Foto: LETA

Rīgas Centra rajona tiesai ceturtdien neizdevās uzsākt krimināllietas iztiesāšanu, kurā uz apsūdzēto sola par vecu cilvēku apkrāpšanu sēž notāre Laila Poriete un Gints Lazdiņš, jo aizņemtības dēļ uz tiesas sēdi nevarēja ierasties viens no aizstāvības advokātiem Oskars Rode.

Apsūdzības lietā ir par krāpšanu, ja tā ir izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā, dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā.

Ceturtdien uz tiesas sēdi bija ieradušies abi apsūdzētie, kā arī cietušie un liecinieki. Taču uzsākt tiesas izmeklēšanu neizdevās, jo Lazdiņa advokāts Rode tiesai bija iesniedzis iesniegumu, kurā norādījis, ka viņam ceturtdien ir tiesas sēde Augstākajā tiesā, kurā viņš aizstāv Aiju Simsoni.

Tiesnesis Imants Dzenis, iepazīstinot lietas dalībniekus ar advokāta iesniegumu, izteica repliku, ka apsūdzētais vienošanos ar šo aizstāvi noslēdzis, zinot - tiesai nozīmētajos datumos viņš nevarēs piedalīties. Taču tiesnesis piebilda, ka apsūdzētais drīkst izvelēties to advokātu, kuru vēlas un, atbilstoši Kriminālprocesa likumam, ja aizstāvis nav ieradies, lietas izskatīšana ir jāatliek. Tiesneša viedoklim piekrita arī prokurore un Porietes aizstāvis Juris Grīnvalds, kā arī cietušo pārstāvis.

Tiesnesis Dzenis secināja, ka vienīgais datums, kad visi varētu sanākt uz šīs lietas izskatīšanu, ir 23.aprīlis.

Pēc tiesas sēdes neapmierinātību ar notikušo izteica atnākušie liecinieki, novēroja portāls "Delfi". Liecinieku statusā pieaicinātie sprieda, ka atkal būs jākavē darbs, lai ierastos uz tiesu citā datumā, kā arī sprieda par to, vai maz darba devējs viņus palaidīs.

Pēc prokuratūras domām, abi apsūdzētie savstarpēji vienojās krāpšanas ceļā iegūt svešu mantu, sagatavojot un panākot, ka cietušās personas paraksta dokumentus, kas rada viņām tiesiski nelabvēlīgas sekas.

Mantkārīgā nolūkā, lai atvieglotu krāpšanu, pielietojot viltu un viešot uzticību cietušajās, notāre ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, sagatavojot un norādot cietušajām personām parakstīt notariālos aktus un dokumentus, nenolasot to saturu, neizskaidrojot to būtību, noteikumus un tiesiskās sekas, uzskata prokuratūra.

Savukārt Lazdiņš, pēc prokuratūras domām, krāpšanas nolūkā organizēja apsūdzētās notāres dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kontaktējoties ar cietušajām personām, paziņojot apsūdzētajai notārei dokumentu saturu, dokumentos iekļaujamos cietušajām personām neizdevīgos nosacījumus un informāciju par cietušo nekustamajiem īpašumiem.

Noziegumi izdarīti, izmantojot cietušo psihisko stāvokli, nespēju saprast un vadīt savu rīcību, nespēju saprast savas rīcības nozīmi, kā arī izmantojot cietušo redzes traucējumus, vecuma nevarību un juridisko zināšanu trūkumu, uzskata apsūdzība.

Vainu viņiem uzrādītajās apsūdzībās Lazdiņš un Poriete neatzīst.

Pērn tieslietu ministrs Jānis Bordāns atstādināja Porieti no notāres amata. To darīt viņu lūdza Latvijas Zvērinātu notāru padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!