saskaņas" frakcija vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu.
Atsaucoties uz pērnā gada Augstākās tiesas (AT) spriedumu, "Saskaņas" preses pārstāve Iļjinska atgādina, ka AT lietā par Zaķa iespējamo balsu pirkšanu Latgalē nonāca pie secinājuma – nav dūmu bez uguns.

"Gads bijis pietiekams laiks, lai ne tikai savāktu pierādījumus, bet jau arī pierādītu – dūmu vietā nu jau ir ugunskurs," minēts partijas Saeimas frakcijas preses paziņojumā.

"Šodien redzams, ka "Vienotība" pēdējās vēlēšanās piedzīvojusi sakāvi, bet tās biedram vēl līdz pat šim brīdim nav uzrādīta apsūdzība par balsu pirkšanu, kas ir nekas cits kā demokrātijas apdraudējums," savu uzskatu ar preses pārstāves starpniecību paziņojumā medijiem paudis "Saskaņas" deputāts.

Tāpat paziņojumā atzīmēts, ka krimināllietā savāktie pierādījumi vairākos kriminālprocesos liecinot par masveidīgu balsu pirkšanu Latgalē Zaķa labā.

Vēl partijas preses pārstāve norādījusi, ka lietā atklājoties arvien jauni fakti par partijas "Vienotība" "netīrajām metodēm cīņā ar saviem oponentiem".

Jau ziņots, ka jūlijā Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību diviem vīriešiem par balsu pirkšanu partijas "Saskaņa" labā pērn notikušajās Saeimas vēlēšanās. Toreiz deputāts Elksniņš apgalvoja, ka lieta par iespējamo balsu pirkšanu Līvānos patiesībā esot saistīta ar partiju "Vienotība", nevis "Saskaņu", bet vēlamo liecību panākšanai par tām esot maksāts.

Tobrīd pret "Vienotību" un politiķi Dzintaru Zaķi bijušas sāktas trīs krimināllietas saistībā ar balsu pirkšanu, bet ceturtajā lietā - par balsu pirkšanu "Saskaņas" labā - "Vienotība" "metusi cilpas". Tādu viedokli iepriekš pauda ELksniņš.

"Ja iepriekšējās lietās viņi aprobežojās ar balsu pirkšanu, tad šajā maksāts arī par liecību maiņu," jūlijā sacījis politiķis.

Savukārt 6. oktobrī Rēzeknes tiesa par vainīgu balsu pirkšanā 12. Saeimas vēlēšanās atzina apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko, piespriežot viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko tiesā atzina, ka 12. Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Zaķim. Apsūdzētais pastāstīja, ka piedāvājis samaksāt desmit eiro par to, ka vēlētāji izvēlēsies ceturto deputātu kandidātu sarakstu un ievilks krustiņu pretī Zaķa uzvārdam.

Citā kriminālprocesā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pret divām personām ir cēlis apsūdzību pēc Krimināllikuma 90. panta 2. daļas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12. Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu. Kā ziņots, Rēzeknes tiesai nodotajā lietā par iespējamo balsu pirkšanu par labu deputātam Dzintaram Zaķim 12. Saeimas vēlēšanās Latgalē viens no apsūdzētajiem ir Viļānu novada deputāts Andris Kozulis, bet otrs apsūdzētais - Andrejs Sačkovskis.

Tāpat "Delfi" jau vēstīja, ka Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments pērn 31. oktobrī atstāja spēkā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Tādejādi AT Administratīvo lietu departaments noraidījis politiskās partijas "Saskaņa" pieteikumu par CVK 2014. gada 22. oktobra lēmuma atcelšanu daļā par vēlēšanu rezultātiem Latgales vēlēšanu apgabalā, toreiz norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kopumā Drošības policija saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās iepriekš bija sākusi kopumā septiņus kriminālprocesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!