Foto: DELFI
Meklēšanā izsludināto jaunieti, kurš apsūdzēts par bezpajumtnieka aizdedzināšanu pērnā gada vasarā, Valsts policija (VP) ir atradusi un aizturējusi. Pirmstiesas izmeklēšanas process ir pabeigts, un drīzumā prokuratūra lietu nodos tiesai. Slepkavības mēģinājumā apsūdzētais vainu atzīst daļēji, portālam "Delfi" sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Sākotnēji aizdomās par smago noziegumu policija aizturēja trīs jauniešus, taču pret vienu no tiem policija kriminālprocesu izbeidza. Prokuratūras preses sekretāre Majevska apstiprināja, ka prokuratūra atlikušajiem diviem jauniešiem cēla apsūdzības par slepkavības mēģinājumu, taču, izvērtējot pierādījumus, pret vienu no apsūdzētajiem kriminālprocess izbeigts, vēstīja LETA.

Sākotnēji aizdomās turētajam tiesa bija piemērojusi kā drošības līdzekli apcietinājumu, taču pēcāk to mainīja un viņu atbrīvoja. Vēlāk tiesai atkal nācās piemērot viņam apcietinājumu, jo jaunietis nesadarbojās ar prokuratūru, piemēram, neieradās iestādē. Tomēr šo tiesas lēmumu nevarēja izpildīt, jo jaunietis nebija atrodams. 13. jūnijā policija viņu izsludināja meklēšanā un pēc divu dienu meklēšanas atrada.

"Policijai bija informācija par pamestu māju, kur šī persona dzīvo. Kad policisti tur ieradās pirmo reizi, vīrietis neatradās šajā adresē, taču, atbraucot otrreiz, vīrietis tur tika sastapts un aizturēts," norādīja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Medijos plašu rezonansi izraisījušais noziegums notika pērn 25. augustā neilgi pēc pusnakts Rīgā, Mežciemā, kad trīs jaunieši, dzimuši 1998., 2000. un 2002. gadā, aizdedzināja savā ceļā sastaptu vīrieti. Policijas vēlāk sniegtā informācija medijiem vēstīja, ka viņš ir bezpajumtnieks. Viens no jauniešu kompānijas viņam prasījis cigareti, taču pēc noraidošas atbildes saņemšanas, jaunietis viņam uzlēja degošu šķidrumu, un vēl cits jaunietis cietušā virzienā metis aizdedzinātu sērkociņu. Cietušā apģērbs uzliesmoja, vārtoties pa zemi, viņam izdevās apslāpēt liesmas un tikt līdz netālu esošajai degvielas uzpildes stacijai. Apsargs izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību un policiju.

Jaunieši no notikuma vietas aizbēga, taču policija viņus turpat netālu atrada, paslēpušos krūmos. Jaunieši bija alkohola reibumā un, kā vēlāk atklājās, arī iepriekš nonākuši policijas redzeslokā, tiesa, par administratīviem, nevis krimināliem pārkāpumiem.

Smagi cietušais vīrietis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Valsts apdegumu centrā ārstējās četrus mēnešus. Ārstēšanas sākumposmā viņš cīnījās par savu dzīvību, sākotnēji viņu elpināja plaušu ventilācijas aparāts. Apdegumus ārsti vērtēja kā smagus. "Otrais B un trešais līmenis, kas ir smagākā pakāpe, un nozīmē arī to, ka būs jāpārstāda āda," pērn portālam "Delfi" sacīja Sergejs Smirnovs, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Apdegumu centra vadītājs. Pēc pārciestām operācijām, ādas pārstādīšanas un rehabilitācijas vīrietis pērnā gada nogalē pameta slimnīcu.

Kā portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā, tā pret apsūdzēto vēršas saskaņā ar Krimināllikuma 15. panta ceturto daļu, kas vēsta: "Par nozieguma mēģinājumu atzīstama apzināta darbība (bezdarbība), kas tieši vērsta uz tīšu tā izdarīšanu, ja noziegums nav izdarīts līdz galam no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ." Tāpat arī apsūdzību uzrāda par 117. panta ceturtajā un desmitajā punktā minētajiem noziegumiem. Proti, par slepkavību pastiprinošos apstākļos – ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību un to izdarījusi personu grupa.

Par slepkavību pastiprinošos apstākļos soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Apsūdzētais nozieguma izdarīšanas brīdī bija pilngadīgs.

Tomēr, kā portālam "Delfi" norādīja prokuratūras pārstāve, noziegums izdarīts ar kādu kopā, un apgalvot, ka apsūdzētā pārinieks nozieguma brīdī ir viens no trīs jauniešiem, šobrīd nevar. "Šajā lietā ir izdalīts kriminālprocess pret nenoskaidrotu personu un lieta atrodas policijā, izmeklēšanā," teica Majevska.

Izmeklēšanu sarežģītāku padara arī tas, ka ar prokuratūru nesadarbojas cietušais. Adresē, kuru pats norādījis, viņš nav sastopams, teica Majevska

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!