Pagājušās nedēļas nogalē Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki aizdomās par pretlikumīgu narkotisko vielu apriti lielos apmēros aizturējuši vairākas personas, kas iespējams saistītas ar vairākiem organizētās noziedzības grupējumiem un atsavinājuši narkotiskās vielas aptuveni 34 000 latu vērtībā.
28.oktobrī Rīgā, Zemitānu laukumā policisti aizdomās par nelegālu narkotisko vielu apriti lielos apmēros aizturēja 1970. gadā dzimušo Oskaru un 1971.gadā dzimušo Andri, kurš agrāk sodīts par automašīnu zādzībām un to atgriešanu īpašniekiem pret atlīdzību.

Pārbaudes laikā pie vīriešiem tika atrastas un atsavināti 7,68 grami marihuānas, 2,86 grami kokaīna, 633,14 grami metamfetamīna un 255,09 grami amfetamīna, kuru vērtība nelegālajā tirgū sasniedz aptuveni 8000 latu. Tika atsavināts arī 2828 MDMA tabletes un 100 tabletes MDA, kas ir spēcīgākas iedarbības narkotiskā viela par MDMA. Šis ir otrais gadījums, kad Latvijā tiek atsavinātas MDA tabletes. Atsavināto tablešu kopējā vērtība varētu sasniegt 15 000 latu. Kopējā atsavināto narkotisko vielu vērtība sasniedz 23 000 atu.

Turklāt tika atrasta un atsavināta nauda 10 000 latu apjomā, šaujamierocis un liels daudzums munīcijas.

Par Andra iespējamo saistību ar automašīnu zādzībām liecināja atrastās ierīces automašīnas slēdzeņu uzlaušanai, trīs automagnetolas un automašīnas “Audi” 80 fragmentu.

Pamatojoties uz izmeklēšanas gaitā iegūto informāciju ONAP darbinieki pārbauda aizturēto iespējamo saistību ar šā gada septembra beigās aizturēto auto zagļu grupu, kas vairāku gadu garumā nodarbojās ar automašīnu zādzībām Rīgā un Rīgas rajonā.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 2531.panta 3.daļas „Par neatļautu narkotisko vielu apriti lielos apmēros”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, mantas konfiskāciju un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

29.oktobrī Andrim tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, savukārt Oskaram piemērots paraksts par dzīves vietas nemainīšanu.

Kā liecina policijas rīcībā esošā informācija, tad likumpārkāpējs iespējams darbojās Valērija Burnova noziedzīgā grupējuma sastāvā un iepriekšminētā aizturēšana ir ONAP kārtējais trieciens organizētai noziedzībai.

2003. gada 23.decembrī ONAP darbinieki aizdomās par narkotiku kontrabandu no Lietuvas aizturēja vairākus Burnova grupējuma dalībniekus, kuriem tika atsavināti 1394 grami amfetamīna un 597 grami metamfetamīna. Šobrīd pats grupējuma līderis V.Burnovs atrodas policijas meklēšanā.

29.oktobrī, par līdzīgām pretlikumīgām darbībāmpolicisti Rīgā, Akadēmijas laukumā netālu no Zinātņu akadēmijas operatīvas meklēšanas pasākumu kompleksa laikā aizturēja 1975.gadā dzimušo Jāni, pie kura tika atrasts un atsavināts nedaudz vairāk kā kilograms marihuānas. Atsavinātās vielas vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 11 000 latu.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 2531.panta 3.daļas „Par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā, un realizāciju lielos apmēros”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, mantas konfiskāciju un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Pagājušo piektdien Jānim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!