Pagājušajā sestdienā aizturēts viens no radikālās organizācijas "Pērkoņkrusts" līderiem Juris Rečs, kuru uzskata par vienu no galvenajiem Uzvaras pieminekļa spridzināšanas organizatoriem un kuru policija meklēja nepilnus divus gadus.
Reču Latvijas tiesībsargājošās iestādes meklēja kopš 1998.gada decembra. Pirmdien prokurors Rečam uzrādīja apsūdzību par svešas mantas iznīcināšanu vispārbīstamā veidā, par sprāgstvielu pārnēsāšanu, par personas piekaušanu dienesta darbību dēļ, par personas sagrābšanu atriebības nolūkos, par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu, par musināšanu uz nacionālo un rasu nesaticību, atklātu zādzību un dokumenta - pases - zādzību.

Tāpat viņam paredzēts uzrādīt apsūdzību par nepilngadīgo iesaistīšanu noziedzīgā darbībā, pastāstīja prokurors Georgs Skudra.

Skudra pastāstīja, ka Rečs, iespējams, visu šo laiku slēpies mežos Madonas rajonā. "Acīmredzot, viņu kāds ir arī atbalstījis. Ne jau bez palīdzības no malas viņš varēja izdzīvot," sacīja Skudra.

Rečs esot bijis viens no noziegumu organizatoriem un ideoloģiskajiem līderiem. Viņš esot bijis viens no uzsaukumu autoriem, kuros kurināts nacionālais naids un izteikti aicinājumi gāzt valsts varu.

Rečs piedalījies pirmajā Uzvaras pieminekļa spridzināšanas mēģinājumā 1996.gada decembrī, kā arī iedzīvotāju piekaušanas epizodēs.

Skudra pieļāva, ja Rečs būtu aizturēts četrus mēnešus iepriekš, krimināllieta pret viņu būtu izskatīta kopā ar citiem tiesājamajiem, kuri jau drīzumā varētu sagaidīt spriedumu.

Krimināllieta pret Reču tiesā varētu nonākt jau jūnija sākumā.

BNS jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesā "Pērkoņkrusta" krimināllietā 11.maijā paredzēts uzklausīt tiesājamā Andra Ķiploka pēdējo vārdu tiesu debatēs, bet pēc tam tiesa gatavos spriedumu. 27.aprīlī tiesa uzklausīja astoņu tiesājamo pēdējo vārdu un pasludināja pārtraukumu.

"Pērkoņkursta" lieta tiek skatīta jau vairāk nekā mēnesi - no 27.marta. Uz apsūdzēto sola ir deviņi cilvēki, pieci no viņiem atrodas apcietinājumā.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu tiesājamie divas reizes spridzinājuši apvienības "Rīgas siltums" siltumtrasi pie Zemitānu stacijas un vairākkārt spridzinājuši Uzvaras pieminekli Pārdaugavā, kā arī mēģinājuši spridzināt uzņēmumu "Latvenergo".

Prokurors Georgs Skudra vienam no deviņiem tiesājamajiem pieprasījis piespriest četru gadu cietumsodu, bet diviem - nosacītus sodus. Viņš lūdzis sodus piemērot, ņemot vērā katra tiesājamā nodarīto, kā arī to, vai tas vainu atzinis vai ne.

Brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, kas ir bargākais pieprasītais sods, prokurors lūdza piemērot Andrim Liģerim, savukārt ar nosacītu sodu viņš lūdza sodīt Aldi Bisānu un Eduardu Kumpiņu. Šie abi "pērkoņkrustieši" savu vainu pilnībā atzinuši un izdarīto nožēlojuši.

Pārējiem organizācijas biedriem pieprasīts cietumsods no 1,5 līdz 3,5 gadiem.

Vecākajam organizācijas biedram 1928.gadā dzimušajam Vilim Liniņam prokurors lūdz piemērot mazāku sodu nekā paredz krimināllikums. Viņam, pēc prokurora domām, ieslodzījumā būtu jāpavada 1,5 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!