Foto: LETA
Vērienīgajā 50 miljonu eiro atmazgāšanas lietā likvidējamās "ABLV Bank" bijušie darbinieki piedalījušies naudas atmazgāšanā, ceturtdien žurnālistiem sacīja prokurors Dainis Šteinbergs. Viņš arī atzina, ka ceturtdien esot aizturēta vēl viena persona.

Preses konferencē, ko bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi", piedalījās Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurore Gita Biezuma un prokurors Dainis Šteinbergs.

Noprotams, ka noziedzīgā grupā piedalījās dalībnieki no vairākām valstīm. Krievijā un Baltkrievijā iegūti noziedzīgi līdzekļi, tika legalizēti, iepludinot tos Eiropā. Shēmās iesaistītie uzņēmumi bija reģistrēti Lielbritānijā, bet to norēķinu kontus atvēra "ABLV Bank".

Kad nauda tika ieskaitīja "ABLV", pieradījumi liecinot, ka atsevišķi bankas darbinieki veicināja legalizāciju, sniedza padomus, lai maksājumi neliktos aizdomīgi, atzina prokurors. Starp personām, kurām ir tiesības uz aizstāvību, ir septiņi bijušie bankas darbinieki, tostarp viens bijušais valdes loceklis.

Izmeklēšanas ietvaros tiek vērtēta gan privātbaņķieru, gan bankas darbinieku loma šajos nodarījumos.

Šteinbergs atzīmēja, vēlāk arī tiks vērtēts, vai pati kredītiestāde ir bijusi iesaistīta nelikumīgajās darbībās. Viņš piebilda, ka prokuratūra ir arestējusi līdzekļus ne mazāk kā pusotra miljona eiro apmērā.

Kriminālprocesā tiesības uz aizstāvību ir 12 personām, no tām četras ir ārvalstu pilsoņi. Sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām. Ceturtdien aizturēta vēl viena persona. Piecām personām ir noteikts statuss persona pret kuru uzsākts kriminālprocess, stāstīja prokurors.

Veicot procesuālās darbības, izņemti dokumenti, kodu kalkulatori, skaidra nauda.

Jau ziņots, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas pārvaldes, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieki otrdien veica procesuālās darbības, tostarp vismaz 20 kratīšanas Latvijā un arī Baltkrievijā sadarbībā ar šīs valsts tiesībsargājošām iestādēm.

Publiski zināms, ka procesuālās darbības veiktas arī likvidējamajā "ABLV Bank". Ceturtdien Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra apstiprināja, ka Latvija ir lūgusi tās palīdzību kriminālprocesā par ne mazāk kā 50 miljonu eiro atmazgāšanu, kura dēļ šonedēļ notika procesuālās darbības arī likvidējamajā "ABLV Bank".

Latvijas prokuratūra iepriekš paziņojusi, ka izmeklēšanas darbības tiek veiktas saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā kādā kredītiestādē.

Krimināllietā esošie materiāli satur ziņas, ka organizētā grupa, kurā ietilpst vairāku valstu pārstāvji, laikā no 2015. gada līdz 2018. gadam veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā, tostarp, veicot pārskaitījumus vienā no Latvijas kredītiestādēm par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Organizētās grupas īstenoto noziedzīgo nodarījumu atbalstīja likvidējamā kredītiestāde un tās darbinieki, novēršot šķēršļus naudas līdzekļu pārskaitīšanā, uzskata izmeklētāji.

Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Šis kriminālprocess sākts pagājušajā gadā un tajā izveidota izmeklēšanas grupa. Pērn 19. oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūra pārņēma kriminālprocesa izmeklēšanu.

Prokuratūra iepriekš informēja, ka kriminālprocesā kopumā astoņām personām ir piemērots statuss – persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību. Taču prokuratūrā neatklāja, vai šīm personām ir arī aizturētā statuss vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Visas šīs personas atrodas Latvijā, apstiprināja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu –vienam no četriem aizturētajiem kriminālprocesā - juristam Andrim Putniņam. Pēc telekanālā "3" ziņām, viņš ilgstoši konsultējis uzņēmējus no Baltkrievijas.

Tāpat viens no aizturētajiem šajā lietā ir bijušais "ABLV Bank" privātbaņķieris Andris Ovsjaņņikovs, ceturtdien vēstīja aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas televīzijas rīcībā esošo informāciju.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

Eiropas Centrālā banka no 2018. gada 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!