Foto: Valsts policija
Pagājušajā nedēļā Valsts policija aizdomās par pedofiliju aizturēja kādu 20 gadus vecu vīrieti, kurš, pats vēl būdams nepilngadīgs, jau tiesāts par netiklām darbībām pret mazgadīgām personām. Vīrietis ap sevi pulcējis nepilngadīgus zēnus, kurus iesaistījis savdabīgā spēlē ar stingri sadalītām lomām, un, iespējams, to izmantoja netiklām darbībām.

Pagaidām lietā ir viens cietušais, bet policisti pieļauj, ka to varētu būt vairāk, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Pagājušās nedēļas vidū - Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, policisti aizdomās par netiklām darbībām pret nepilngadīgu puisi aizturēja kādu 1991.gadā dzimušu jaunieti. Pagaidām policistiem ir informācija par vienu cietušo, bet ir aizdomas, ka to skaits varētu būt lielāks, jo aizdomās turētais ap sevi pulcējis jaunus zēnus. Aizdomās turamais jau agrāk ir tiesāts par līdzīgu noziegumu.

Izmeklēšanā policisti noskaidroja, ka aizdomās turamais iepazinies ar puišiem, ko satika pie Rīgas skolām un sporta laukumiem. Lai ieinteresētu nepazīstamos zēnus, jaunais vīrietis sākumā tiem piedāvāja petardes un citu pirotehniku, taču vēlāk, kad bija ieguvis uzticību, aicināja iesaistīties paša izdomātā spēlē, kurā viņš uzņēmās līdera lomu, taču zēniem bija jābūt viņa pakļautībā.

"Spēlē" aizdomās turamais zēniem deva dažādus ikdienišķus uzdevumus, kuri tiem bija jāizpilda, taču nepaklausības gadījumos pieprasīja no zēniem paskaidrojumus un piemēroja sodus. Vairākus šādus paskaidrojumus sankcionētas kratīšanas laikā policisti atrada jaunieša dzīvesvietā. Policisti pieļauj, ka aizdomās turētais jaunietis līdera lomu izmantoja, lai varētu veikt netiklas darbības ar jauniešiem.

Jaunais vīrietis policijas redzeslokā nonāca jau 2008. gadā, kad viņš vēl nebija sasniedzis pilngadību. Toreiz par netiklu darbību veikšanu pret mazgadīgo tiesa viņam piemēroja nosacītu sodu uz trim gadiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Vēl jaunietim gaidāma tiesa par draudiem izdarīt slepkavību vai smagus miesas bojājumus. Savukārt, pavisam nesen pret viņu uzsākts kriminālprocess par zādzību personu grupā, noziedzīgajā nodarījumā iesaistot nepilngadīgu personu.

Tiesa pagājušās nedēļas beigās jaunietim piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Policija pieļauj, ka aizturētais vīrietis varētu būt paveicis arī citus noziegumus, tai skaitā – noziegumus pret nepilngadīgām un mazgadīgām personām. Tādēļ policija lūdz atsaukties ikvienu, kas ir cietis no attēlos redzamā vīrieša pretlikumīgajām darbībām, zvanot uz tālruņu numuriem: 67086478, 112, vai anonīmi uz tālruņa numuru - 67086677.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!