Foto: DELFI

Kādreizējā "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona vietnieka Aigara Meļko advokāts Varis Klotiņš ceturtdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pieteica lūgumu par divu no "Latvenergo" pamata kriminālprocesa izdalīto lietu apvienošanu.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien bija iecerējusi sākt skatīt lietu, kurā Meļko, kā arī kādreizējais AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs apsūdzēti saistībā ar nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Visi trīs apsūdzētie uz tiesas sēdi bija ieradušies, katram no viņiem līdzi bija arī pa vienam advokātam. Meļko aizstāvēja advokāts Klotiņš, Liuziniku - Māris Mezītis, bet Stalažu - Ligita Pētersone. Otrs Meļko aizstāvis Agris Bitāns uz tiesu nebija ieradies, jo piedalās starptautiskā advokātu konferencē ASV. Bitāns bija lūdzis tiesu nesākt lietas izskatīšanu pēc būtības bez viņa klātbūtnes, kā arī atzīt viņa neierašanos par attaisnotu.

Prokurors Māris Leja pauda viedokli, ka Bitāna rīcība ir nekaunīga, jo viņš par savu neierašanos ir paziņojis tiesai tikai desmit dienas iepriekš, lai gan tiesas sēdes datums bijis noteikts jau šī gada sākumā. Ņemot vērā minēto, Leja lūdza tiesu atzīt Bitāna neierašanos par neattaisnotu un sodīt viņu par šādu nekaunīgu rīcību ar piespiedu naudu vienas minimālās mēnešalgas jeb 200 latu apmērā. Prokurors piebilda, ka Meļko tiesas procesā var iztikt arī ar vienu advokātu, ja otrs ierasties nevar.

Aizstāvis Klotiņš pauda viedokli, ka Bitāna lūgums ir apmierināms, jo vairāku dienu ilgajā kongresā ASV viņš pārstāvot ne vien sevi, bet visu Latvijas advokātu kolēģiju. Advokāts Mezītis pievienojās savam kolēģim un, oponējot prokuroram, norādīja, ka runāt par necieņas izrādīšanu pret tiesu šajā gadījumā ir galīgi nepamatoti, vēl jo vairāk tāpēc, ka Bitāns nemaz nav lūdzis atlikt lietas izskatīšanu, bet gan tikai nesākt tiesas izmeklēšanu bez viņa klātbūtnes. Klotiņa un Mezīša viedoklim pievienojās arī Stalaža aizstāve Pētersone.

Tiesa nolēma prokurora Lejas pieteikto lūgumu par piespiedu naudas piemērošanu advokātam Bitānam atstāt bez izskatīšanas.

Pēc tam tiesa vaicāja, vai apsūdzētajiem un klātesošajiem advokātiem pirms tiesas izmeklēšanas sākšanas ir vēl kādi lūgumi, uz ko advokāts Klotiņš atbildēja apstiprinoši.

Viņš savā un Meļko vārdā pieteica lūgumu par šodien izskatāmā kriminālprocesa pievienošanu kriminālprocesam, kas patlaban atrodas Rīgas rajona tiesā un kura izskatīšanu paredzēts sākt 21.oktobrī.

Rīgas rajona tiesā esošajā kriminālprocesā, kas arī izdalīts no "Latvenergo" pamata lietas, 21.oktobrī uz apsūdzēto sola būs jāsēžas kādreizējam "Latvenergo" viceprezidentam Meļko, uzņēmuma ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam un biznesa konsultantam Andrejam Livanovičam. Šajā lietā minētajām personām apsūdzības celtas par kukuļošanu saistībā ar "Latvenergo" rīkoto konkursu "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija".

Klotiņš šodien tiesā skaidroja, ka abi kriminālprocesi - gan Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā izskatāmais, gan Rīgas rajona tiesā esošais - ir par "Latvenergo" bijušo amatpersonu prettiesiskām darbībām vienā laika periodā, abi procesi ir savstarpēji cieši saistīti, un abos ir jāpierāda vieni un tie paši apstākļi.

Klotiņš atzīmēja, ka minēto lietu apvienošana sekmētu savlaicīgu kriminālprocesuālo attiecību taisnīgu noregulējumu, jo apvienotās lietas izskatīšanai būtu jāpatērē mazāk resursi, tostarp vairāki liecinieki varēs nākt uz tiesu un liecināt tikai vienā kriminālprocesā.

Meļko aizstāvis atzīmēja, ka lēmumu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā esošās lietas nosūtīšanu uz Rīgas rajona tiesu varētu pieņemt Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājs.

