Foto: F64
Piektdien, 25.maijā, apritēs divi gadi kopš Valsts policijā (VP) tika saņemts iesniegums par zvērināta advokāta Aināra Platača pazušanu. Lai gan izmeklēšanā esot paveikts milzu darbs, tas nav vainagojies ar panākumiem un policija nav noskaidrojusi, kas noticis ar advokātu.

Kā sacīja VP preses pārstāve Sintija Virse, kriminālprocesā par Platača pazušanu izmeklēšana joprojām turpinās un galvenā versija ir, ka viņa pazušana saistīta ar profesionālo darbību. Ņemot vērā viņa nodarbošanos, konfliktsituācijas varēja rasties ik uz soļa, pieļauj policija. Otra versija - pazušana varētu būt saistīta ar advokāta privāto dzīvi.

Šo divu gadu laikā ir aptaujāti vairāk nekā 100 liecinieki, veikta virkne dažādu ekspertīžu. Pašlaik policijai nav aizdomās turamo personu, ar izmeklēšanu nodarbojas viens izmeklētājs.

Policijas pārstāve izteicās, ka parasti šādu procesu izmeklēšana ir laika jautājums un, kā liecina prakse, tad agrāk vai vēlāk tos izdodas atklāt un aizturēt vainīgās personas. Vēl pagājušā gada rudenī VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš atzina, ka policija izmeklē divas notikušā versijas, bet skaidri arī norādīja, ka tai nav nekādu pierādījumu, ka pret advokātu būtu notikusi vardarbība un viņš būtu noslepkavots.

Lazdiņš toreiz apliecināja, ka joprojām lietā notiekot aktīvs darbs, un policijai esot cerība šo pazušanas lietu, kas gan likuma izpratnē kvalificēta pēc Krimināllikuma panta par slepkavību, atklāt. "Ar katru nedēļu, ar katru mēnesi, ko veic aktīvā darbā policija, sašaurinās pārbaudāmo personu un versiju loks," toreiz apgalvoja Lazdiņš. Sašaurinot šo loku, policija varot nopietnākus spēkus veltīt jau daudz konkrētākam darbam.

Joprojām policija izmeklē divas notikušā versijas - notikusi slepkavība, vai arī tā nav notikusi. Šai versijai izvirzītas divas apakšversijas - Platacis labprātīgi pats pazudis, vai arī viņš pazudis vardarbīgā ceļā.

Jau ziņots, ka iesniegums policijā iesniedza viņa kolēģi. Advokātu birojs "Platacis un partneri" jau nākamajā dienā pēc Platača pazušanas solīja bagātīgi atlīdzināt tam, kurš sniegs noderīgu informāciju, lai varētu atrast pazudušo kolēģi.

Platača automašīna "Mercedes-Benz 500" 2010.gada 25.maijā tika atrasta Mucenieku apkaimē, aptuveni puskilometra attālumā no atpūtas kompleksa "Ezerkrasts", kas atrodas Garkalnes novada Sunīšos. Līdzās atpūtas kompleksam ir arī Sunīšu ezers. Platača mašīnā bez aizdedzes atslēgas atrastas divas žaketes, portfelis un telefons, kuru pazudušais advokāts ikdienā izmantojis.

Pēdējo reizi Platacis tika redzēts 24.maija vakarā, izejot no advokātu biroja "Platacis un partneri" Rīgā, Duntes ielā 34.

Daži no Platača plašāk pazīstamajiem pēdējo darba gaitu klientiem bija aviopārvadājumu un lidaparātu apkopes kompānijas "Konkors" īpašnieks, Baltkrievijas ieroču eksportētāja "BelTechExport" padomes loceklis Aleksandrs Sadovojs, ilggadējais Valsts ieņēmumu dienesta un pašreizējais Finanšu ministrijas darbinieks Vladimirs Vaškevičs, izspiešanas lietā aizturētais Oto Galsons un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!