Foto: LETA

Rīgas rajona tiesā otrdien krimināllietā par advokātes Intas Baltiņas nonāvēšanu Valsts policijas (VP) darbiniece savās liecībās skaidroja, ka apskates protokolu, kas noformēts vietā, kurā atrasts advokātes līķis, nav parakstījusi neuzmanības dēļ.

VP darbiniece, kura uz tiesas sēdi otrdien aicināta pēc viena no apsūdzēto - Jāņa Burva - aizstāvja lūguma, skaidroja, ka apskates protokola noformēšanas dienā viņa bija procesa virzītāja. Minēto protokolu formējusi viņas kolēģe - inspektore, taču viņa [lieciniece] to pārlasīja.

Viņa piebilda, ka tika veikta dzīvojamās mājas apskate Olaines pagasta dārzkopības kooperatīvā "Puriņi". Lieciniece arī norādīja, ka šo kriminālprocesu vēlāk nodevusi citam procesa virzītājam.

VP darbiniece, atbildot uz cietušās pārstāvja jautājumu par to, kā viņa uzzinājusi par Baltiņas līķa atrašanās vietu, sākotnēji norādīja, ka neatceras, visu dienu esot veikusi procesuālās darbības - tika pratināti liecinieki, veiktas apskates telefoniem. Taču vēlāk norādīja, ka viņa pieļauj iespēju, ka pratinot aizturētos [tagad apsūdzētos] - Irēnu Goldbergu, Romānu Zandersonu un viņa pieļauj iespēju, ka viņu liecību [Goldbergas vai Zandersona] sniegšanas laikā tas arī tapa zināms. Notika arī liecību pārbaude uz vietas.

Tāpat tiesas sēdē otrdien liecību sniedza eksperts, kurš komentēja eksperta atzinumu, sniedzot vērtējumu par Burvas sākotnēji iegūto brūču (tagad rētu) uz rokas iespējamajiem rašanās iemesliem.

Liecības sācis sniegt trešais liecinieks - cita VP darbiniece.

Uz otrdienas tiesas sēdi kopumā ieradušies seši liecinieki.

Lietā apsūdzēta Goldberga, Zandersons un Burva.

Jau vēstīts, ka viena persona apsūdzēta par tīšu prettiesisku citas personas nonāvēšanu mantkārīgā nolūkā jeb slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, otra - par šo darbību atbalstīšanu, bet trešā - par nozieguma pēdu slēpšanu, ja slēpjamais noziegums ir īpaši smags, iepriekš informēja prokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai slepkavības izdarīšanā apsūdzētais vīrietis, kurš bija iepriekš pazīstams ar cietušo, tikšanās laikā uzzināja par viņai līdzi esošu lielu naudas summu, kuru cietusī bija plānojusi nodot tālāk citai personai. Tādējādi apsūdzētajam radās nodoms izdarīt cietušās slepkavību, lai iegūtu cietušās rīcībā esošo naudas summu.

Rēķe piebilda, ka apsūdzētais piedāvāja aizvest cietušo uz viņas plānoto tikšanās vietu, kam cietusī piekrita, nenojaušot par vīrieša patieso nolūku, pēc kā vīrietis sazinājās ar savu bijušo sievu un lūdza viņus aizvest uz vēlamo galamērķi. Pa ceļam apsūdzētais vīrietis piedāvāja iegriezties vienas apsūdzētās dzīvesvietā, lai padzertu kafiju, kur viņš ar savas bijušās sievas līdzdalību noslepkavoja cietušo sievieti ar vairāk nekā desmit naža dūrieniem kakla un krūškurvja rajonā. Pēc sievietes nonāvēšanas apsūdzētais paņēma cietušās naudu, ne mazāk kā 13 tūkstošus eiro, daļu no tās nododot savai atbalstītājai.

Lai slēptu cietušās līķi, apsūdzētais sazinājās ar personu, kura ieradās notikuma vietā un palīdzēja apsūdzētajam nozieguma pēdu slēpšanā.

Rēķe pastāstīja, ka noziedzīgais nodarījums izdarīts pērnā gada vasaras sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!