Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu ieguvējs, kas tos publiskoja internetā ar segvārdu Neo, iespējams, ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns.

Viņa aizturēšanu saistībā ar VID EDS datu noplūdes lietu Kriminālpolicijas priekšnieks Rauls Kviesītis trešdien žurnālistiem ne apstiprināja, ne noliedza, tacu atzina, ka personu, kura sevi dēvē par Neo, policija viņa darbavietā Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā aizturējusi otrdien pēc pulksten 22. Kviesītis portālam "Delfi"" atklāja, ka policija izņēmusi vismaz trīs mobilos telefonus, vairākus datorus, kā arī citus pierādījumus, kas apliecina aizturētā saikni VID EDS datu noplūdi.

Policijas vadība norādīja, ka aizturētajam piemērots aizdomās turamā statuss. Viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par pēdējo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins žurnālistiem neslēpa policijas gandarījumu par Neo aizturēšanu, norādot - lai arī sākumā sabiedrība runāja, ka policija nekad šo noziegumu neatklās un vainīgos neaizturēs, tieši tas tagad ir noticis. To, vai Neo aizturēšanas brīdī bija pārsteigts, nedz Voins, nedz Kviesīts žurnālistiem nemācēja izstāstīt, vien piemetināja, ka vīrietis esot bijis mierīgs.

Policija pieļauj, ka ceturtdien, ja būs nepieciešams, aizturēto vedīs pie izmeklēšanas tiesneša, lai lemtu par drošības līdzekļa piemērošanu.

Policija nekomentē, vai aizturētais ir atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos.

LTV raidījuma "De facto" Žurnālistei Ilzei Naglai policija ir piemērojusi liecinieka statusu un kratīšana viņas dzīvesvietā bija nepieciešama, lai pārbaudītu, vai viņas datorā nav nelikumīgi ielādētas datnes. Voins, atbildot uz žurnālistu jautājumu, kāpēc policija kratīja žurnālistes mājas, nevis darbavietu un kāpēc tas noticis vēlā vakara stundā, norādīja, ka, acīmredzot, procesa virzītājam bija pamatots iemesls tā rīkoties.

Voins arī norādīja, ka sankciju kratīšanai ir izdevis prokurors, savukārt trešdien to apstiprinājusi arī tiesa. Kviesītis piebilda – ja policija būtu rīkojusies nelikumīgi, tad iegūtajiem pierādījumiem nebūtu pierādījuma spēka.

Policija kategoriski noliedza, ka ar kratīšanu mēģināts ietekmēt preses brīvību vai ierobežot žurnālistes darbu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta izpilddirektore Ināra Opmane portālam "Delfi" apliecināja, ka otrdien policija veica kratīšanu institūta telpās. Policija izņēmusi arī kādas firmas serveri, kurš uz līguma pamata atradās institūtā. Poikāns šo serveri izmantojis.

Opmane stāsta, ka vīrietis institūtā strādāja aptuveni divus gadus un nodarbojies ar apstrādes programmatūru izstrādi. Izpilddirektore norāda, ka viņas rīcībā nav informācijas par Poikāna aizturēšanu, taču trešdien darbā viņš neesot ieradies. Viņa arī uzsvēra, ka nav informācijas, ka Poikāns tiešām ir Neo, un sīkāk notikušo komentēt nevēlējās. Tas, ka viņš varētu būt nodarbojies ar datu nopludināšanu, institūta darbiniekiem ir pārsteigums.

Jau vēstīts, ka informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Tāpat ierosināts arī kriminālprocess, ko izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!