Advokāts Mārtiņš Kvēps, kuram Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) inkriminē komerciālo uzpirkšanu, naudas summu - 2000 latu - kāda uzņēmuma pilnvarotajai personai maksājis saskaņā ar pušu noslēgtu izlīgumu strīdā par parāda atmaksu, aģentūrai LETA teica Kvēpa advokāts Saulvedis Vārpiņš.
Viņš neatklāja, starp kādiem uzņēmumiem slēgts izlīgums, kā arī to, ka bijis otras puses pārstāvis, kam nauda tika dota, vien piebilda, ka tā neesot "nekāda skaļā lieta".

"Tas ir civiltiesisks strīds. Puses var strīdu risināt ar tiesas starpniecību vai noslēgt izlīgumu. Šajā gadījumā tika nolemts noslēgt izlīgumu un samaksāt prasītos 2000 latu, nevis tiesāties. Nekādiem citiem mērķiem nauda nebija paredzēta. Ja otra puse naudu izlietojusi kam citam, tā vairs nav Kvēpa darīšana," teica Vārpiņš.

Otras puses pārstāvis, kas risinājis izlīguma jautājumu, neesot zvērināts advokāts. Izlīgums esot noformēts rakstveidā, bet vēl netika parakstīts, stāstīja Vārpiņš.

Pagaidām citas informācijas par notikušo viņa rīcībā neesot, Kvēps aizvien ir aizturēts un KNAB neatklājot, vai un kad tiks piemērots kāds drošības līdzeklis.

Kā ziņots, KNAB Kvēpu tur aizdomās par 2000 latu došanu kāda uzņēmuma pilnvarotajai personai, lai tā atteiktos no iepriekš celtās prasības tiesā.

Krimināllieta pret Kvēpu par komerciālo uzpirkšanu ierosināta vakar, 14.februārī, pēc Krimināllikuma (KL) 199.panta 1.daļas. Šis pants paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Komerciālā uzpirkšana ir materiālu vērtību, mantisku vai citādu labumu piedāvāšana vai nodošana uzņēmuma atbildīgam darbiniekam vai pilnvarotai personai, lai tā, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību labuma devēja vai piedāvātāja interesēs, neatkarīgi no tā, vai "kukulis" domāts šai vai jebkurai citai personai.

KNAB iegūtie pierādījumi liecinot, ka advokāts piedāvājis un 11.februārī Rīgā nodevis kāda uzņēmuma pilnvarotajai personai 2000 latu, lai tā, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras, atteiktos no tiesā celtās prasības. Sīkākas ziņas par šo lietu birojs joprojām nesniedz.

Patlaban Kvēps ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, un tuvākajā laikā tikšot pieņemts lēmums par drošības līdzekļa piemērošanu.

Kā ziņots, lai gan komerciālā uzpirkšana Kvēpam tiekot inkriminēta kādā lietā, kas nav saistīta ar AS "Ventbunkers" un AS "Latvijas kuģniecība" (LK), pēc Vārpiņa domām, aizturēšana ir saistīta tieši ar viņa aizstāvamā profesionālo darbību pēdējā laika "skaļajās" lietās saistībā ar šiem diviem uzņēmumiem, kur viņš pārstāv mazos akcionārus Olafu Berķi un Oļegu Stepanovu. Advokāts uzskata, ka ir aizturēts iebiedēšanas nolūkā.

Komentējot aizdomas, ka Kvēps aizturēts saistībā ar pēdējiem notikumiem ap LK, KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs aģentūrai LETA vakar teica: "Drīzāk nē nekā jā."

Kvēps strādā "Liberta zvērinātu advokātu birojā "Heidelberga"". Zvērinātu advokātu kolēģijā viņš uzņemts 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!