Foto: LETA

Pagājušā gada 30.decembrī Valsts policija konstatēja, ka nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo pārkāpis policijas uzraudzības noteikumus, nakts laikā neatrodoties savā dzīvesvietā Rēzeknē, un par to informēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu turpmākai lēmuma pieņemšanai, portālam "Delfi" skaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieces vietnieks Toms Sadovskis.

Centra rajona tiesai jāpieņem lēmums par to, vai Aijo piemēroto drošības līdzekli mainīt uz smagāku, proti, apcietinājumu. Līdz brīdim, kamēr drošības līdzeklis nav mainīts uz apcietinājumu, Aijo nevar izsludināt starptautiskā meklēšanā.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Centra rajona tiesā, Aijo patlaban piemērotais drošības līdzeklis nav grozīts. Par to, vai drošības līdzekli grozīt tiesa lems 4.februārī pulksten 10:00, kad paredzēts sākt skatīt krimināllietu, kurā Aijo apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti un graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Jau ziņots, ka Aijo pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 81.panta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, Krimināllikuma 82.panta 1.daļas par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā. Tāpat viņam inkriminēts noziegums pēc Krimināllikuma 83.panta 1.daļas – publisks aicinājums graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Par šādiem pārkāpumiem draud līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Kā iepriekš vēstīts, kriminālprocesu Drošības policija (DP) uzsāka šī gada 2.aprīlī. DP informēja, ka izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, kas ļauj secināt, ka Latvijas pilsoņa veiktās darbības bija apzinātas un vērstas uz vardarbīgu Latvijas valsts varas gāšanu, valsts iekārtas grozīšanu nelikumīgā veidā, kā arī Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. Izvērtējot kriminālprocesa materiālus kopumā, procesa virzītājs konstatēja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai ierosinātu uzsākt kriminālvajāšanu un nodotu kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Laikraksts "Vesti" vēstījis, ka Aijo pametis Latviju un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" separātistiem.

Kā atzīmē laikraksts, kurš ar Aijo sazinājies sociālajā tīklā "Facebook", nacionālboļševiks uzsvēris, ka viņš nav aizbēdzis no Latvijas, bet gan "izrāvies no fašistu gūsta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!