Klotiņa lūgumam pievienojās arī viņa kolēģi Mezītis un Pētersone, turpretim prokurors Leja pauda pilnīgi pretēju viedokli.

Valsts apsūdzības uzturētājs tiesai sacīja, ka lūgums par lietu apvienošanu ir noraidāms, jo nav konstatējami apstākļi, kas būtu par pamatu tā apmierināšanai. Pirmkārt, aizstāvis ir koncentrējies tieši uz Meļko, taču jāņem vērā arī abu pārējo apsūdzēto intereses, sacīja Leja. Prokurors pauda uzskatu, ka, apvienojot lietas, tiktu aizskartas Liuzinika un Stalaža intereses, jo viņi nav apsūdzēti Rīgas rajona tiesā nonākušajā kriminālprocesā, līdz ar to abiem vienkārši būtu "jāatsēž" tiesā tā apsūdzības daļas pārbaude, kas uz viņiem neattiecas.

Prokurors arī norādīja, - nevar piekrist aizstāvja viedoklim, ka apvienošana veicinātu iztiesāšanu, jo Rīgas rajona tiesā nodotajā kriminālprocesā ir tikai trīs liecinieki, kurus faktiski varētu nopratināt pat vienā dienā. Līdz ar to Rīgas rajona tiesā esošo lietu, pēc prokurora domām, izdotos izskatīt ļoti ātri, ja vien aizstāvji to nenovilcinātu, taču, lemjot par lietu apvienošanu, iztiesāšana visnotaļ ieilgtu. Tāpat Leja norādīja, ka apsūdzības būtība abās minētajās krimināllietās ir atšķirīga.

Jautājumā par nepieciešamību apvienot abas lietas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa savu lēmumu paziņos šodien pēcpusdienā.

Kā ziņots, Vidzemes priekšpilsētas tiesā izskatāmajā krimināllietā Meļko apsūdzēts par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, savukārt Stalažs un Liuziniks saukti pie atbildības gan par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, gan arī par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Kā rakstīja žurnāls "Ir", tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka minētajām amatpersonām uzņēmumā "Būvenergoserviss" katram slēpti piederējuši vismaz 10% daļu, par kurām viņi kā īpašnieki realizējuši ietekmi un guvuši labumu. Katras amatpersonas daļa uzņēmumā lēsta 36 000 latu vērtībā. "Būvenergoserviss" bijis liels sadales tīklu pasūtījumu izpildītājs, un, kā noprotams no apsūdzības, Liuziniks un Stalažs, pretēji likuma aizliegumam, piedalījušies lēmumu pieņemšanā par pasūtījumu piešķiršanu "Būvenergoservisam".

Paši apsūdzētie savu vainu neatzīst. Neilgi pēc kriminālprocesa aktualizēšanās "Būvenergoserviss" tika pārsaukts par "Austrumu energoceltnieku". Jūnija beigās Konkurences padome šo uzņēmumu sodīja par ilgstošu dalību energobūvnieku kartelī, kas pirms dalības iepirkuma procedūrā vienojās par cenu un tādējādi kropļoja konkurenci.

Kā ziņots, tā dēvētā "Latvenergo" pamata lieta prokuratūrai tika nodota pērn rudenī. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza saukt pie kriminālatbildības kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" realizētajos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos. Ģenerālprokuratūra lietu sadalīja vairākās daļās, kuras pakāpeniski tiek sūtītas uz tiesu.

Pamata lietu KNAB sāka 2010.gadā, kad vasarā aizturēja bijušo "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Meļko, kā arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Liuziniku un viņa vietnieku Stalažu. Tāpat birojs aizturēja Daugavpils uzņēmēju Mihailu Paladiju un uzlika arestu viņam piederošajiem 100% SIA "Būvenergoserviss" kapitāldaļu. Šis uzņēmums iepriekš saņēmis dažādus "Latvenergo" pasūtījumus.

Starp aizdomās turētajiem ir arī konsultants Andrejs Livanovičs, kuram piederošā firma SIA "Energy Consulting" darbojās kā Šveices uzņēmuma "AF Colenco" aģents. "AF Colenco" ir "Latvenergo" īstenotā vairāku simtu miljonu latu vērtā TEC-2 rekonstrukcijas projekta konsultants. Šveices uzņēmums projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms astoņiem gadiem. "AF Colenco" filiāle Latvijā reģistrēta Livanoviču ģimenes privātmājā Mārupē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!