Foto: Publicitātes foto

Austrumukrainas teroristu rindas papildinājušais nacionālboļševiks Beness Aijo ir izplatījis video, kurā aicina "maksimāli bargā veidā gāzt" Latvijas prezidentu, premjeru un visus ministrus. Drošības policijā (DP) informēja, ka tā ir iepazinusies ar minētā video saturu un Aijo izteikumi tiks pievienoti iepriekš sāktajam kriminālprocesam.

Meklēšanā izsludinātais Aijo jaunākajā internetā ievietotajā video, tērpies kamuflāžas apģērbā un nostājies zem "Doņeckas republikas" karoga, stāsta, ka Latvijā ir tūkstošiem nepilsoņu, kas nevarot strādāt dažādās profesijās un piedalīties vēlēšanās, lai arī maksājot nodokļus. Aijo uzskata, ka Latvijas buržuāzija nevēloties, lai krievi piedalās Latvijas politiskajā dzīvē un balso par kreisām partijām, jo buržuāzija baidoties pazaudēt varu un īpašumus.

Aijo aicina gāzt Latvijā "valdošo kliķi" un Latvijas ekonomisko un politisko iekārtu. "Nogāzt maksimāli bargā veidā. Nogāzt mūsu prezidentu, mūsu Ministru prezidentu, nogāzt visus ministrus, labējās partijas Saeimā un Drošības policiju," saka Aijo.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā DP sākusi jaunu kriminālprocesu pret Austrumukrainas teroristu rindās karojošo nacionālboļševiku Benesu Aijo.

Pērn 19. februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, finansēt šādus bruņotus konfliktus, kā arī vervēt, apmācīt un nosūtīt citas personas dalībai šādos bruņotos konfliktos. Krimināllikuma izpratnē prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā ir aktīva piedalīšanās ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošajām starptautiskajām tiesībām.

Aijo par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstī draud brīvības atņemšana līdz desmit gadiem. Vīrietis regulāri plašsaziņas līdzekļiem izplata informāciju par savām "dienesta gaitām" Austrumukrainā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagājušā gada februārī izsludināja Aijo meklēšanā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!