Foto: LETA

2020. gada nogalē Valsts policija pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par noziedzīgu grupu, kura 2019. gada nogalē un 2020. gada sākumā, izvietojot viltus sludinājumus portālos, piedāvāja iegādāties neeksistējošu lauksaimniecības tehniku, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Tādā veidā grupas dalībnieki no interesentiem izkrāpa maksājumus vairāk nekā 60 000 eiro apmērā. 2020. gada decembra beigās kriminālprocess tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Policijā informēja, ka pēdējā pusotra gada laikā Valsts policijā vērsušās vairākas personas, kuras, vēloties iegādāties sludinājumu portālos ievietoto lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem.

Krāpnieki no lauksaimniekiem ieguvuši maksājumu par neeksistējošu tehniku. Jau iepriekš policija brīdināja par krāpšanas gadījumiem, kad interneta vietnēs tiek izvietoti viltus sludinājumi par traktortehnikas tirdzniecību, kā rezultātā tiek apkrāpti pircēji.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka kāda personu grupa izveidoja apvienību un sadalīja pienākumus, lai ar viltu izdarītu naudas līdzekļu izkrāpšanu.

Īstenojot noziedzīgos nodomus, laika posmā no 2019. gada septembra līdz 2020. gada janvārim sludinājumu portālos tika ievietoti sludinājumi par traktoru pārdošanu.

Personas, kuras bija ieinteresētas sludinājumā norādīto traktoru iegādē, sazinājās uz norādīto kontaktinformāciju saistībā ar minētiem sludinājumiem un saziņu laikā vienojās par sludinājumos norādīto traktoru iegādi.

Traktoru pircēji savos e-pastos saņēma traktora bildes un saņēma pavadzīmes rēķinus, kas apmaksājami saistībā ar traktoru iegādi.

Personas, kuras vēlējās iegādāties minētos traktorus, veica pavadzīmju rēķinu apmaksu, pārskaitot naudas līdzekļus uz pavadzīmju rēķinos norādītajiem banku kontiem. Pēc maksājumu veikšanas personas vienojās, ka traktori, par kuriem ir veikti maksājumi, tiks piegādāti, bet piegāde tā arī nekad nenotika.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi noziedzīgās darbības pārtrauca.

Kriminālprocesā tika noskaidroti 12 Latvijas valsts piederīgie – 1972., 1974., 1975., 1979., 1980., 1982., 1987., 1990., 1992., 1994., un 1996. gadā dzimuši vīrieši, kuri, darbojoties organizētā noziedzīgā grupā un mantkārīgu tieksmju vadīti, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos un ar viltu izdarīja krāpšanu. Pieci no šiem vīriešiem nozieguma pastrādāšanas brīdī atradās brīvības atņemšanas vietā.

2020. gadā šīs personas kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētajiem par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko Krimināllikums paredz tikai brīvības atņemšanas sodu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Valsts policija guvusi pierādījumus par 14 apkrāptajiem – gan juridiskām, gan privātpersonām no dažādiem Latvijas novadiem no kuriem kopumā izkrāpti 63 463 eiro.

2020. gada decembra beigās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!