Foto: DELFI
Valsts policija 9. maijā Latvijā līdz pulksten 23.00 kopumā uzsākusi 49 administratīvo pārkāpumu procesus, no tiem visvairāk sākti Rīgas reģionā - 20, savukārt Latgales reģionā 19, bet Kurzemes un Zemgales reģionos katrā pieci, liecina tās sniegtā informācija.

Administratīvo pārkāpumu procesi lielākajā skaitā gadījumu sākti par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas izmantošanu - par Georga lentām. Tāpat administratīvo pārkāpumi procesi sākti par tādiem pārkāpumiem kā atrašanās sabiedriskā vietā alkohola reibumā, traucējot sabiedrisko kārtību, amatpersonas likumīgo prasību nepildīšana vai amatpersonas darbības traucēšana, sīkais huligānisms, par mēģinājumiem Uzvaras pieminekļa apkārtnē atskaņot Krievijas Federācijas himnu - vienā gadījumā atskaņojot to no mobilā tālruņa, otrā caur skaļruni. Savukārt dienas izskaņā, ap pulksten 22.30, aizturēta persona par uzbrukumu policistam. Sākotnēji persona tika aizturēta par nepakļaušanos amatpersonas likumīgajām prasībām, pēc kā vīrietis uzbruka pašvaldības policijas amatpersonai, iesperot ar kāju un mēģinot iekost. Attiecīgi tiks uzsākts kriminālprocess.

Līdz šim aizturētas 35 personas, no tām septiņas Latgales reģionā, viena Zemgales reģionā, bet 27 – Rīgā.

Vienlaikus vairākiem desmitiem personu gan Valsts, gan pašvaldību policijas izteikušas mutiskus aizrādījumus. Līdz pulksten 22.30 Uzvaras parka apkārtnē vien likumsargi izteikuši aizrādījumus vismaz 95 personām, kuras, ievērojot policijas likumīgās prasības, konkrētos simbolus noņēma.

Tāpat atsevišķos gadījumos konstatētas personas, kurām uz apģērba redzami uzraksti "Russia", uzvilkta žakete ar medaļām, vienā gadījumā mazgadīgs bērns bija ietērpts stilizētā padomju armijas formas tērpā, vēl citā gadījumā bērnam galvā konstatēta padomju armijas formas cepure. Konstatēti arī atsevišķi verbāli konflikti no personām, kuras pauda neapmierinātību ar noteiktajiem ierobežojumiem šajā dienā, taču konflikti notikuma vietā ātri novērsti.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija šodien Uzvaras parka rajonā kopumā aizturējusi astoņus dronu pilotus, no kuriem daļai jau piemēroti sodi, tostarp aizturēti ārvalstu pilsoņi - divi Krievijas pilsoņi un viens Kanādas. Informācija nodota Valsts drošības dienestam.

Tāpat jau ir gadījumi, kad pieņemti lēmumi par sodu piemērošanu par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, atsevišķos gadījumos ir piemēroti arī maksimālie soda apmēri.

Vienlaikus manīta pirotehnikas izmantošana, neskatoties uz to, ka ir pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums gan 9., gan 10. maijā. Pirotehnikas izmantošana šajā sēru dienā tiks traktēta kā klaja ignorance un necieņa pret Ukrainu, kā arī piemērotie sodi būs bargi. Valsts policija atgādina, ka sods, ko par šādu pārkāpumu var piemērot fiziskai personai, ir līdz 350 eiro, bet juridiskai līdz 1400 eiro. Tāpat arī iedzīvotāji aicināti ziņot policijai, zvanot 110, ja redz pirotehnikas izmantošanu vai ir kāda informācija par personām, kuras izdara šāda veida vai citus likumpārkāpumus.

Policija un Valsts drošības dienests pastiprinātā režīmā strādās visu nakti un sekos līdzi sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!