Foto: LETA

Vienīgais Zolitūdes traģēdijā notiesātais cilvēks – būvinženieris Ivars Sergets – visticamāk, pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesas nolēmumu, ar kuru viņam piemērots sešu gadu un sešu mēnešu cietumsods, portālam "Delfi" atzina viņa aizstāvis Artūrs Zvejsalnieks.

"Visticamāk, ka pārsūdzēsim, jo klienta viedoklis nav mainījies. Kā var domāt, ka Sergets ir pie visa vainīgs viens pats? Spriedums ir tāds, kāds tas ir, taču tagad ir stipri par vēlu, lai kaut ko izmeklētu. Pirmkārt, būs iestājies noilgums," portālam "Delfi" atzīst apsūdzētā advokāts Zvejsalnieks.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien, 24. janvārī, pasludināja nolēmumu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā, kurā lēma, ka vienīgais Zolitūdes traģēdijā vainojamais ir būvinženieris Sergets, kam piesprieda sešu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, kā arī morālā un fiziskā kaitējuma kompensāciju.

Kā vēstīts, pirmās instances tiesa attaisnoja Arhitektu Andri Kalinku, būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu, veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu, bijušo Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieku Jāni Balodi, bijušo būvinspekcijas Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperti Treiju, būvinspekcijas priekšnieka vietnieci Aiju Meļņikovu un SIA "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu.

Arī Rīgas apgabaltiesa apelācijas instancē lēma attaisnot visus, izņemot Sergetu.

Rīgas apgabaltiesa, pasludinot apelācijas instances spriedumu krimināllietā, pieņēma arī četrus blakuslēmumus, ar kuriem tika "mesti akmeņi" gan prokuratūras, gan pirmās instances tiesas dārziņos. Tāpat vienā lēmumā aicināts sākt kriminālprocesu par dokumentu viltošanu, bet citā – norādīts uz advokātes, iespējams, nekorektu rīcību.

2013. gada 21. novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!