Foto: Unsplash

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) pilnveido atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei. Gan jaunu, gan lietotu elektroauto un jaunu hibrīdauto iegādes iespējas tiks nodrošinātas plašākam atbalsta saņēmēju lokam – arī daudzbērnu ģimenēm, informēja KEM.

Izmaiņas atbalsta programmā plānots apstiprināt šā gada 3. ceturksnī, šobrīd līdz šā gada 4. aprīlim noris sabiedriskā apspriešana.

2023.gada vasarā veiktās aptaujas dati par elektromobilitātes veicināšanu daudzbērnu ģimenēs liecina, ka daudzbērnu ģimenēm ir liela interese iegādāties elektromobili vai hibrīdauto. 54% respondentu labprāt iegādātos šādu transportlīdzekli, ja būtu papildu atbalsts esošās atbalsta programmas ietvaros, vienlaikus 63% respondentu interesējās par atbalstu transportlīdzekļiem ar vismaz septiņām sēdvietām.

"Sekojot sabiedrības vajadzībām un tirgus tendencēm, ieviešam dažādus pilnveidojumus atbalsta programmās. Atbalsta programmas jauninājumi paredz, tostarp nodrošināt papildu atbalstu daudzbērnu ģimenēm septiņvietīgu elektroauto vai ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei. Plānotais atbalsts šāda veida jauniem transportlīdzekļiem būs 9000 eiro, bet septiņvietīgam lietotam elektroauto – 4500 eiro," skaidro klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Programmas ietvaros KEM plāno palielināt atbalstu no 1000 eiro uz 2000 eiro par vecu transportlīdzekļu norakstīšanu, kuri darbināmi ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai gāzi. Šis nosacījums attieksies uz visiem iedzīvotājiem, kuri iecerējuši iegādāties elektroauto vai hibrīdauto, nododot savu veco iekšdedzes dzinēja auto apstrādes uzņēmumam.

Esošā programma paredz to, ka kopš vecā transportlīdzekļa norakstīšanas dienas (pēc apstrādes uzņēmuma transportlīdzekļa likvidācijas sertifikāta izdošanas), iedzīvotājam sešu mēnešu laikā jāiegādājas viņa izvēlētais elektroauto vai hibrīdauto. Lai veicinātu elektromobiļu un hibrīdauto iegādi, KEM paredz sešu mēnešu vietā noteikt 12 mēnešu periodu.

KEM vērš uzmanību, ja iedzīvotājs ir izvēlējies savu elektroauto, kas šobrīd nav pieejams Latvijā, iedzīvotājam ir iespēja noslēgt līgumu, par to vienojoties ar auto tirgotāju par izvēlēto elektroauto pieejamību un iegādi. Ja šajā situācijā iedzīvotājs ir izvēlējies savu veco iekšdedzes dzinēja auto norakstīt, KEM iesaka to veikt brīdī, kad elektroauto jau ir piegādāts un reģistrēts Latvijā.

Norakstot savu veco iekšdedzes dzinēja auto, iedzīvotājs "uz rokas" saņem transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu, kuru kopā ar pieteikumu par atbalsta saņemšanu iesniedz auto tirgotājam. Process, kamēr notiek dokumentu izskatīšana, līdz brīdim, kad elektroauto var sākt izmantot, ilgst aptuveni nedēļa.

Atbalsta programma – Emisijas kvotu izsolīšanas instruments – EKII, iedzīvotājiem ir pieejama no 2022. gada marta. Pa Latvijas auto ceļiem ripo vairāk nekā 1550 elektroauto un hibrīdauto, kas divu gadu laikā iegādāti par EKII finansējumu 6,3 miljonu eiro apmērā. Tie ir aptuveni 22% no kopējā elektroauto skaita Latvijā. Programma divu gada laikā ir sniegusi būtisku izrāvienu elektromobilitātes attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!