Foto: DELFI

Valsts policija sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par to, vai grāmatas par šefpavāru Mārtiņu Rītiņu atklāšanas pasākumā ievēroti Covid-19 ierobežojumi, apliecināja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Veicot interneta resursu pārlūkošanu, tika konstatētas internetā redzamas ziņas par kādu saviesīgu pasākumu, kas norisinājās 1. decembrī Rīgā un pirmšķietami pārkāpj valstī noteikto rīkojumu par pulcēšanās ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā.

Lai pārbaudītu šo informāciju, Rīgas Ziemeļu iecirknis ierosināja resorisko pārbaudi, kuras laikā gūtā informācija deva pamatu šonedēļ sākt administratīvā pārkāpuma procesu.

Process sākts par faktu un tā laikā vērtēs pasākuma organizatora apmeklētāju iespējamo atbildību.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" nesen vēstīja, ka portālā "jauns.lv" ievietotajā foto galerijā redzams, ka grāmatas atklāšanas pasākumu apmeklēja vairāki desmiti cilvēku, tajā skaitā populāri aktieri, bijušās vai esošās valsts amatpersonas.

Visi klātesošie bijuši vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši, taču ārkārtējās situācijas rīkojums nosaka, ka publiskajos pasākumos jāvalkā maskas, kas, spriežot pēc attēliem, netika darīts.

Iespējamus pārkāpumus atzinuši vairāki viesi, tostarp Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis. "Rīkotāji varbūt bija domājuši, ka "zaļajā režīmā" visi pulcējas bez kaut kādiem papildu ierobežojumiem, bet, jā, varētu būt, ka tur ir arī pārkāpumi, ja visiem, arī vakcinētajiem, bija nepieciešamas maskas," sacīja amatpersona.

Savukārt Rītiņš pats uzskata, ka pārkāpumu nav. Viņš stāstījis, ka grāmatas atklāšana bijis privāts, nevis publisks pasākums. Uz norādi, ka tādā gadījumā noteikumi pieļauj ne vairāk kā desmit cilvēku pulcēšanos, Rītiņš atbildēja, ka restorāna apmeklētāju skaits drīkst būt 34.

Vaicāts, vai tātad tie bija restorāna apmeklētāji, Rītiņš norādījis: "Vienā ziņā, jā. Tas bija privāts pasākums, tie bija restorāna apmeklētāji. Mēs ēdienu viņiem devām un dzēra vīnu. Es visiem stāstīju, lai tur savu distanci. Es visiem stāstīju."

Rītiņš arī paudis uzskatu, ka telpas bijušas pietiekami plašas, lai 34 cilvēkiem tajās būtu droši.

Kā iepriekš vēstīja portāls "jauns.lv", 1. decembrī tika prezentēta filoloģijas zinātņu doktores Lindas Apses grāmata par Rītiņu "De Profundis". Kā liecina grāmatnīcu publiskotā informācija, grāmatas izdevējs ir "Vincents restorānu serviss".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!