Foto: Valsts policija
15. martā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki aizdomās par jaunu sieviešu vervēšanu darbam bordeļos dažādās Vācijas pilsētās lidostā "Rīga" aizturējuši divas personas – Latvijas un Vācijas pilsoņus, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Valsts policijas rīcībā nonākusi informācija, ka nenoskaidrotas personas nodarbojas ar sieviešu vervēšanu darbam bordeļos Vācijā.

Izmeklēšanā ONAP darbinieki noskaidrojuši, ka nozieguma organizators ir 1969. gadā dzimis Vācijas pilsonis, kuram Vācijā pieder bordeļu bizness un kurš saistīts ar sieviešu vervēšanu vairākās valstīs. Nozieguma shēmā iesaistīts arī 1987. gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs, kurš palīdzējis vervēt jaunas sievietes Latvijā. Latvijas pilsonis darbojoties kā starpnieks.

Aizturēšanas brīdī Latvijas valstspiederīgais pavadījis divas sievietes uz lidostu, bet Vācijas iedzīvotājs grasījies ar viņām kopā lidot uz Vāciju.

Noziedznieki jaunās sievietes darbam Vācijas bordeļos meklējuši ar interneta palīdzību un caur paziņām. Darbinieču meklēšanai izveidota mājaslapa astoņās valodās, tostarp latviešu valodā. Tajā norādīts, ka tiek meklētas jaunas sievietes darbam ārzemēs ar iespēju labi nopelnīt. Kad meitenes detalizētāk interesējušas par darba iespējām, viņām atklāts, ka būs jāsniedz intīma rakstura pakalpojumi Vācijā.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka sievietes nav piespiestas doties peļņā uz ārvalstīm, bet to darījušas labprātīgi.

Ņemot vērā, ka sludinājumi ar darba piedāvājumiem bijuši publicēti astoņās valodās, policijai ir pamats uzskatīt, ka meiteņu vervēšana notikusi vairākās valstīs. Aizturot cilvēkus, kuri iesaistīti nelikumīgajā rūpalā, policija novērsusi šī noziedzīgā biznesa vēršanos plašumā, skaidro likumsargi.

"Cilvēku vervēšana darbam bordeļos ir viens no lielākajiem cilvēku tirdzniecības riskiem. Šādi vēršoties pret suteneriem un šajā rūpalā iesaistītajiem, mēs preventīvā veidā mēģinām novērst cilvēku tirdzniecības reālos gadījumus, " uzsvēris ONAP Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 165.1 panta 2. daļas par personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai ar to piekrišanu, ja tas izdarīts iedzīvošanās nolūkā, un, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

1969. gadā dzimušajam Vācijas pilsonim tiesa noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu, savukārt 1987. gadā dzimušajam aizturētajam noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!