Policija aizdomās par nelegālu pieslēgumu dīzeļdegvielas vadam Polocka-Ventspils, nelikumīgu ieroču glabāšanu un mēģinājumu piekukuļot policistu uz trim diennaktīm aizturējusi bijušo Saeimas deputātu Oskaru Grīgu.
Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Grīgs aizturēts Kriminālprocesa kodeksa 120.panta kārtībā - aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Kā ziņots, aizdomās par nelegālu pieslēgumu dīzeļdegvielas vadam Polocka-Ventspils, nelikumīgu ieroču glabāšanu un mēģinājumu piekukuļot policistu tiesībsargi šodien aizturējuši bijušo Saeimas deputātu Oskaru Grīgu (LSDSP), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kuru apstiprināja iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP).

Bijušais Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Aizsardzības un iekšlietu komisijas loceklis un Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Grīgs tiek turēts aizdomās par kukuļa piedāvāšanu Ceļu policijas darbiniekam, lai tas "piesegtu" no vada nozagtās degvielas transportēšanu, aģentūra LETA uzzināja no drošiem avotiem tiesībsargājošajās institūcijās.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Grīgs kukuli vairāku tūkstošu latu apmērā piedāvājis Tukuma rajona Ceļu policijas priekšniekam Vilnim Vecriņķim. Viņš aģentūrai LETA šo informāciju nevēlējās komentēt.

Turklāt Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes veiktās kratīšanas laikā Grīga zemnieku saimniecībā Tukuma rajona Tumes pagastā atrasts liels daudzums nelikumīgi glabātas munīcijas - aptuveni 2000 patronu, kas varētu būt paredzētas automātam, nereģistrēta bise, kā arī pistole, kas ir reģistrēta, taču bija aprīkota ar klusinātāju, kas savukārt ir aizliegts.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Grīga zemnieku saimniecībā šodien jau uzietas vismaz 13 tonnas no SIA "LatRosTrans" cauruļvada nozagtas degvielas.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā aģentūrai LETA šodien atteicās sniegt jebkādus komentārus par Grīga aizturēšanas apstākļiem un lietas tālāko virzību.

Kā norāda iekšlietu ministrs, aizturēšana apliecina, ka likuma priekšā visi ir vienlīdzīgi. Viņam esot prieks par to, ka policijas darbinieks nekavējoties ziņoja par piekukuļošanas mēģinājumu. Jēkabsons sola noteikti apbalvot šīs lietas izmeklēšanā iesaistītos policistus, kuru darbs esot piemērs visu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem.

Sazvanīts pa mobilo telefonu, Grīgs aģentūrai LETA sacīja, ka "policija dara savu darbu". Tomēr sīkākus komentārus viņš nesniedza, vien paziņoja, ka "būs saruna vēl augstākā līmenī".

"Es atsakos runāt. Netaisīsim sensāciju, kur tās nav," sacīja Grīgs.

Aģentūrai LETA neizdevās uzzināt, vai Grīgs piekrīt izvirzītājām apsūdzībām, jo bijušais deputāts sarunas laikā atslēdza telefonu.

Pēc tam viņš telefonu vairs neieslēdz. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, policija šodien varētu izlemt par bijušā deputāta sākotnējo aizturēšanu uz trīs diennaktīm. Ja policija vēlēsies Grīgu paturēt apcietinājumā arī pēc tam, par drošības līdzekli būs jālemj tiesai.

Šis nav pirmais gadījums, kad nesankcionētus pieslēgumus dīzeļdegvielas vadam veikuši deputāti.

LETA jau ziņoja, ka Augstākā tiesa bijušajam Ceraukstes pagasta deputātam Sergejam Artimovičam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju. Tiesa atzinusi viņu par vainīgu naftas produktu zādzībā no SIA "LatRosTrans" piederošā cauruļvada Polocka-Ventspils un kukuļdošanas mēģinājumā policijas darbiniekiem, kas atklāja noziegumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, savā zemnieku saimniecībā Tukuma rajonā 1943.gadā dzimušais Grīgs saimnieko kopš 1981.gada. Viņš bija viens no pirmajiem zemniekiem-fermeriem Latvijā.

Grīgs bija 5., 6. un 7.Saeimas deputāts, bet 8.Saeimā netika ievēlēts. Neveiksmīgas viņam bija arī Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2004.gadā.

Kopš 1993.gada, kad Grīgu ievēlēja 5.Saeimā, līdz pat 8.Saeimas pilnvaru beigām 2002.gadā viņš bija Nacionālās drošības komisijas un Aizsardzības un iekšlietu komisijas loceklis, kurās ieņēmis arī vadošus amatus. Publiski viņš uzstājies par cīņu pret noziedzību, pat aicinājis "pieteikt karu" organizētajai noziedzībai un apspriest īpaša stāvokļa pasludināšanu valstī.

1998.gadā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK viņu minēja kā aizsardzības, iekšlietu, tieslietu ministra amata kandidātu.

Grīgs Saeimas vēlēšanās kandidējis no Latvijas Zemnieku savienības, kuras biedrs viņš gan nebija, TB/LNNK un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) sarakstiem. Viņš bijis TB/LNNK biedrs, pēc tam pārgājis uz LSDSP, kuras biedrs ir joprojām.

LSDSP nav oficiāli informēta par to, ka tās biedrs Grīgs ir izdarījis kriminālsodāmus pārkāpumus, taču, ja tā izrādīsies taisnība, partija lems par viņa izslēgšanu, aģentūrai LETA teica LSDSP priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Viņš uzsvēra, ka vairs nav tie laiki, kad cilvēkus uzreiz izslēdza no partijas, ja radušās tikai kādas aizdomas par viņu rīcību. Īvānam par Grīga aizturēšanu un iespējamiem likumpārkāpumiem nebija nekādas informācijas.

"Viņš [Grīgs] ir ļoti spontāns un impulsīvs cilvēks, man ir grūti komentēt viņa aizturēšanu," sacīja Īvāns.

LSDSP priekšsēdētājs pauda cerību, ka līdz partijas kongresam, kas notiks 30.aprīlī, viņam izdosies noskaidrot notikušā apstākļus un uzklausīt pašu Grīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!