Foto: DELFI

Igaunijas bagātākā cilvēka Oļega Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš nenoliedz, ka par kukuļņemšanu arestētājam Uģim Magonim naudu devis tieši Osinovskis, taču Vārpiņš papildina, ka tas bijis darījums divu privātpersonu starpā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Vienlaikus pats Osinovskis raidījumam "de facto" norāda, ka esot pieticīgs, un tāda bijusi arī Magonim pasniegtā dāvana viņa 50. dzimšanas dienā, ko toreizējā valsts amatpersona svinēja Rundāles pilī.

Pērn Igaunijas biznesa laikraksts "Äripäev" otro gadu pēc kārtas Osinovski atzina par šīs valsts bagātāko cilvēku. Viņa īpašumu vērtība pārsniedz 286 miljonus eiro. Osinovskim pieder dzelzceļa koncerns "Skinest Rail", kas nodarbojas ar dzelzceļa ritošo sastāvu un rezervju daļu pārdošanu. Iespējamais kukulis esot nācis no Osinovska.

Igaunijas mediji bija izpētījuši, ka Osinovska firma pērn no Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma "EVR Cargo" nopirka četras lokomotīves par diviem miljoniem eiro. Vēlāk šī paša tipa lokomotīves Osinovska uzņēmums pārdeva "LDZ Ritošā sastāva serviss" jau par četrkārt augstāku cenu. Taču iesaistītās puses noliedz, ka tās būtu bijušas vienas un tās pašas lokomotīves.

"Tā bija tikai spekulācija. No pirmā acu skatiena izskatās ļoti ērti, bet patiesībā tas tā nav," norāda Igaunijas dzelzceļa/"Eesti Raudtee" padomes priekšsēdētājs Raivo Vare. Taču apstiprinājies ir fakts, ka Osinovskim piederošais "Skinest" esot bijis vienīgais pretendents daudzmiljonu iepirkumā. Otrs – Lietuvā reģistrētais Krievijas koncerna uzņēmums TMHB tikai izņēma konkursa materiālus, bet piedāvājumu tā arī neiesniedza.

"Droši vien, ja būtu divi vai trīs pretendenti, tad mums varbūt būtu, pareizāk sakot, novērotājiem no malas būtu lielāks ticamības moments," pieļauj "LDZ Ritošā sastāva serviss" valdes loceklis Ivars Rullis. Ruļļa sacītais ir pilnīgi pretējs tam, ko iepriekš pauda Osinovskis portālam "Delfi.ee": "Konkurss bija pietiekami sarežģīts. Tur bija cīņa konkurentu starpā. Šodien mums nav pamata uzskatīt, ka cena, kā raksta laikraksts "Diena", bija pārmaksāta."

Osinovskis nav tikai bagātākais cilvēks Igaunijā. Viņam ir ciešas saites ar kaimiņvalsts varas eliti. Viņa dēls Jevgeņijs Osinovskis ir bijušais Igaunijas izglītības ministrs, pašreiz - parlamenta deputāts un valdošajā koalīcijā ietilpstošās Sociāldemokrātiskās partijas līderis. Oļegs Osinovskis kā privātpersona ir lielākais šī politiskā spēka finansētājs.

Osinovska tēlu aptraipa viņa iepriekšējā sodāmība. Pirms apmēram desmit gadiem viņš centies pretlikumīgi vienoties ar Igaunijas dzelzceļu par tirgus sadali. Konkurences likuma pārkāpuma dēļ Osinovski pat uz trīs dienām aizturēja. Vēlāk viņam piesprieda naudas sodu. Taču arī šobrīd Osinovska ietekme dzelzceļa biznesā esot nenoliedzama. "Mums šobrīd ir divi vadošie operatori, kuri nodarbojas ar kravu pārvadājumiem. Viņš ir viens no viņiem," paskaidro Vare.

Pavasarī atklājās, ka Osinovska uzņēmums Igaunijas dzelzceļam piegādājis neīstos gulšņus. Daļa no 10 tūkstošiem gulšņu nav bijuši no solītā ozola, bet zemākas kvalitātes koksnes. Līdz ar to valsts uzņēmums ne tikai pārmaksājis, bet arī piegādāto gulšņu kalpošanas laiks ir par 20 gadiem īsāks.

"de facto" noskaidrojis, ka Osinovskis esot ticies ar KNAB pārstāvjiem. Taču oficiāls statuss šajā lietā viņam vismaz pagaidām neesot piemērots. "Es ļoti pārdzīvoju par to, kas ir noticis. Tā ir taisnība. Es ļoti pārdzīvoju par Uģi, kas ir noticis. Es domāju, ka izmeklēšana tiks skaidrībā par šo jautājumu. Es nezinu visas detaļas, bet par tām, kurām zinu, man šķiet, ka visam jābeidzas labi. Patiesībā, šeit vairāk emociju nekā būtība," norāda Osinovskis.

Taču dienu pēc "de facto" tikšanās ar Osinovski ziņu portālu virsrakstos jau bija lasāms Vārpiņa komentārs par notikušo. No tā saprotams, ka aizstāvība cenšas panākt, ka Magonis aizturēšanas brīdī nav uzskatāms par valsts amatpersonu. Līdz ar to Magonis un Osinovskis nebūtu kriminālsodāmi.

"Tas ir bijis darījums starp divām fiziskām personām. KNAB, redziet, uzskata, ka tur ir saskatāmas kukuļdošanas, kukuļņemšanas pazīmes. Kuram būs taisnība, to pierādīs laiks un tiesa," norāda Vārpiņš. Uz "de facto" jautājumu, kāpēc darījumā tika izmantota skaidra nauda nevis pārskaitījums, atbildot: "Skaidra nauda? Skaidra nauda.... Ir darījumi, kur kāda puse vēlas redzēt skaidru naudu, nevis pārskaitījumu, bet arī šos jautājums KNAB skaidro un noskaidros, ka varbūt šeit kaut kas ir pārkāpts, kaut kādi nodokļi nav samaksāti, bet izskatās, ka nē, vismaz ne no Osinovska puses."

Osinovskis ar Magoni ticies arī iepriekš. Viņš bija viens no pompozās Magoņa 50 gadu jubilejas viesiem. To vidū bija gan nu bijušais Krievijas dzelzceļa vadītājs Vladimirs Jakuņins un Latvijas augstākā politiskā vadība. Osinovskis nevēlas atklāt, ko uzdāvinājis Magonim: "Ja Jūs domājat, ka tā bija neprātīgi dārga dāvana, tad, protams, ka nē. Dāvana bija pieticīga. Mēs visi esam pieticīgi cilvēki."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!